Υπό επίσημη έρευνα η Λαγκάρντ για το σκάνδαλο «Ταπί»

Υπό επίσημη έρευνα η Λαγκάρντ για το σκάνδαλο «Ταπί»

Για «αμέλεια» αναφορικά με την αμφιλεγόμενη διαιτησία, το 2008 στη Γαλλία, ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Κρεντί Λιονέ - Δεν παραιτούμαι από το Ταμείο, διεμήνυσε η ίδια

Υπό επίσημη έρευνα η Λαγκάρντ για το σκάνδαλο «Ταπί»
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χθες, Τρίτη, τέθηκε επισήμως υπό έρευνα στο Παρίσι από Γάλλους δικαστικούς για "αμέλεια" στο πλαίσιο της υπόθεσης μιας αμφιλεγόμενης διαιτησίας, το 2008 στη Γαλλία, ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Κρεντί Λιονέ.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε: "όχι". "Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα", διευκρίνισε.

Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη.

Πηγή προσκείμενη στην Λαγκάρντ δήλωσε προς το Ρόιτερς πως η διευθύντρια του ΔΝΤ θεωρεί πως η απόφαση των δικαστών να διεξάγουν έρευνα σε βάρος της "αμέλεια" είναι αβάσιμη και θα προσφύγει εναντίον της. Γαλλική δικαστική πηγή επιβεβαίωσε επίσης πως θα ασκηθεί προσφυγή εκ μέρους της Λαγκάρντ.

Η έρευνα γύρω από τον μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί έχει εμπλέξει αρκετά μέλη των κυβερνήσεων του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Λαγκάρντ περιλαμβανομένης.

Στον Ταπί, ο οποίος υποστήριξε τον Σαρκοζί στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είχαν δοθεί 403 εκατ. ευρώ από μια διαιτησία το 2008 επί προεδρίας Σαρκοζί για τη διευθέτηση μιας διένεξης με την κρατική τότε τράπεζα Κρεντί Λιονέ για μια πώληση μετοχών που είχε γίνει το 1993. Η Λαγκάρντ ήταν τότε υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης