Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά: 462 μέσα σε 24 ώρες

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά: 462 μέσα σε 24 ώρες

Πάνω από 12.100 οι εγκλωβισμένοι σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο - Η Τουρκία απειλεί ξανά με ακύρωση της συμφωνίας 

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά: 462 μέσα σε 24 ώρες
Αυξάνονται συνεχώς οι ροές προσφύγων
και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία με τον συνολικό αριθμό των εγκλωβισμένων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω να ξεπερνά πλέον τους 12.100.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 462 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους (176) να αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη, 128 στην Κω, 88 στη Χίο και 70 στη Ρόδο.

Κλείσιμο



Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η επιμονή της Τουρκίας να απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό σε περίπτωση κατά την οποία δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ενδεικτική η νέα δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Καθημερινή, ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016».

Η κατάσταση πλέον στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά έχει γίνει ξανά αφόρητη με αποτέλεσμα στη Μυτιλήνη για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι τελευταίοι μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν να παραμείνουν στο λιμάνι πίσω από το κτήριο όπου στεγάζεται το κολυμβητήριο.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια το συντονιστικό του προσφυγικού καταγραφει 59.160 πρόσφυγες και μετανάστες.

Λιμενικό: 245 πρόσφυγες διεσώθησαν από εχθές μέχρι σήμερα

Συνεχίζεται η ροή προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος από τις 07.00 πρωί Δευτέρας 29/8 έως και τις 07.00 πρωί Τρίτης 30 Αυγούστου   διεσώθησαν 245 πρόσφυγες - μετανάστες σε έξι  περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Κω.
Για δύο περιστατικά γίνεται ειδική αναφορά. Ειδικότερα στον εντοπισμό 69 προσφύγων καθώς και στη σύλληψη του 21 ετών  αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά “ΑΚΡΑΣ ΛΟΥΡΟΥ”  στην  Κω, λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ι Λιμενικοί  έσπευσαν προς παροχή συνδρομής. Περισυνέλεξαν  με ασφάλεια τους πρόσφυγες ενώ συνέλαβαν  έναν  αλλοδαπό, που φέρεται ως ο χειριστής της λέμβου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω.
 
Σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες  άνδρες του Λιμενικού της Ρόδου εντόπισαν και διέσωσαν  68 πρόσφυγες ενώ συνέλαβαν  δύο  αλλοδαπούς διακινητές.
Η  λέμβος έπλεε  στη θαλάσσια περιοχή “ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ”  κοντά στη Ρόδο. Το σκάφος του Λιμενικού οδήγησαν  τη λέμβο   στο λιμένα Πλημμυρίου Ρόδου, όπου οι πρόσφυγες  αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. 

Από τη Λιμενική Αρχή Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 33 και 29 ετών φερόμενοι ως διακινητές.
 
Στη Χίο ,σήμερα το πρωί άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν και διέσωσαν άλλους επτά πρόσφυγες. Ειδικότερα, ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. τους εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ”. Επέβαιναν σε βάρκα η οποία βρισκόταν  σε δυσχερή θέση.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του  σκάφους Λ.Σ.  προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου.
Ανάμεσα στους  διασωθέντες, επέβαινε και ένας 48χρονος υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος και συνελήφθη.


ΔΟΜ: 3.601 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία


Συνολικά, 3.601 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, έως τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Από τα στοιχεία διαπιστώνεται μείωση των αφίξεων κατά 44%, συγκρίνοντας την τρίτη με την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, από τις 14 έως τις 20 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα 930 άτομα και από τις 21 ως και τις 28 του ίδιου μήνα 517 άτομα. Από τους νεοαφιχθέντες το 44% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά.
Από τις αρχές του έτους έως και τις 28 Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 163.105 άτομα και στην Ιταλία 106.461. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ήταν 234.357 άτομα στην Ελλάδα και 116.147 στην Ιταλία. Επίσης, 3.165 άτομα έχασαν τη ζωή τους την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 28 Αυγούστου 2016, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης