Αλαλούμ: «Έχασαν» τους μισούς μετανάστες στη διαδρομή από το Τάε Κβον Ντο στο Ελληνικό

Αλαλούμ: «Έχασαν» τους μισούς μετανάστες στη διαδρομή από το Τάε Κβον Ντο στο Ελληνικό

Τραγέλαφος με τους μετανάστες  -Άλλους τους άφησαν... να λιάζονται στις εγκαταστάσεις στο Παλαιό Φάληρο -Σε άλλους έκαναν «face control» και τους απαγόρευαν την είσοδο -Στρωματσάδα για δεκάδες έξω από το χόκεϊ και το Τάε Κβον Ντο

Αλαλούμ: «Έχασαν» τους μισούς μετανάστες στη διαδρομή από το Τάε Κβον Ντο στο Ελληνικό
Με καθυστέρηση μίας ημέρας παραδόθηκε στην Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΑΔ) το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, που για 13 ημέρες έγινε προσωρινό καταφύγιο για μετανάστες. Ο χρόνος μπορεί να πίεζε ασφυκτικά για την μεταφορά τους στο Ελληνικό ή σε κάποια άλλη εγκατάσταση, καθώς το Σάββατο ξεκινούν πανευρωπαϊκοί αγώνες στο συγκεκριμένο γήπεδο, όμως, η έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης οδήγησαν για ακόμη μία φορά στο απόλυτο χάος. 

Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που «έπαιζε» με τα νεύρα τόσο των υπεύθυνων και των εμπλεκόμενων φορέων όσο και των μεταναστών, αφού στους περισσότερους τούς έλεγαν απλώς να τα… μαζέψουν και να φύγουν, ήταν η απάντηση που έλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΑΔ, Γιώργος Τερζάκης, από τον επικεφαλής της αστυνομίας στο Τάε Κβον Ντο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τερζάκης βρέθηκε στο Παλαιό Φάληρο και ζήτησε να ενημερωθεί για το πότε θα αδειάσει ο χώρος, για να λάβει την απάντηση πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για την απομάκρυνση των περίπου 250 μεταναστών που είχαν παραμείνει...

Κι όλα αυτά ενώ είχε ζητηθεί το γήπεδο να έχει αδειάσει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τους πανευρωπαϊκούς αγώνες και να μην καταλήξουν κι αυτοί στο απόλυτο φιάσκο. Σημειώνεται πως χάος επικράτησε και την Τετάρτη, όταν στις 11:00 το πρωί όλοι οι εθελοντές και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αποχώρησαν από το γήπεδο, καθώς τους ενημέρωσαν ότι μετά το πρωινό συσσίτιο θα άρχιζε η μεταφορά των μεταναστών σε άλλους χώρους. Αυτήν ακριβώς την ενημέρωση έλαβαν και οι μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων και την Τετάρτη μάζεψε όλα της τα υπάρχοντα και με τα σακίδια στην πλάτη περίμενε έξω από το γήπεδο.

Κλείσιμο
Εντούτοις, κανένα λεωφορείο δεν ήρθε να πάρει τους μετανάστες κι αν και πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή άλλα μέσα για το Ελληνικό ή προς άγνωστες κατευθύνσεις, εν τέλει γύρισαν πίσω όταν άρχισε να πέφτει το φως του ηλίου, αφού δεν είχαν πού να κοιμηθούν. Οι μόνοι που μεταφέρθηκαν την Τετάρτη, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, ήταν περίπου 100 Μαροκινοί που πήγαν με βανάκια της αστυνομίας στο στρατόπεδο στην Κόρινθο από όπου κι αναμένεται να απελαθούν. Μάλιστα, σα να μην έφταναν όλα αυτά, ενώ υποτίθεται πως το γήπεδο… άδειαζε, δύο λεωφορεία με μετανάστες από την Ειδομένη έφεραν άλλους 100 στο Τάε Κβον Ντο. 

Έπειτα από το απίστευτο αλαλούμ που δημιουργήθηκε την Τετάρτη με τη μεταφορά των μεταναστών από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο σε εκείνο του χόκεϊ στο Ελληνικό, λίγο πριν τις 09:30 το πρωί της Πέμπτης στο Παλαιό Φάληρο έφτασε ένα αστικό λεωφορείο (χωρητικότητας 120 ατόμων) που γύρω στις 10:30 ξεκίνησε τη μεταφορά τους. Στις 11:30 περίπου έφτασε στο στάδιο και δεύτερο λεωφορείο, που έφυγε, όμως, μισοάδειο. Ακόμα ένα δρομολόγιο εκτελέστηκε το μεσημέρι. Το τρίτο λεωφορείο παρέλαβε 40 Ιρανούς μετανάστες, που βρίσκονταν μέσα στο Τάε Κβον Ντο, και τους μετέφερε στο Ελληνικό. Συνολικά, στα τρία δρομολόγια μεταφέρθηκαν περίπου 200 άτομα, που επρόκειτο κυρίως για οικογένειες. Κι ενώ όλα έδειχναν να εξελίσσονται ομαλά, το χάος δεν άργησε και πάλι να επικρατήσει… 

Περίπου 250 μετανάστες παρέμεναν στο εσωτερικό της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης με αποτέλεσμα, αν και από τις 09:00 το πρωί της Πέμπτης στο σημείο βρίσκονταν συνεργεία καθαρισμού, προκειμένου να απολυμάνουν και να καθαρίσουν το χώρο, να παραμένουν εκεί με τα χέρια «δεμένα». Τελικά, λύση δόθηκε από την αστυνομία που κάλεσε τους μετανάστες να εκκενώσουν άμεσα το χώρο χωρίς, ωστόσο, να τους λέει πού να πάνε. 

Βίντεο: Όποιος έβγαινε την Πέμπτη από το Τάε Κβον Ντο δεν ξαναέμπαινε


Βίντεο: Λεωφορείο μεταφέρει μετανάστες από το Παλαιό Φάληρο στο Ελληνικό



Όσοι οδηγήθηκαν εκτός του σταδίου στο Παλαιό Φάληρο είτε αποχώρησαν προς... άγνωστες κατευθύνσεις είτε περίμεναν απ’ έξω είτε πήγαν μόνοι τους στο Ελληνικό, από όπου έφαγαν… πόρτα γιατί δεν δεχόντουσαν κανέναν κατά μόνας κι εκτός… σχεδίου. Συγκεκριμένα, δεκάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων συνέρρεαν έξω από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού ζητώντας από τους υπευθύνους να τους επιτραπεί η είσοδος. Εντούτοις, δικαίωμα για μία θέση φαίνεται πως έχουν μόνον όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, είναι οικογενειάρχες ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Από τους χώρους του κλειστού γηπέδου στο Ελληνικό αποκλείονται Αλγερινοί, Μαροκινοί, Πακιστανοί και Τυνήσιοι. Έτσι, πολλοί έστρωσαν και κοιμήθηκαν μέσα στο κρύο τόσο έξω από το γήπεδο του χόκεϊ όσο και έξω από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, περιμένοντας μάταια κάποιο λεωφορείο να έρθει και να τους μεταφέρει ή να ανοίξουν οι πόρτες. 

Σημειώνεται, τέλος, πως, με βάση πληροφορίες του protothema.gr, στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημίες, παρά μόνο σε καζανάκια και βρύσες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν πηγές από την ΕΤΑΑΔ στο protothema.gr πρόκειται για φυσιολογικές φθορές σε χώρο όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην απολύμανση και στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αυτές μαζί με την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν περί τα 20.000 ευρώ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης