Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν δεύτερο εισόδημα από μπλοκάκι - 
Έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»
Αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα θα βρεθεί λίαν συντόμως η Εφη Αχτσιόγλου με την παραλαβή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που καίει τα «μπλοκάκια».

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έρχονται τα κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν ένα δεύτερο εισόδημα για το οποίο κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Για όσους είναι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά και έχουν μισθωτή εργασία, ασφάλιση δηλαδή από έναν εργοδότη για τουλάχιστον 25 ημέρες τον μήνα και κόβουν μπλοκάκι σε έναν ή δύο ακόμη εργοδότες από 1/1/2017 θα υπάρξουν επιπλέον κρατήσεις της τάξης του 12,72%, ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που έχουν για τη μισθωτή τους εργασία.

Εάν οι παραπάνω εργαζόμενοι κόβουν όμως μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες των ελεύθερων επαγγελματιών. 
Κλείσιμο

Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 που είναι το μίνιμουμ.

Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ, ανάλογη, με βάσει το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει τρόπο να υλοποιήσει έναν νόμο ο οποίος ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017, θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστές της τάξεως του 26,95% έως 37% επί του εισοδήματος του 2016. Φυσικά, το εισόδημα του 2016 δεν είναι διαθέσιμο ούτε θα είναι στις αρχές του χρόνου καθώς για να γίνει γνωστό στις δημόσιες αρχές θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ από τις αρχές του χρόνου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια: από το να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

Πάντως όσο περνούν οι ημέρες και δεν δίδονται απαντήσεις, το ζήτημα αποκτά και δημοσιονομική διάσταση καθώς ήδη διατυπώνονται έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ, ο οποίος βουλιάζει στα ελλείμματα λόγω μειωμένων εσόδων/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης