Διορία έως τις 10 Οκτωβρίου στην κυβέρνηση για να κλείσει τα προαπαιτούμενα

Διορία έως τις 10 Οκτωβρίου στην κυβέρνηση για να κλείσει τα προαπαιτούμενα

Στο 90΄ φαίνεται ότι θα κριθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ - Οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο μηδενισμός του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι δύο εκκρεμότητες


Διορία έως τις 10 Οκτωβρίου στην κυβέρνηση για να κλείσει τα προαπαιτούμενα
Χάθηκε τελικά για την Αθήνα το «πρώτο ραντεβού» που έδινε για τις 29 Σεπτεμβρίου με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πήρε διορία δέκα ημερών ημερών για να ολοκληρώσει και τα τελευταία 2 προαπαιτούμενα που παραμένουν εκκρεμή, ώστε να προλάβει το Eurogroup να εγκρίνει τη δόση τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Και όπως όλα δείχνουν, τα λεφτά δύσκολα θα έρθουν στη χώρα πριν τον Νοέμβριο, στην καλύτερη ίσως περίπτωση.
 
Ενώ πριν 14 μέρες, όταν έφευγαν χωρίς συμφωνία οι απεσταλμένοι των θεσμών από τη χώρα μας, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «σε 2-3 μέρες θα κλείσουν και τα "ήσσονος σημασίας"εκκρεμή θέματα που απομένουν», εκτιμώντας παράλληλα πως δεν αλλάζει η ημερομηνία- στόχος για έγκριση της δόσης από το EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου (και τελική επικύρωση από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου), αυτά όλα διαψεύστηκαν και πάλι, αφού δύο εβδομάδες μετά η κυβέρνηση παρουσίασε στους δανειστές μόνο τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχει εκπληρώσει. Μαζί με την παράταση που έλαβε, θα χρειαστούν 3 εβδομάδες για να κλείσει αυτά που θα έπρεπε κανονικά να είχαν κλείσει, όπως εκτιμούσε η κυβέρνηση, σε 2-3 μέρες.
Κλείσιμο
 
Διαψεύστηκαν επίσης οι προσδοκίες για έγκριση της δόσης ή έγκριση «σπαστής» δόσης, με λιγότερα από τα 15 προαπαιτούμενα. Σωστές στις προβλέψεις τους αποδείχθηκαν οι πηγές των δανειστών που έλεγαν πως αν και εκπληρωθούν και τα 15 προαπαιτούμενα, δόση δεν έρχεται.
 
Έτσι η κυβέρνηση έδωσε χθες νέες διαβεβαιώσεις στο EuroWorking Group, ότι ως τα τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Η έγκριση αναμένεται πως θα δοθεί σε συνεδρίαση του EWG τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το Eurogroup.
 
Πού «κολλάει» η δόση

Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, διαπιστώθηκε πως οι δύο εναπομείνασες εκκρεμότητες που καθυστερούν τη δόση και θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα είναι:
 
-οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενόψει πώλησης των αεροδρομίων
 
-ο μηδενισμός του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 
Αυτά θα προστεθούν σε νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Αντιθέτως δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον εμπόδιο η αποκρατικοποίηση της διαχείρισης της Εγνατίας που ολοκληρώνεται σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης