Ατελείωτες ουρές και στα βενζινάδικα!

Ατελείωτες ουρές και στα βενζινάδικα!

Οι αποφάσεις για τις τράπεζες αναστάτωσαν τους πολίτες οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να γεμίσουν τα οχήματά τους - Πάνω από τα μισά πρατήρια στην Αττική έκλεισαν λόγω ελλείψεων

Ατελείωτες ουρές και στα βενζινάδικα!
Μπορεί ο πρωθυπουργός να συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον λαό, ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών και οι αποφάσεις που ελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής για τις τράπεζες αναστάτωσαν τους πολίτες οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους όχι μόνο για να βρουν ΑΤΜ με χρήματα, αλλά και για να γεμίσουν τα οχήματά τους με βενζίνη.

Κλείσιμο


Έτσι, τις τελευταίες ώρες και κυρίως αφότου έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την όλη την ερχόμενη βδομάδα, μεγάλες ουρές αυτοκινήτων άρχισαν να σχηματίχονται έξω από βενζινάδικα σε όλη την χώρα.



Φαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν πως υπάρχει επάρκεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγορές για αρκετούς μήνες και κανένας λόγος ανησυχίας, οι πολίτες ανήσηχοι έτρεξαν να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους.



Πάντως, ήδη, πάνω από τα μισά πρατήρια στην Αττική έκλεισαν λόγω ελλείψεων, ενώ εκφράζονται φόβοι από εκπροσώπους της αγοράς να ξεμένει η αγορά από καύσιμα από Δευτέρα.  

Το protothema.gr προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν έλαβε κάποια σχόλιο για τους φόβους να ξεμείνει η αγορά από βενζίνη ή για το αν υπάρχουν σκλέψεις για αγορά καυσίμων με δελτίο.  

Παρά τη διαβεβαίωση που έδωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ότι τα αποθέματα καυσίμων στην Ελλάδα είναι επαρκή ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς για αρκετούς μήνες,  οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω των κλειστών τραπεζών αλλάζουν τα δεδομένα.

Η ζήτηση στην αγορά καυσίμων είναι αυξημένη από το Σάββατο, όμως, όπως επισημαίνεται και από πηγές των εταιρειών εμπορίας αλλά και των βενζινοπωλών, ο εφοδιασμός γίνεται κανονικά.

Όπως μας εξηγούν πρατηριούχοι, τα ΕΛΠΕ όντως μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία, ωστόσο, για τα πρατήρια προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

-Κατά πόσο τα πρατήρια μπορούν να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες από τις εταιρείες διότι απαιτείται τραπεζική συναλλαγή, δηλαδή κατάθεση επιταγής.

-Τι απόθεμα έχουν οι εταιρείες, για ποσότητες που ήδη έχουν πληρώσει συμπεριλαμβανομένου τους φόρους, που πάλι χρειάζεται τραπεζική συναλλαγή.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ η χώρα έχει για τουλάχιστον έξι μήνες καύσιμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί η επάρκεια και στους εννέα μήνες.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων που υπάρχουν για ανάλογες περιπτώσεις ή κρίσεις, τα οποία επαρκούν για τρεις μήνες. Σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην αγορά ποσότητες καυσίμων από μελλοντικά συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ, ενώ για να επεκταθεί κατά άλλους τρεις μήνες η επάρκεια το σχέδιο προβλέπει αγορά επιπλέον ποσοτήτων από το εξωτερικό και πληρωμή μέσω προϊόντων που θα διυλίσουν τα ΕΛΠΕ.

Βίντεο από ουρά σε βενζινάδικο στην Τούμπα


Όσον αφορά στα ΑΤΜ, από το βράδυ του Σαββάτου πολλά είναι τα μηχανήματα που δεν έχουν χρήματα. Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να επιδίδονται σε αναζήτηση ΑΤΜ που έχουν δεν έχουν ακόμη «στερέψει» και όταν τα βρίσκουν να αναγκάζονται να περιμένουν για αρκετή ώρα στην ουρά.

Μάλιστα, πολλοί πολίτες πήγαν ως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να βγάλουν χρήματα, έχοντας πληροφορηθεί ή διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι τα περισσότερα ATM's στην Αθήνα έχουν στεγνώσει από ρευστό. Δείτε φωτογραφίες εδώ







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης