Η χορωδία που μας ταξιδεύει στους κόσμους του fantasy

Η χορωδία που μας ταξιδεύει στους κόσμους του fantasy

Ο Γιάννης Κανέρης, διευθυντής της Fantasy Choir, μιλά για την πρώτη και μοναδική χορωδία στην Ελλάδα που ερμηνεύει έργα από τον χώρο του fantasy

Η χορωδία που μας ταξιδεύει στους κόσμους του fantasy
Πριν από έντεκα χρόνια είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Ηρώδειο μία από τις συναυλίες που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μου. Ορχήστρες και χορωδίες από όλη την Ελλάδα ερμήνευσαν τη μουσική που συνέθεσε ο Χάουαρντ Σορ
για τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Και εκεί, ανάμεσα στις προβολές σκίτσων του
Άλαν Λι εμπνευσμένων από τον φανταστικό (και με τις δύο έννοιες) κόσμο του Τόλκιν και τα λαϊτμοτίφ των Ροχίριμ, των Χόμπιτ και των Ορκ μου ήλθε η πρώτη σκέψη: πόσο ωραίο θα ήταν να είχαμε και στη χώρα μας ένα μουσικό σύνολο που να επικεντρώνεται στους κόσμους του fantasy.

Κλείσιμο
Κράτησα αυτή τη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού μου, μέχρι που ήλθε με σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μου (και τα αυτιά μου) πέρυσι, στο πρώτο Φantasticon. Τότε, που ανέβηκε στη σκηνή του Αμφιθεάτρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η Fantasy Choir, που έκανε, μάλιστα, το ντεμπούτο της σε εκείνη την εκδήλωση. Οφείλω να ομολογήσω ότι με ενθουσίασε η ερμηνεία μουσικών κομματιών όπως το “The Misty Mountains Cold” του «Χόμπιτ» και το θέμα του “Game of thrones” από ένα χορωδιακό σύνολο και ήθελα να ακούσω κι άλλο - η απληστία που μας πιάνει όταν ευχαριστιόμαστε κάτι πάρα πολύ!



Η Fantasy Choir είναι μια τετράφωνη μικτή πολυφωνική χορωδία που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 ως ιδέα, και έφτασε στην μορφή την οποία υπάρχει σήμερα τον Σεπτέμβριο του 2015. Μετά την παρθενική της εμφάνιση στο Φantasticon έδειξε ότι θέλει να εντείνει την παρουσία της, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και σκηνές, όπως στο “The Christmas Factory” τον Δεκέμβριο του 2015 στην Τεχνόπολη και στο Comicdom 2016 ως street event τον περασμένο Απρίλιο. Το καλοκαίρι επέκτεινε τη δράση της και εκτός Αθηνών, καθώς συμμετείχε στο φεστιβάλ του Συλλόγου Φίλων Tolkien Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τσαγκαράδα.

Πριν από λίγες ημέρες η Fantasy Choir επέστρεψε στο event όπου αναδείχθηκε, στο Φantasticon. Εκεί ο διευθυντής της χορωδίας, Γιάννης Κανέρης, ανακοίνωσε ότι το σχήμα φιλοδοξεί να επεκταθεί περισσότερο και έτσι οργανώνει ακρόαση αύριο, Σάββατο, για να αποκτήσει νέα μέλη. Με αυτή την αφορμή προσέγγισα τον Γιάννη για να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες για τη χορωδία, την ακρόαση, αλλά και το fantasy στην Ελλάδα.



Ο Γιάννης είναι μόλις 23 ετών. Το 2008 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική, μέσω της ηλεκτρικής κιθάρας, και σήμερα είναι ενεργός κιθαρίστας, με πολυάριθμες εμφανίσεις στην ελληνική σκηνή. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα είναι τελειόφοιτος της σχολής. Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2013 έγινε δεκτός με υποτροφία στην School of Audio Engineering of Athens, από την οποία αποφοίτησε τον Απρίλιο του 2015.

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε τη Fantasy Choir;
Οι λόγοι που δημιουργήθηκε αυτή η χορωδία είναι πολλοί. Σίγουρα, όμως, οι κυριότεροι από αυτούς είναι η αγάπη μας για το φανταστικό και τη μουσική. Ευτυχώς για εμάς αυτός είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός, καθώς μέσω του χώρου του φανταστικού μάς δίνεται η δυνατότητα να φέρουμε σε επαφή νέους ανθρώπους με τη φωνητική μουσική της χορωδίας - ένα μουσικό είδος το οποίο δυστυχώς έχει έλλειψη από νέους. Έτσι, τραγουδώντας έργα από τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές δίνουμε ζωή σε αυτό το είδος, γνωρίζοντας παράλληλα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και περνώντας ευχάριστα!



Τι περιλαμβάνει το ρεπερτόριο της Fantasy Choir και με ποια κομμάτια σκοπεύετε να το εμπλουτίσετε; Θα ήθελες να επεκταθείτε και στο sci-fi; Το “Star Wars” για παράδειγμα έχει πολύ καλό soundtrack.
Το ρεπερτόριο μας αυτήν την στιγμή περιέχει έργα από “Game of Thrones”, “Harry Potter”, “The Hobbit”, “Naruto” και “Final Fantasy”. Έχουμε αρκετά έργα που θα θέλαμε να προσθέσουμε στο ρεπερτόριό μας και σιγά-σιγά τα προσθέτουμε στην λίστα μας, όπως το “The song of the Dragonborn” από το “Skyrim”, το οποίο δουλεύουμε αυτόν τον καιρό. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση είναι φυσικά! Ο χώρος του sci-fi -και ιδιαίτερα το “Star Wars”- έχει πολύ αξιόλογη μουσική, και δεν αποκλείεται να ακούσετε κάτι πολύ γνώριμο σύντομα από τη χορωδία μας.

Ποιες από τις εμφανίσεις σας έχεις ξεχωρίσει μέχρι τώρα;
Είναι δύο-τρεις εμφανίσεις μας που πιστεύω ότι ξεχωρίζουν. Η μια σίγουρα ήταν στην παραλία Μυλοπόταμος της Τσαγκαράδας, στον οποίο μερικοί άνθρωποι αναγνώρισαν τη χορωδία μας - η οποία είχε βρεθεί εκεί για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Συλλόγου Φίλων Tolkien Ελλάδος.  Μερικοί από τους λουόμενους, λοιπόν, μας ζήτησαν να τραγουδήσουμε μπροστά από μια σπηλιά που είχε η παραλία. Αποφασίσαμε λοιπόν να τραγουδήσουμε με τα μαγιό μας και χωρίς παρτιτούρες - με αποτέλεσμα μέσα σε μερικές στιγμές ολόκληρη η παραλία να έχει έρθει μπροστά μας ώστε να μας ακούσει! Στο τέλος δεχτήκαμε συγχαρητήρια και χειροκρότημα από μια ολόκληρη παραλία, μια εμπειρία που σίγουρα θα θυμόμαστε για καιρό.



Μία ακόμα θα ήταν η εμφάνιση μας στο παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα. Στο πλαίσιο του Μουσικού Μάη τραγουδήσαμε μπροστά σε καθηγητές και φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (συμπεριλαμβανομένων και καθηγητών του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθήνας), με θέα την Ακρόπολη και δεχτήκαμε πρόσκληση από την υπεύθυνη καθηγήτρια του στούντιο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για να ηχογραφήσουμε έργα μας στο στούντιο του πανεπιστήμιου!

Αυτό το Σάββατο οργανώνετε μία οντισιόν για να επιλέξετε νέα μέλη. Μίλησέ μας λίγο παραπάνω για αυτό. Πόσα άτομα έχετε σκοπό να επιλέξετε;
Αρχικά να διευκρινίσω ότι δεν ψάχνουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό μελών. Θέλουμε να μεγαλώσουμε το μέγεθος της χορωδίας μας έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε ακόμα περισσότερη από τη δύναμη που έχουν τα έργα που ερμηνεύουμε. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να διατηρηθεί μια αναλογία στις φωνές ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, οπότε ο κύριος παράγοντας για την επιλογή νέων μελών θα είναι να προστεθούν όμοιοι αριθμοί σε όλες τις φωνές.

Στις ακροάσεις μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, αρκεί να έχει έναν πολύ βασικό έλεγχο της φωνής του. Η χορωδία μας δεν ψάχνει αποκλειστικά ικανούς τραγουδιστές, αλλά άτομα τα οποία να αγαπάνε το φανταστικό και τη μουσική - και έχουν διάθεση να μελετήσουν! Να αναφέρω ότι τα περισσότερα μέλη της χορωδίας μας ήρθαν με πολύ λίγες μουσικές γνώσεις, τις οποίες ακόνισαν μέσω των μαθημάτων φωνητικής και σολφέζ που κάνουμε.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει στις ακροάσεις μας το μόνο που έχει να κάνει είναι να στείλει μήνυμα στη σελίδα μας (https://www.facebook.com/fantasychoir) ώστε να κλείσει θέση!



Στο Φantasticon 2016 ένα από τα κομμάτια που ερμηνεύσατε είχε τη συνοδεία πιάνου. Σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σε μεγαλύτερο βαθμό μουσικά όργανα στις εμφανίσεις σας; Ποια μουσικά όργανα πιστεύεις ότι ταιριάζουν περισσότερο στο fantasy;
Πολύ ωραία ερώτηση! Η αλήθεια είναι ότι από φέτος θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερα όργανα στα έργα που εκτελούμε, και θα ήθελα να σχηματίσουμε μια μικρή ορχήστρα σύντομα ώστε να προσδώσουμε περισσότερα χρώματα στις εκτελέσεις μας.

Τα όργανα που θα ήθελα να προσθέσουμε (τουλάχιστον για αρχή) θα ήταν ένα τρίο εγχόρδων (βιολί, βιόλα, τσέλο), κρουστά και ίσως κάποια χάλκινα πνευστά. Τώρα, αν μιλάμε γενικότερα, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέσο από μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα για να εκφράσει το fantasy.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου fantasy συγγραφείς και ποιοι οι αγαπημένοι σου μουσικοί συνθέτες;
Σε συνδυασμό μουσικής και έργου θα έλεγα ότι ξεχωρίζουν τα έργα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, με την μουσική στις ταινίες από τον Χάουαρντ Σορ και τα “A song of Ice and Fire” του Τζ. Ρ. Ρ. Μάρτιν, με τη μουσική στη σειρά “Game of Thrones” από τον Ραμίν Τζαουάντι.

Από εκεί και πέρα όσον αναφορά συγγραφείς, θα έλεγα ότι ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας ακόμα από τους αγαπημένους μου, καθώς έχω διαβάσει πολύ μεγάλο αριθμό έργων του - και ποτέ προς απογοήτευση μου.

Από συνθέτες έχω ιδιαίτερη αδυναμία στους Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φρεντερίκ Σοπέν και Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Από νεότερους πιστεύω ότι οι Χάουαρντ Σορ, Χανς Ζίμερ και Τζον Γουίλιαμς είναι οι αγαπημένοι μου.



Ποιο από τα fantasy βιβλία που έχεις ξεχωρίσει και δεν έχει μέχρι στιγμής μουσικό θέμα θα ήθελες να αποκτήσει κάποια στιγμή μουσική;
Το “The Dark Tower” του Στίβεν Κινγκ. Πραγματικά θέλω να ακούσω τη μουσική που θα ντύσει αυτό το έργο, και τι κατεύθυνση θα του δώσει! Ευτυχώς τον Φεβρουάριο του 2017 θα βγει η ταινία, οπότε δεν θα χρειαστεί να περιμένω πολύ ακόμα.

Πώς σας έχει υποδεχτεί το κοινό; Πώς κρίνεις γενικά την απήχηση του fantasy στο ελληνικό κοινό;
Οι εντυπώσεις που έχουμε αποκομίσει είναι πάρα πολύ θετικές. Είτε πρόκειται για την ανταπόκριση που έχουμε από το κοινό στις συναυλίες μας, είτε από άτομα που μας πλησιάζουν με προτάσεις για συνεργασίες. Έχουμε ακούσει τα καλύτερα λόγια - γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως!

Το fantasy έχει πολύ μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό, και σίγουρα είναι ένας από τους λόγους που ο κόσμος χαίρεται ιδιαίτερα να ακούει έργα από αυτόν το χώρο.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Μέσα στις επόμενες βδομάδες με τα νέα μέλη θα αυξήσουμε τον όγκο της χορωδίας μας και ελπίζω σύντομα να έχουμε και ένα σύνολο μουσικών οργάνων στην διάθεσή μας. Ένας ακόμα κοντινός στόχος είναι να ηχογραφήσουμε τη δουλειά μας και από εκεί και πέρα σίγουρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε συναυλίες και να μεγαλώνουμε το ρεπερτόριο μας - και ποιος ξέρει, ίσως σύντομα να κάνουμε και κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό!


Follow Christos Tsapakidis:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης