Καμία σύγκλιση στο ασφαλιστικο - «Κόψτε τώρα τις επικουρικές», λένε οι δανειστές

Καμία σύγκλιση στο ασφαλιστικο - «Κόψτε τώρα τις επικουρικές», λένε οι δανειστές

Οι δανειστές ζητούν να πέσει κάτω από τα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη - Απαιτούν και μειώσεις στις νέες συντάξεις - Διαφωνούν και με τα σχέδια για τις εισφορές αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων

Καμία σύγκλιση στο ασφαλιστικο - «Κόψτε τώρα τις επικουρικές», λένε οι δανειστές
Με καταγραφή των αποκλίσεων στα «καυτά» θέματα της ατζέντας του ασφαλιστικού
ξεκίνησε η νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει άμεσα η συμφωνία έως το τέλος της δεκαήμερης παραμονής των δανειστών καθώς η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από το Πάσχα των καθολικών είναι η 23η Μαρτίου ενώ θα απαιτηθεί και έκτακτο
Eurogroup.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Eργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος
θα επιδιώξει να «παίξει» τελευταίο το διαπραγματευτικό χαρτί της παρέμβασης στις επικουρικές
συντάξεις που οδηγεί σε περικοπές καταβαλλόμενων συντάξεων αφού προηγουμένως κλείσουν οι τρεις πρώτες ενότητες που αφορούν:
α) στην αρχιτεκτονική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές προβάλλουν ενστάσεις σε σχέση με την ποσοτικοποίηση της πρότασης Κατρούγκαλου - θέλουν εμπροσθοβαρείς και μετρήσιμες αποδόσεις - ενώ αξιώνουν μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και συρρίκνωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις. Για παράδειγμα ζητούν οι συντελεστές να μειωθούν στο 0,70 για τα πρώτα 15 έτη αντί 0,80. Υποστήριξαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, απορρίπτοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ελληνικής πρότασης που «μεροληπτεί» υπέρ των αδυνάτων. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις που  κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

β) στον επανυπολογισμό  των συντάξεων μέχρι το 2018. Οι δανειστές ζητούν εξηγήσεις σε τεχνικά θέματα (πχ που θα βρεθούν τα παλαιότερα στοιχεία) ενώ θέτουν ερωτήσεις για το ρόλο που πρόκειται να παίξει η προσωπική διαφορά στην εξοικονόμηση δαπάνης. 

γ) στην αλλαγή του συστήματος καταβολής εισφορών για αγρότες, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι θεσμοί δε φαίνεται να αποδέχονται τις εκπτώσεις  που προτείνει το υπουργείο, υπενθυμίζοντας ότι «ό,τι δίνουν, πρέπει να παίρνουν». Αυτή η επισήμανση βάζει στο στόχαστρο τους αγρότες που μπορούσαν να λάβουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ καταβάλλοντας εισφορά που αντιστοιχεί στο 16% του καθαρού εισοδήματός τους αλλά και τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που δικαιούνταν εκπτώσεις στις εισφορές κατά την πρώτη 5ετία της σταδιοδρομίας τους.

Η ομαδοποίηση της συζήτησης σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο θα δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας ώστε να μην εγείρουν ξαφνικά νέα αιτήματα. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων. Στόχος των μέτρων παραμένει η εξοικονόμηση συνταξιοδοτικών δαπανών 1,8 δισ. για το 2016.

Όταν υπάρξει σύγκλιση στα παραπάνω θέματα, θα ανοίξει το κεφάλαιο των περικοπών στις επικουρικές, αν και οι δανειστές ζητούν άμεσα μεγάλες περικοπές. Το εύρος των περικοπών εξαρτάται από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της πρότασης για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Επόμενη συνάντηση με στόχο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στις 11.30 πμ ενώ σήμερα θα συναντηθεί ο γενικός γραμματέας ασφάλισης Ν. Φράγκος με τα τεχνικά κλιμάκια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης