Το εκκλησάκι στην είσοδο του ξενοδοχείου!

Το εκκλησάκι στην είσοδο του ξενοδοχείου!

Η ιστορία του μικροσκοπικού ναού της Αγίας Δυνάμεως που λειτουργεί αδιάκοπα στην ίδια θέση από την εποχή της Τουρκοκρατίας

Το εκκλησάκι στην είσοδο του ξενοδοχείου!
Είναι ένα εκκλησάκι, που τραβά αμέσως το ενδιαφέρον του διαβάτη της Οδού Μητροπόλεως και κυρίως των τουριστών που κατεβαίνουν από το Σύνταγμα για το Μοναστηράκι. Και αυτό γιατί το εκκλησάκι  βρίσκεται υπό την …σκέπη ενός κτηρίου, παλαιότερα κάτω από το υπουργείο Παιδείας, τώρα, και μετά την εκ βάθρων αναμόρφωσή του, – κάτω από το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο  Electra Metropolis. Στο site του ξενοδοχείου διαβάζουμε: “Έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, που στέγασε για δεκαετίες το υπουργείο Παιδείας και σήμερα μεταμορφώθηκε σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Αθήνα. Φόρος τιμής στη Retro Chic αισθητική, που στιγμάτισε την ιστορία της μοντέρνας Αθήνας, ένα υπόδειγμα για την εσωτερική αρχιτεκτονική και  το design σήμερα.

Τους χώρους του σφραγίζουν δυο έργα τέχνης μοναδικά, το δημιούργημα του Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, ένα μοναδικό σύμπαν από ασημένιες μέλισσες που ίπτανται στον γαλάζιο ελληνικό ουρανό και το δεύτερο, σύνθεση από διαφορετικά επεξεργασμένες πλάκες του κυρίαρχου υλικού -του μαρμάρου-  με τρόπο όμως τέτοιο που προσεγγίζει τα όρια ενός καλλιτεχνικού έργου. Ακόμα στα υπόγεια του κτιρίου, διακρίνονται κάτω από το γυάλινο δάπεδο  υπολείμματα του περίφημου Θεμιστόκλειου Τείχους της Αρχαίας Αθήνας, ενώ στο ισόγειο του θα βρείτε την Αγία Δύναμη, το εκκλησάκι που βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσα στις κολώνες του κτιρίου και κτίστηκε τον 16ο  αιώνα”.

Η Αγία Δύναμη λοιπόν! Ο ναός της Αγίας Δυνάμεως στην γωνία της οδού  Μητροπόλεως 15 με την οδό Πεντέλης, που λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και αιώνες ( εκτιμώμενη χρονολογία 1601-1700).

Κλείσιμο
Στο ηλεκτρονικό αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ( στην ενότητα με τον τίτλο Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών) βρίσκουμε μια εκτεταμένη αναφορά στο ναό: «Το εκκλησάκι της Αγίας Δυνάμεως είναι μια μικρή μονόκλιτη βασιλική με καμάρα, που ανεγέρθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας επί αρχαίων ερειπίων. 

Αποτελούσε μετόχι της Μονής Πεντέλης, και ήταν γνωστή ως "του Μεντελιώτη" ή "του Ροδακιού" (από το όνομα της συνοικίας). Λέγεται ότι το 1821 κατασκευάζονταν εκεί πυρομαχικά, εμφανώς για λογαριασμό των Τούρκων, αλλά κρυφίως και για λογαριασμό των επαναστατών. 

Κατά την οικοδόμηση του μεγάρου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το 1952-1961, αποφασίστηκε η ασφυκτική περικύκλωση του ναΐσκου από τα υποστηλώματα και τη μπετονένια πλάκα του νέου κτιρίου, λύση που κρίθηκε από ελάχιστους ως επιτυχής και από τους περισσότερους ως απαράδεκτη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης