Στήνουν εκ νέου τον μηχανισμό για την προστασία Ομπάμα μετά το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία

Στήνουν εκ νέου τον μηχανισμό για την προστασία Ομπάμα μετά το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία

Σε απόρθητο φρούριο θα μετατραπεί η Αθήνα, μετά την επίδειξη δύναμης των τρομοκρατών στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της πόλης - «Ξεψαχνίζουν» οι ειδικοί το υλικό από τις κάμερες στη Βασιλίσσης Σοφίας - Το μυστήριο με τη μηχανή στα Εξάρχεια

Στήνουν εκ νέου τον μηχανισμό για την προστασία Ομπάμα μετά το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία
Τα «πάνω-κάτω» στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα φέρνει η σημερινή τρομοκρατική ενέργεια κατά της γαλλικής πρεσβείας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα μέτρα ασφαλείας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ αναπροσαρμόζονται, ενώ, την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν τεθεί σε κατάσταση ''κόκκινου συναγερμού'', καθώς οι τρομοκράτες απέδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα, αλλά και το θράσος να χτυπήσουν ακόμα και στα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία.

Μετά την τρομοκρατική ενέργεια των δύο ανδρών που πέταξαν στις 5:40 σήμερα το πρωί την χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνεκλήθη άμεσα έκτακτη σύσκεψη, ενώ ενημερώθηκε και η αμερικανική πρεσβεία για το πρωτοφανές περιστατικό.

Κλείσιμο
Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που, τους τελευταίους μήνες, ασχολούνται με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, έθεσαν επί τάπητος όλους τους σχεδιασμούς και, σε συνεργασία με μέλη της προσωπικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισαν να προβούν σε αλλαγές, έτσι ώστε να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στον πλανητάρχη, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Η πρωτεύουσα, παρότι από τον αρχικό σχεδιασμό είχε αποφασιστεί να μετατραπεί σε μια απροσπέλαστη ζώνη, θα μετατραπεί στην ουσία σε κάτι παραπάνω: ένα... απόρθητο φρούριο.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το χτύπημα

Την ίδια ώρα που οι επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αποφάσιζαν τις αλλάγες στα μέτρα ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, οι αστυνομικικοί που ασχολούνται με την υπόθεση καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στόχος των δύο τρομοκρατών, που κινήθηκαν με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και πέταξαν τη χειροβομβίδα, αδιαφορώντας αν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, δεν ήταν η γαλλική πρεσβεία.

Η ενέργειά τους αυτή, όπως λένε οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, έχει σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς ήθελαν να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να πλήξουν ακόμα και τους καλύτερα φυλασσόμενους στόχους. Και το απέδειξαν, αφού σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαν ένα εντυπωσιακό χτύπημα ακριβώς απέναντι από τη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίθεση φαίνεται να ήταν σχεδιασμένη με κάθε λεπτομέρεια από τους τρομοκράτες. Τα δύο άτομα που επέβαιναν στη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και είχαν κατεύθυνση από το Χίλτον προς το Σύνταγμα, πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από την πρεσβεία και πέταξαν τη χειροβομβίδα, που εξερράγη, τραυματίζοντας τον αστυνομικό που υπήρχε στο σημείο για τη φύλαξη του κτιρίου. Από τις έρευνες των αστυνομικών βρέθηκε η περόνη και η κεφαλή της χειροβομβίδας, ενώ ο φρουρός νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τραύματα στο δεξί του πόδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες κινήθηκαν με τη μηχανή τους πίσω ή δίπλα από κάποιο λεωφορείο κατά τη διαδρομή της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς αυτό που ήθελαν να αποφύγουν ήταν τη διμοιρία των ΜΑΤ, που φυλάει σε 24ωρη βάση τη Βουλή και όχι τις κάμερες που... σαρώνουν την περιοχή.

Οι αστυνομικοί τώρα εξετάζουν το υλικό απ' όλες τις κάμερες, προκειμένου να διαπιστωθούν οι κινήσεις των τρομοκρατών και, αν είναι δυνατόν, να καταλήξουν στην οργάνωση που κρύβεται πίσω από την ενέργεια.

Αν και και μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί κάποια προκήρυξη, με την οποία να γίνεται ανάληψη ευθύνης, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), που θεωρείται η συνέχεια του Επαναστατικού Αγώνα.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες σχέψεις για τη Σέχτα Επαναστατών, καθώς σε πολλά χτυπήματά της κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη οργάνωση είχε χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες. Πάντως, οι σκέψεις αυτές δεν φαίνεται να τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής.

Η μυστηριώδης μηχανή

Την ίδια ώρα, ένα πέπλο μυστήριο καλύπτει τη μηχανή που εντόπισαν σταθμευμένη σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σημείο του χτυπήματος οι αστυνομικοί. Αν και αρχικά όλοι πίστεψαν ότι η μοτοσικλέτα υψηλού κυβισμού, που βρέθηκε με σβησμένη τη μηχανή στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, ήταν το μέσο που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε καμία ανάμειξη στην επίθεση.

Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν. Οι αστυνομικοί αδυνατούν να πιστέψουν ότι πρόκειται για μια απλή σύμπτωση. Η μοτοσικλέτα ήταν του ίδιου μοντέλου και του ίδιου κυβισμού με αυτήν που χρησιμοποιήσαν οι τρομοκράτες, ενώ, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το μοτέρ του δίκυκλου ήταν ζεστό, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν εν κινήσει λίγα λεπτά πριν την στάθμευσή της και τον εντοπισμό της από τους αστυνομικούς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης