Πόσο καλά ξέρουμε το Ιράν αλλά και τους Πέρσες;

Πόσο καλά ξέρουμε το Ιράν αλλά και τους Πέρσες;

Το βιβλίο δύο Αμερικανών ακαδημαϊκών – του Geoffrey Parker και της Brenda Parker- που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μας βοηθά να κατανοήσουμε τις πραγματικότητες γύρω από την χώρα που βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος 

Πόσο καλά ξέρουμε το Ιράν αλλά και τους Πέρσες;
Ο Geoffrey Parker και η Brenda Parker είναι ένα ζευγάρι ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών που δούλεψαν και δίδαξαν στο The University of Alabama at Birmingham (UAB) Πιο συγκεκριμένα, ο Parker διετέλεσε ανώτερος ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Μπίρμιγχαμ και είναι συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων : Sovereign City (2004) και Power in Stone (2014), ενώ η Parker υπήρξε λέκτορας αγγλικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. 

Οι δύο τους, υπογράφουν από κοινού ένα βιβλίο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Οι Πέρσες» και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 

Σε ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση διαβάζουμε τα εξής: «Εδώ και δεκαετίες, το Ιράν βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Όμως πόσο καλά γνωρίζουμε τούτη τη χώρα και τους κατοίκους της; Είναι ένα κράτος-ταραξίας που μοιραία οδηγείται στη διεθνή απομόνωση; Είναι η κοιτίδα ενός ακραίου ισλαμιστικού φονταμενταλισμού που μας απειλεί; Άραγε η ιρανική κοινωνία βουλιάζει, πράγματι, στην καθυστέρηση και την οπισθοδρομικότητα; Τελικά, πόσο μας έχουν επηρεάσει τα στερεότυπα που επανεμφανίζονται συνεχώς;

Το βιβλίο εξιστορεί την κάθοδο των Αρίων στα εδάφη νότια της Κασπίας, τη δημιουργία μιας τεράστιας αυτοκρατορίας από τα παράλια του Αιγαίου μέχρι την Ινδία και την άνθηση ενός πολιτισμού που επηρέασε βαθιά λαούς από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Βεγγάλη και τις στέπες της Κεντρικής Ασίας. 

Οι συγγραφείς καταγράφουν με οξύνοια τις παραδόσεις και την ιστορία της αρχαίας και της νεότερης Περσίας, τον ισχυρό δεσμό που εξακολουθεί να τις συνδέει, αλλά και τις επιδράσεις που αυτές άσκησαν στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους το πολυτάραχο παρελθόν και η περσική εκδοχή του ισλάμ επηρεάζουν όχι μονάχα το σύγχρονο Ιράν, μα και ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο». 
Κλείσιμο

Μια πρώτη «γεύση» από το βιβλίο εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης