Η αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου εξαιρείται των κοινοχρήστων

Η αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου εξαιρείται των κοινοχρήστων

Δεν θα συμμετέχουν στα κοινόχρηστα θέρμανσης τα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση που δεν θα χρησιμοποιεί πετρέλαιο - Ακόμα και χωρίς την συναίνεση των συνιδιοκτητών η τοποθέτηση αυτόνομου λέβητα - Κόστος εγκατάστασης από 600 μέχρι 1.500 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα της εγκατάστασης

Αυτόνομη θέρμανση, χωρίς τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ενοίκων μια πολυκατοικίας, με σχετική ρύθμιση, έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου.

Το πιο σημαντικό που προβλέπει η ρύθμιση είναι ότι τόσο εκείνοι που ήδη έχουν τοποθετήσει εγκατάσταση όσο και εκείνοι που πρόκειται να εγκαταστήσουν σύστημα φυσικού αερίου, πλέον θα εξαιρούνται και από τα κοινόχρηστα που αφορούν στη θέρμανση.

Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από τα 600 ευρώ μέχρι και τα 1.500 ανάλογα με την ποιότητα της εγκατάστασης, όμως η απόσβεση θεωρείται ότι γίνεται πολύ γρήγορα και ουσιαστικά οι καταναλωτές σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου δεν έχουν επιβάρυνση.

Παράλληλα με την τιμή, κοντά στα 0,69 ευρώ την ώρα, που στην καλύτερη περίπτωση το πετρέλαιο ξεκινάει για φέτος με τιμή κοντά στο 1,05 είναι εμφανές ότι η επιλογή αερίου είναι σαφώς η ενδεδειγμένη λύση.

Και εδώ όμως υπάρχουν παγίδες που μπαίνουν και αυτές από το κράτος όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Από φέτος προστίθεται μια επιβάρυνση περίπου 0,48 ευρώ για 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης που ονομάζεται μοναδιαίο τέλος ασφαλείας και μπαίνει για να εξασφαλιστεί η ροή αερίου στη χώρα που θα έχει ένα συνολικό κόστος 9,8 εκατομμύρια ευρώ και θα επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Γεωργια Χιωτιδου

Ειμαι ενοικιαστρια σε πολυκατοικια και δεν χρησιμοποιω καθολου την θερμανση .αλλα πληρωνω τα παγια .Υπαρχει καποιος τροπος να το αποφυγω

vags

Μηχανολογος δεν ειμαι αλλα αυτη η ρυθμιση θα εχει καταστροφικες συνεπειες για οσους θα περαμείνουν στην αυτονομία, και δεν αυτονομηθουν. Φευγοντας ενας -ενας απο την αυτομία (και στη πληρωμη κοινοχρήστων), ουσιαστικα θα την αχρηστεύσουν για οσους δεν πανε σε αυτονομη θερμανση, καθως θα καταστει πολυ ακριβη (ο καυστηρας εχει υπολογιστει για συγκεκριμενο κυκλωμα απο τον μηχανολογο, μικραινοντας το, το κανεις ασυμφορο). Και αυτο χωρίς καν να εισελθω στο θέμα της παραπλευρης θερμανσης που ειναι αμφισβητισμο. Υπαρχει λόγος που τοσο χρονια, πολυ σωστα, ο νομοθετης, απαγορευε την αυτονόμηση και την μη συμμετοχη στα κοινοχρηστα και τα δικαστήρια με δεκάδες αποφάσεις εχουν δεχθει την ορθότητα του μέτρου. Πραγματικα απορω, πως πανε ελαφρα τι καρδία να περασουν τετοια ρυθμιση, που ανατρεπουν τα παντα γύρω απο τις υπάρχουσες αυτονομίες (που ειναι η μεγαλη πλειοψηφία θερμανσης σε πολυκατοικιες). Μελέτησαν αυτες τις επιπτώσεις στο υπουργείο?

Aπαντηση στον Vags

Στην θεωρία όλα καλά τα λές αλλά όταν υπάρχουν άλλα διαμερίσματα που αναβουν a/c αλλοι δεν πληρώνουν και άλλοι που έχουν βάλει σώματα 8 φετών αντί για 5 τότε αύτος που πληρώνει και θέλει ζέστη στο διαμέρισμα του και άλλοι που ζουν στην πολυκατοικια που εχτισαν ζουν στο ρετιρε σε 150τμ και πουλησαν τα υπολοιπα διαμερισματα έχουν μικρο ποσοστο απο εσενα που εχεις μικροτερο διαμερισμα 80τμ στον 1 οροφο,τελικά δεν την έχεις τη ριμάδα τη ζέστη γιατί όλοι οι πιο πάνω που σου περιέγραψα δεν υπογράφουν να φύγεις γιατί έτσι γουστάρουν τότε τι κάνεις??Κάθεσαι και κρυώνεις θα μου πείς ε?Μα το κόστος του πετρελαίου και η κρίση απο μόνη της έσβησε τη θέρμανση οι λίγοι που μπορουμε γιατι να μην αυτονομηθούμε?

Yiannis

Προφανώς vags δεν έχεις ποτέ πληρώσει 200-300 χωρίς κατανάλωση αλλά μόνο πάγιο και να υπάρχουν και έξυπνοι με boiler παράνομο. Ο νόμος θα ήταν ποιό σωστός αν υποχρέωνε όλους να χρεώνονται βάση θερμιδομέτρησης και όχι ωρομέτρησης καθώς αν εγω αλλάξω ένα καλοριφέρ με μεγαλύτερο και βάλω και ένα boiler φαντάσου την επιβάρυνση των υπολοίπων έστω στο πάγιο. Δεν μιλάω στον αέρα αλλά τα έχω ζήσει και γνωρίζω. Πάντως η αλήθεια ε

Yiannis

μπορεί παρακαλώ πολύ ο συντάκτης του άρθρου να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες π.χ. πιό σχέδιο νόμου είναι η το φύλλο του ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε ή κάτι που να μας βοηθήσει να βρούμε την απόφαση για να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση που θελήσουμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση.

mmmmm

και στις παλαιες πολυκατοικιες που οι κατακορυφες σωληνώσεις θερμανσης περνουν μεσα απο τα διαμερισματα τι θα γίνει:... το διαμέρισμα θα εξακολουθεί να οφελειται απο τη υφιστάμενη θέρμανση χωρίς να συμμετεχει στα κοινοχρηστα θερμανσης!... οι σωληνώσεις δεν γίνεται να κοπούν ή να μετατεθούν!!!...

ΛΙΑΝΝΑ

Ναι, είμαστε πολλοί οι δέσμιοι των συνιδιοκτητών που δεν μας επιτρέπουν να αυτονομηθούμε από το κοινόχρηστο φυσικό αέριο και μας απειλούν ότι θα πληρώνουμε και 30% επί των κοινοχρήστων θέρμανσης. Αυτό επειδή περνάνε κάποιοι κάθετοι σωλήνες.Τι μπορεί να γίνει με αυτούς τους κακόγουστους σωλήνες? SOS, μηχανολόγοι- τη συμβουλή σας- και θα είμαι η πρώτη που θα το αυτονομηθώ ! ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ η εκμετάλευση- να μη μιλήσω!

Επιτέλους να Ζεσταθούμε

Είμαστε μία πολυκατοικία που περνά το φυσικό αέριο 2 μέτρα από την είσοδο μας.Έχουμε πετρέλαιο κεντρικής θέρμανσης και μαζί με την κεντρική θέρμανση έχουμε και μερικούς που δεν πληρώνουν και μερικούς που δεν κρυώνουν και το αποτέλεσμα να μην υπάρχει θέρμανση ούτε με πετρέλαιο ούτε και λεφτα για να μπει φυσικο αέριο και έτσι ζεσταίνομαι με ηλεκτρική σόμπα σε ένα μόνο δωμάτιο ..Εγώ που θέλω να βάλω αυτόνομο λέβητα στο μπαλκόνι μου δεν μπορώ γιατι οι τυποι που δεν κρυώνουν και οι άλλοι που δεν πληρώνουν δεν υπογραφούν.

arigko

Αγαπητέ συντάκτη, λέτε στο άρθρο σας ότι "δεν θα συμμετέχουν στα κοινόχρηστα θέρμανσης τα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση που δεν θα χρησιμοποιεί πετρέλαιο", δηλαδή εγώ που θέλω να βάλω στο διαμέρισμα μου αυτόνομη θέρμανση με ηλεκτρικό λέβητα και όχι φυσικού αερίου θα εξαιρούμαι των κοινοχρήστων;;;...μπορείτε σας παρακαλώ να μου το διευκρινήσετε;;;

ΠΝΣ

Με τις αντλίες θερμότητας που εγκαθίστανται στα διαμερίσματα, πότε θα κάνουν νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των κοινοχρήστων ? Επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει και εκεί το τοπίο.

Nikos

Συγνωμη αλλά για να κάνεις αυτόνομη θερμανση πρεπει να κάνει όλη η πολυκατοικία με το κεντρικό λέβητα. Μήπως θελετε να πείτε ανεξάρτητη?

Ο,τι και ο,τι

numbers in the sky

Μηχανολόγος

Όταν ο υπουργός είναι δικηγόρος αλλά αποφασίζει για θέματα άσχετου επιστημονικού πεδίου (μηχανολόγου μηχανικού), τι περιμένεις; Στις πολυκατοικίες το κάθε διαμέρισμα που θερμαίνεται με αυτονομία η χωρίς δημιουργεί και μία κουβέρτα" ασφαλείας για τα υποκείμενα, υπερκείμενα και πλάγια διαμερίσματα. Για αυτό υπάρχει και συντελεστής έμμεσης θέρμανσης. Γι αυτό το λόγο προβλέπεται πίνακας υπολογισμού χιλιοστών από το μηχανολόγο που μελέτησε την πολυκατοικία. Αν η ρύθμιση βγει όπως γράφει το άρθρο, μπορεί κάποιος ένοικος που έχει ας πούμε το διαμέρισμα του στον τρίτο όροφο και τον καλύπτουν πάνω κάτω και στα πλάγια άλλα διαμερίσματα, να επωφελείται από τη θέρμανση των γύρω του και να μην πληρώνει φράγκο που λέμε. Από τη μία πλευρά ο υπουργός κάνει το χατήρι της ΕΠΑ, από την άλλη θα βρουν οι δικηγόροι δουλειά με τις προσφυγές και τις αγωγές ιδιοκτητών που θα απαιτήσουν επαναπροσδιορισμό χιλιοστών στα κοινόχρηστα.... Άρπα κόλα!

Kάποιος...

Φίλε μου, η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί την απάντηση στην κουτοπονηριά του νεοελληναρά! Και που ξέρω εγώ ρε φίλε εαν ο διπλανός, ο απο πάνω ή ο απο κάτω έχει αλλάξει το μέγεθος των θερμαντικών σωμάτων ώστε να θερμαίνεται περισσότερο έναντι του αφελούς γείτονα; Ποιά "κουβέρτα" και πράσινα άλογα; Aς τοποθετήσει θερμομόνωση ο καθένας και στις εσωτερικές τοιχοποιϊες! Δικαιούται κανείς να ανοίξει και να ελέγξει ιδιοκτησία άλλου σχετικά με το μέγεθος των σωμάτων ή την τοποθέτηση εσωτερικής μόνωσης; Eπι σειρά ετών, η κουτοπονηριά σε τούτο τον τόπο έγινε εθνικό σπορ. Αυτοί που πλήρωναν τη θέρμανση, τη σύνταξη, την ευζωία κάποιων κατεργαρέων κουράστηκαν και θέλουν την ησυχία τους. Η ιστορία με τα "κοινόχρηστα" κατάντησε γελία! Ακόμη και τις προ κρίσης εποχές, στις πολυκατοικίες γινόταν μύλος! Κάποιοι προτιμούσαν να τρώνε τα λεφτά τους στα μπουζούκια και τις "αποδράσεις" του Σαββατοκύριακου, παρά να πληρώνουν τα έξοδα θέρμανσης που προέκυπταν ακόμη και απο την "αυτόνομη" θέρμανση. Το αποτέλεσμα; Κρατούσαν σε ομηρία όλους του υπόλοιπους που και πλήρωναν, και θέρμανση δεν έβλεπαν! Με τους νεοελληναράδες δεν αξίζει να έχεις τίποτα κοινό. Τα τσανάκια χώρια και την ησυχία μας! Αμ ο κτιριοδομικός! Άλλο πάλι κι αυτό. Αν έχεις πχ 120τμ διαμέρισμα πληρώνεις -λέει- παραπάνω κοινόχρηστα απο αυτόν που έχει 60! Γιατί; Όσο και ότι χρησιμοποιώ το πληρώνω. Ως εκεί! Κοινωνική πολιτική στις πολυκατοικίες τέλος!

XRISTOS

Από φέτος προστίθεται μια επιβάρυνση περίπου 0,48 ευρώ για 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης που ονομάζεται μοναδιαίο τέλος ασφαλείας....KOΠΕΛΟΥΖΟΣ θεός!!!!! α ρε Ελληνα πότε θα ξυπνήσεις????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου