Νέα δίωξη στην υπόθεση της Proton για θαλασσοδάνεια 38 εκατ. ευρώ

Νέα δίωξη στην υπόθεση της Proton για θαλασσοδάνεια 38 εκατ. ευρώ

Από την εισαγγελία ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για την υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος – αυτή τη φορά σε βάρος των μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank αλλά και των δυο επιχειρηματιών - συνεταίρων και πρωην μετόχων της Omega Bank

Νέα δίωξη στην υπόθεση της Proton για θαλασσοδάνεια 38 εκατ. ευρώ
Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Proton Bank και τα επισφαλή δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ που φέρεται να χορήγησε η τράπεζα τη περίοδο που στο «τιμόνι» της ήταν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ειδικότερα, από την εισαγγελία ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για την υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος – αυτή τη φορά σε βάρος των μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank αλλά και των δυο επιχειρηματιών - συνεταίρων και πρωην μετόχων της Omega Bank.

Η νέα δίωξη αφορά σε δάνεια ύψους 38 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στους δυο επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τη δίωξη τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων αντιμετωπίζουν κακουργηματική απιστία ενώ οι δυο επιχειρηματίες ηθική αυτουργίασε απιστία. Και αυτό καθώς μετά την εισαγγελική έρευνα κρίθηκε πως οι δυο επιχειρηματίες έγιναν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton μετά τηναπορρόφηση της τραπεζας από την δευτερη και έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων να τους χορηγήσει «τα «θαλασοδάνεια».

Σύμφωνα με την κατηγορία από τις πράξεις αυτές των κατηγορουμένων επήλεθε ζημία μη επανορθωσηση στα ταμειακά διαθεσιμα της τρπαέζας άνω των 24 εκατ ευρω. Η ζημία επήλθε απο παρανομη ρυθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τραπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος της Omega Bank, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.

Κλείσιμο
Κατά την κατηγορία, ο ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δ.Σ τόσο της Omega Bank, οσο και της Proton. Παύθηκε, ωστόσο, απο μέλος του Δ.Σ της Proton κατ' απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκέπτικό ότι δεν επιτρέπεται να ειναι μέλος του Δ,Σ της στιγμή που η διια τραπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του .

Επιπλέον, κατά την εισαγγελία επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, απο σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παρανομη ρυθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τραπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος
της Omega Bank που στη συνέχεια αποροφήθηκε απο την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρονο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Δ.Σ των δυο τραπεζών. Παράλληλα δραστηριοποιούνταν σε επχιειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περιπτωσης και επίσης μέτοχο των δυο τραπεζών.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, πάντως, και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ ειχε προηγηθεί ήδη από Φερβουάριο - Ιουνιο 2011 ο επιτοπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος στα πεπραγμένα της Proton και παράλληλα είχε δοθεί απο το τέλος του έτους 2010 εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρικνωσης μειώσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης