PROTOTHEMA

Οικονομία

Ποια η συμμετοχή στα κοινόχρηστα, ποια η διαδικασία για το κάθε διαμέρισμα

Τι ισχύει για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Τι ισχύει για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Ανεξαρτήτως καυσίμου -πετρέλαιο ή φυσικό αέριο- το κάθε διαμέρισμα θα συμμετέχει επί του συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας

Στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου φυσικού αερίου εντάσσεται η ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση, σύμφωνα με την οποία περιγράφονται τα μέτρα διευκόλυνσης της επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση κτιρίων.  


Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, αλλά θα εφαρμόζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα έχει διάρκεια περίπου 2,5 μηνών.

Επίσης, ανεξαρτήτως καυσίμου, το κάθε διαμέρισμα θα συμμετέχει επί του συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας και επιβάλλεται ένα ανώτατο όριο το 25%, που σημαίνει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι σε μία πολυκατοικία εννιά διαμερισμάτων η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των έως δέκα λεπτών του ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που εντάσσεται στο σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση ανεξαρτήτως καυσίμου (πετρελαίου ή φυσικού αερίου). Οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν αναλόγως και για σύνδεση κτιρίου ή μεμονωμένων ιδιοκτησιών με σύστημα τηλεθέρμανσης. Το δικαίωμα αυτονόμησης ισχύει αναλόγως και σε κτίρια περιοχών όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, εφόσον η λειτουργία του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, με απόφαση της γενικής συνέλευσης ή στην πράξη, έχει ουσιαστικά διακοπεί και οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας επιθυμεί να εγκαταστήσει σύστημα αυτόνομης θέρμανσης με ηλεκτρικές αντλίες (heat pumps) αέρος - νερού στην εν λόγω ιδιοκτησία, με αποσύνδεση των αντίστοιχων θερμαντικών σωμάτων από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (50%+1) για την αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο σε πολυκατοικίες, αλλά θα ισχύει μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου: Θα πρέπει αρχικά να έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας αν δεν έχει προχωρήσει η αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με φυσικό αέριο. Η προθεσμία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης είναι 30 ημέρες από τη μέρα που θα τη ζητήσει ο ενδιαφερόμενος από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος κατά τη γενική συνέλευση θα θέσει προς συζήτηση το ζήτημα, θα καταθέσει τη αίτηση, αλλά και να προσκομίσει πάνω από μια προσφορές από εξειδικευμένα συνεργεία εγκαταστατών.

Αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση ή δεν προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης μέσα σε 45 ημέρες, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης φυσικού αερίου: Ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και οι χρόνοι όπως στην περίπτωση της αντικατάστασης της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο.

Κοινόχρηστα

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αυτονόμησης, εφόσον εξακολουθεί να λειτουργεί ή λειτουργήσει στο μέλλον η κεντρική θέρμανση, οποιαδήποτε οριζόντια ιδιοκτησία έχει αυτονομηθεί με βάση τις διατάξεις του παρόντος, υποχρεούται να συμμετάσχει στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, καταβάλλοντας προς τη διαχείρισή του:

α) Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%,
β) Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25% και
γ) Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές. 
Η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε με απόφασή της να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται με βάση τις διατάξεις του παρόντος.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αλεξανδρος18/11/201601:51

Το 25% επί ποιου ποσού? αν είναι του σύνολου και σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων οι 4 βάλουν αέριο πληρώνουν το σύνολο του πετρελαίου?

Απάντηση
ΝΑΟΣ ΨΥΧΗΣ24/10/201417:26

Κλασσικός Έλληνας...δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ομάδα (κοινωνία πολυκατοικίας), με κανόνες (κανονισμός), νόμους (δημοσίας τάξεως διατάξεις) και δημοκρατικά (γενική συνέλευση) ... Μερικά σχόλια "αγανακτησμένων" σου δίνουν την αίσθηση ότι οι γράφοντες ζουν στη μονοκατοικία τους. Πολυκατοικία = ένα μεγάλο σπίτι, Δ/σμα = ένα δωμάτιο από το μεγάλο σπίτι. Όταν αγοράζαμε δωμάτιο σ' ένα μεγάλο σπίτι υπήρχαν κανόνες τους οποίους αποδεχθήκαμε. Άλλοι κανόνες αλλάζουν με πλειοψηφία και άλλοι όχι. Το γιατί όχι θέλει μεγάλη ανάλυση, σας λέω όμως ένα απλό π.χ. Συμφωνεί η πλειοψηφία της γ.σ. (όλως τυχαίως σε μία οικοδομή που η πλειοψηφία είναι σοϊ - οικοπεδούχοι από αντιπαροχή) για την τροποποίηση του κανονισμού όσον αφορά τις δαπάνες και αποφασίζουν να μειώσουν τη συμμετοχή στις κοινές δαπάνες των δικών τους διαμερισμάτων και να αυξήσουν των υπολοίπων. Κανονική γ.σ. πλειοψηφία κ.λπ.- Γίνεται αυτό ? Όχι. Αυτό απαιτεί ομοφωνία, όπως και πολλά άλλα. Όπως μπορώ να συμπεράνω από το άρθρο ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Απάντηση
Αντωνης24/10/201411:38

Γελοια η ρυθμιση ..(με την 'ειδικη διαδικασια'). Θα μας τρελανετε? Καταργεις το 50+1% και μπορω να αυτονομηθω ΑΛΛΑ θα συνεχισω να πληρωνω μεχρι 25% του παγιου του πετρελαιου. Κανει σε καποιον νοημα αυτη η αποφαση?? Παω στο αεριο για να μειωσω καπως το κοστος μου και θα συνεχισω να πληρωνω παγια στα πετρελαια ?? Ελεος πια, μπαχαλο ολα σ'αυτη τη χωρα. Κανεις δεν θα δελεαστει

Απάντηση
nic24/10/201411:17

Πολυ σωστο μετρο, το 25% ομως πρεπει να γινει 5%. Οχι μηδεν, μιας και υφισταται σαν κοινη ιδιοκτησια - δυνατοτητα, αλλα με το ποσοστο συντηρησης μη χρησιμοποιουμενης εγκαταστασης

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία