«Τζαμί» για όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού η Αγιά Σοφιά

«Τζαμί» για όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού η Αγιά Σοφιά

Από αύριο μέχρι τις 7 Ιουλίου θα διαβάζονται στίχοι από το Κοράνι που θα μεταδίδονται ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση - ΥΠΕΞ: Αναχρονιστική και ακατανόητη κίνηση - ΝΔ: Έλλειψη σεβασμού προς τους ορθόδοξους χριστιανούς ανά την υφήλιο

«Τζαμί» για όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού η Αγιά Σοφιά
Σε μια κίνηση ιδιαίτερα προκλητική, που σόκαρε τον κόσμο του ορθόδοξου χριστιανισμού προχώρησε η Τουρκία, καθώς, όπως δημοσίευσαν τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας, η Αγιά Σοφιά, πρόκειται να μετατραπεί σε τζαμί για όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Κατά τις 29 μέρες που διαρκεί η μεγάλη αυτή μουσουλμανική γιορτή, θα μεταδίδεται ζωντανά από τον χώρο του ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας», το οποίο θα περιλαμβάνει προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου και θα προβάλλεται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet στις 2.00 τα ξημερώματα, στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας) καθ' όλη τη διάρκεια της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων, δηλ. από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Η εκπομπή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah θα περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις του Κορανίου αλλά και συζητήσεις με θέμα «την αδελφότητα στο Ισλάμ, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία».  Σε αυτό θα παρευρίσκονται κάθε μέρα διαφορετικοί καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και ιμάμηδων.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή «πρόκληση» για την ορθοδοξία έρχεται στον απόηχο μίας μεγάλης συγκέντρωσης φανατικών μουσουλμάνων που έλαβε χώρα έξω από τον ιστορικό ναό, την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα
. Χιλιάδες φανατικοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη διαβάζοντας στίχους του Κορανίου και ζητώντας να μπορούν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. «
Ας σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία», φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων  Dogan.

Το αίτημα αυτών των θρησκευτικών οργανώσεων φαίνεται πως υποστηρίζουν και κάποιοι πολιτικοί στην Τουρκία. Σύμφωνα με δήλωση που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΑΚΡ, Σαμίλ Ταγιάρ, μετά το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Άγκυρα πρέπει (ως... αντίδραση) να ανοίξει την Αγιά Σοφιά για προσκύνημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, ανέφερε πως «εφόσον οι ΗΠΑ "αγκάλιασαν" το ΡΚΚ και την παράλληλη δομή, η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Σειρά έχουμε εμείς τώρα: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει στο προσκύνημα».

ΥΠΕΞ: «Έλλειψη σεβασμού»
«Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

«Τυχόν τέτοιες ενέργειες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων, που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΝΔ: Να αφήσει τους λεονταρισμούς των "κύκλων" του, το ΥΠΕΞ
Ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτηρίζουν την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία για τις επόμενες 30 ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από την Τουρκία,  οι υπεύθυνοι Εξωτερικών της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από το ΥΠΕΞ μέσω της τακτικής «δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους».

Συγκεκριμένα, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας και ο τομεάρχης Εξωτερικών τη Ν.Δ. καλούν «μετ' επιτάσεως το ΥΠΕΞ και προσωπικά τον υπουργό κ. Κοτζιά να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια "των κύκλων του υπουργείου" του». 

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο», παρατηρούν.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η απόφαση ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά «τη μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια» και συμπληρώνουν ότι αποτελεί «ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης