Αν «φύγει» η Σκωτία, καταστρέφεται η βρετανική οικονομία

Αν «φύγει» η Σκωτία, καταστρέφεται η βρετανική οικονομία

Η Βασίλισσα ζητά να μείνει αμέτοχη, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ και ο επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, μεταβαίνουν σήμερα στη βόρεια Σκωτία

Αν «φύγει» η Σκωτία, καταστρέφεται η βρετανική οικονομία
Στη Σκωτία μεταβαίνει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας κάνοντας εκστρατεία υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ δέχεται έντονες πιέσεις να λάβει επίσημα θέση για το θέμα και να ταχθεί δημοσίως κατά της απόσχισης. Οκτώ ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ διαμηνύει σε υψηλούς τόνους "Αφήστε ήσυχη τη Βασίλισσα" την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ και ο επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, μεταβαίνουν σήμερα στη βόρεια Σκωτία έχοντας ήδη αλλάξει άρδην τα προγράμματά τους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν όχι στην ανεξαρτητοποίηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την βρετανική "Telegraph", κορυφαίες τράπεζες , όπως η Barclay's, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η JP Morgan, προειδοποιούν ότι, εάν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, τότε αυτό θα σήμαινε καταστροφή για την βρετανική οικονομία.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επισημαίνουν μάλιστα ότι, αμέσως μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι μπορεί να επικρατήσει το "ναι" στην απόσχιση την ημέρα της κάλπης ,πολλοί ήταν αυτοί που απέσυραν τα χρήματά τους από βρετανικές εταιρείες. Από την πλευρά της, η γαλλική επενδυτική τράπεζα, Societe Generale, προέβλεψε πως , εάν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, τότε η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των τριών μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας σπεύδουν στη βόρεια Σκωτία για να δείξουν στο βρετανικό λαό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει ενωμένο. Παράλληλα, σε μια χειρονομία αναγνώρισης της σημασίας της Σκωτίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, η γαλάζια και λευκή σκωτσέζικη σημαία κυματίζει από χθες στην έδρα της βρετανικής κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούμε σε πολλά, αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούμε με πάθος: το Ηνωμένο Βασίλειό μας θα είναι καλύτερο αν μείνει ενωμένο», υποστήριξε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. «Γι’ αυτό, αύριο, το σωστό μέρος για μας δεν είναι το Γουεστμίνστερ για την ώρα του πρωθυπουργού, αλλά η Σκωτία, όπου θα ακούσουμε τον κόσμο και θα μιλήσουμε με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της εκστρατείας για την απόσχιση, Αλεξ Σάλμοντ, χαρακτήρισε «απίστευτη αντίδραση της τελευταίας στιγμής» την μετάβαση στη Σκωτία του Κάμερον, του Φιλελεύθερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ και του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ.

Για τον βρετανικό Τύπο, ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τον Κάμερον, ο οποίος κινδυνεύει με εσωκομματική "ανταρσία" αλλά και για τον Μίλιμπαντ, το κόμμα του οποίου κερδίζει μεγάλο ποσοστό των εδρών του στη Σκωτία.

Για τους "Times" του Λονδίνου, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πόση επίδραση μπορεί να έχει το ταξίδι του Κάμερον στη Σκωτία, με δεδομένο ότι η επιρροή των Τόρις εκεί είναι σχεδόν μηδαμινή.

Στο μεταξύ, ενόχληση έχουν προκαλέσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ οι αναφορές βουλευτών και πολιτικών στο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ στην υπόθεση της Σκωτίας. Με ανακοίνωσή του το Παλάτι υπενθυμίζει σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ότι η βασίλισσα δεν ανακατεύεται στην πολιτική, ούτε ποτέ ανακατεύτηκε στα 62 χρόνια της βασιλείας της.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου: «Μην με ανακατεύετε σε αυτή την υπόθεση».

Στην ανακοίνωση του Παλατιού σημειώνεται: «Η συνταγματική ουδετερότητα του μονάρχη είναι βασική αρχή της δημοκρατίας μας και η βασίλισσα την έχει σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της. Με βάση αυτή, ο μονάρχης είναι πάνω από την πολιτική και όσοι κατέχουν πολιτικά αξιώματα έχουν το καθήκον να εξασφαλίσουν ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.Οποιαδήποτε αναφορά ότι η βασίλισσα επιθυμεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα είναι κατηγορηματικά λανθασμένη. Η βασίλισσα πιστεύει ακράδαντα ότι το θέμα αφορά τους πολίτες της Σκωτίας.» Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ , Ντέιβιντ Κάμερον, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Daily Mail" καλούσε τους Σκωτσέζους να μην κάνουν ένα βήμα στο άγνωστο, διαλύοντας μια ξεχωριστή Ένωση.«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το 'ναι' ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το 'όχι'» υπογραμμίζει.

Το γεγονός ότι το «ναι» έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία σε μια υπόθεση που μέχρι πριν από λίγους μήνες αντιμετωπίζονταν με αδιαφορία, τουλάχιστον από τους συντηρητικούς του Κάμερον, έχει αναστατώσει την πολιτική και οικονομική ελίτ στο Λονδίνο.

Κι ενώ η πολιτική ηγεσία -Κάμερον, Μίλιμπαντ, Κλεγκ- σπεύδει στη Σκωτία προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία του "Better Together" (Καλύτερα Μαζί), στο Λονδίνο συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Συντηρητικών-Εργατικών για το ποιος φταίει για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Κι ενώ οι δημοσκοπήσεις, που επί μήνες κατέγραφαν επικράτηση των οπαδών της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν δυναμική άνοδο των οπαδών της ανεξαρτησίας, προαναγγέλλοντας μάχη στήθος με στήθος την ημέρα της κάλπης, στο Λονδίνο, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν σήμερα χωρίς την πολιτική ηγεσία της χώρας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης