«Πανεπιστημιοποίηση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

«Πανεπιστημιοποίηση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

ΠΟΣΔΕΠ: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους - Ρουσφετολογικό θράσος υπουργών Παιδείας και Υγείας - Ιατρική Σχολή Πατρών: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας - Κλειστές οι Οδοντιατρικές Σχολές σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

«Πανεπιστημιοποίηση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
Μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας  Κώστας Γαβρόγλου προχωρά και στην «πανεπιστημιοποίηση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. 
Ανάστατοι είναι οι καθηγητές Ιατρικής των Πανεπιστημίων της  χώρας  καθώς από τη μία τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας εξισώνουν τους πανεπιστημιακούς με τους καθηγητές της Εθνικής Σχολής  Δημόσιας Υγείας  με φωτογραφικές διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν, ενώ την ίδια ώρα σε κινητοποιήσεις βρίσκονται  οι Οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης λόγω υποχρηματοδότησης. 
 
Οι καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών  αντιδρώντας στην εξομοίωσή τους με τους  διδάσκοντες της σχολής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας λόγο για έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων ενώ η συγκεκριμένη σχολή υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και δεν έχει προπτυχιακά προγράμματα αλλά μόνο μεταπτυχιακά. 

«Μοναδικό φαινόμενο» χαρακτηρίζουν οι καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών την μετατροπή  των καθηγητών μιας Σχολής Δημόσιας Υγείας  σε πανεπιστημιακούς καθηγητές τονίζοντας: «Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας μας, το ότι, βάσει του ν. 4452/2017, οι διδάσκοντες και επιστημονικοί συνεργάτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποφασίζουν από μόνοι τους, με μία απλή αίτηση (!), για ποιο γνωστικό αντικείμενο και σε ποια βαθμίδα θα κριθούν (Επίκουρου Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή ή Καθηγητή) και μάλιστα με «κλειστή διαδικασία», χωρίς δηλαδή οποιοσδήποτε άλλος επιστήμονας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι υποψήφιοι, δεν ευσταθούν επιστημονικά και καθίστανται «φωτογραφικά» ή εντάσσονται σε πολλαπλά, ξεχωριστά επιστημονικά πεδία.
Κλείσιμο

Η Σύνοδος Πρυτάνεων αντιδρά στη συγκεκριμένη  διαδικασία σημειώνοντας ότι οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι διδάσκοντες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μέσω μιας αίτησης επιλέγουν το γνωστικό αντικείμενο και τη βαθμίδα για την οποία θα κριθούν διαδικασία εντελώς αντίθετη με αυτή που ακολουθείται στα  Πανεπιστήμια. Για «ρουσφετολογικό θράσος» κάνει λόγο η ΠΟΣΔΕΠ, που έχει  ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο να κηρυχθεί η όλη διαδικασία αντισυνταγματική και άκυρη.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει ως «αντιακαδημαϊκή και απαράδεκτη» την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία συγκροτούνται επταμελείς επιτροπές κρίσης για ένταξη σε βαθμίδα καθηγητών των διδασκόντων της ΕΣΔΥ, η οποία αποτελεί ΝΠΔΔ του υπουργείου Υγείας και μετατρέπεται σε πανεπιστήμιο χωρίς να ανήκει ΑΕΙ, χαρακτηρίζοντας  ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους την «πανεπιστημιοποίηση της ΕΣΔΥΠ».
 
«Πρόκειται για μια πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα διαδικασία-παρωδία, μοναδική για τα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία, βάσει του ν. 4452/2017, οι διδάσκοντες και επιστημονικοί συνεργάτες της ΕΣΔΥ αποφασίζουν από μόνοι τους, με μία απλή αίτηση (!), για ποιο γνωστικό αντικείμενο και σε ποια βαθμίδα θα κριθούν (επίκουρου καθηγητή, αναπληρωτή ή καθηγητή) και μάλιστα με «κλειστή διαδικασία», χωρίς δηλαδή οποιοσδήποτε άξιος επιστήμονας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή!!! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι υποψήφιοι, δεν ευσταθούν επιστημονικά και καθίστανται «φωτογραφικά» ή εντάσσονται σε πολλαπλά, ξεχωριστά επιστημονικά πεδία», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.
 
Το έργο της ΕΣΔΥΠ, σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ έχει δυο σκέλη: Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αναγνωριστεί ότι είναι ισότιμα με Μάστερ, τα οποία απευθύνονται στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και σε άλλους υγειονομικούς, και εκπονεί ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που ανατίθενται προνομιακά και κατ’ αποκλειστικότητα(!) σε αυτήν από το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ αποτελεί μια αντικειμενική αποτίμηση του έργου της. Από την ίδρυσή της το 1929, ως Υγειονομική Σχολή Αθηνών, μέχρι τη δεκαετία του 1990, ήταν μια από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
 
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου  τονίζει ότι «με τον νόμο που ψηφίσαμε τον Φεβρουάριο είπαμε ότι θα πρέπει τα άτομα αυτά να κριθούν για να αποκτήσουν το status των πανεπιστημιακών. Άρα κάποιο άτομο μπορεί να είναι για επίκουρος καθηγητής θα κριθεί για επίκουρος καθηγητής αλλά τώρα δεν έχει αυτό το status τώρα είναι διδάσκοντες αυτής της Σχολής. Όταν ολοκληρωθεί, η διαδικασία θα πρέπει να δει η Πολιτεία και αυτή είναι απόφαση και του κ. Ξανθού και δική μας τι θέλει να κάνει προοπτικά με αυτή τη Σχολή». 
 
Οι καθηγητές Ιατρικής εξηγούν ότι η ΕΣΔΥ μετατράπηκε σε Πανεπιστήμιο  όταν στις 3 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Υγείας (Φ.124.6/17/164439/Ζ2, 3/10/2017 [1]), με την οποία συγκροτούνται «Επταμελείς Επιτροπές Κρίσης» για ένταξη σε βαθμίδα Καθηγητών των διδασκόντων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας-ΕΣΔΥ  η οποία αποτελεί ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας, και με αυτή τη διαδικασία μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε πανεπιστήμιο χωρίς να ανήκει σε ΑΕΙ   Αυτή  η διαδικασία που επιπλέον προβλέπει «κλειστές» διαδικασίες ένταξης σε θέσεις καθηγητών Πανεπιστημίου δε συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη, την ακαδημαϊκή κουλτούρα και τις ακαδημαϊκές διαδικασίες.

Και τονίζουν: «Στη συνέχεια, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας προτείνει τις Επταμελείς Επιτροπές Κρίσης των παραπάνω, χωρίς να ακολουθούνται ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς καλούνται Καθηγητές Πανεπιστημίων να κρίνουν τους διδάσκοντες και επιστημονικούς συνεργάτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, οι εκλέκτορες να έχουν το ίδιο ή έστω συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της συγκεκριμένης θέσης, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εκλέκτορες κρίνουν υποψηφίους σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά αντικείμενα;».
 
Την ίδια ώρα σε κινητοποιήσεις από πέρυσι βρίσκονται οι καθηγητές της  Οδοντιατρικής  σχολής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μετά την ενεργοποίηση ενός νόμου του 1997 που ζητά από τους καθηγητές  Οδοντιατρικής  το 7%  επί του τζίρου των ιδιωτικών ιατρείων τους και μάλιστα αναδρομικά για την τελευταία 20ετία, όπως λέει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Κοζυράκης επίκουρος καθηγητής και πρόεδρος μελών ΔΕΠ της Οδοντιατρικής σχολής, καταγγέλλοντας υποχρηματοδότηση της σχολής. 
 
Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών  παραμένει κλειστή  καθώς συνεχίζεται η απεργία των καθηγητών, οι οποίοι ζητούν την επίλυση οικονομικών τους αιτημάτων. 
Τα Μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που ξεκίνησαν απεργία στις 25 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν τη συνέχισή της . Το κύριο αίτημα των πανεπιστημιακών οδοντιάτρων είναι η διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει από την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν στον ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου ένα ποσό από τον τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους. Τα Μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής ζητούν «να ρυθμιστεί περαίωση των οφειλών στον ΕΛΚΕ από παρακράτηση για εισοδήματα ελευθέρου επαγγέλματος παρελθόντων ετών, για λόγους ισονομίας και ισότητας σε σχέση με τις εταιρείες για τις οποίες έχει ήδη θεσμοθετηθεί, πράγμα που αποτελεί τη μόνη λύση που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα μέλη ΔΕΠ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης