Έκτακτη επίσκεψη του Τζον Κέρι στο Αφγανιστάν

Έκτακτη επίσκεψη του Τζον Κέρι στο Αφγανιστάν

Στόχος η συμφωνία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία της χώρας 

Έκτακτη επίσκεψη του Τζον Κέρι στο Αφγανιστάν
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι έφθασε στο Αφγανιστάν για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, προκειμένου να πιέσει ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία της χώρας της νότιας Ασίας σχετικά με τη νομή της εξουσίας αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των ψηφοδελτίων και ανακαταμέτρησης των ψήφων.

Ο Άσραφ Γάνι και ο Αμπντουλά Αμπντουλά έσφιξαν τα χέρια για να επισφραγίσουν μια συμφωνία ώστε να επιλυθεί η διένεξη σχετικά με το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μετά την επίσκεψη του Κέρι τον Ιούλιο. 

Ωστόσο, καταγράφονται μεγάλες διαφωνίες ανάμεσά τους και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν τελικά να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας.
Κλείσιμο

Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διεξοδικός έλεγχος των οκτώ εκατομμυρίων ψήφων που καταμετρήθηκαν στον β΄ γύρο των εκλογών, ουδείς εκ των δύο υποψηφίων έχει δηλώσει ρητώς πως υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή και το αδιέξοδο έχει δημιουργήσει φόβους πως θα ξεσπάσει μια βίαιη σύγκρουση ανάμεσά τους σε εθνοτική βάση, καθώς οι δύο πολιτικοί εκπροσωπούν διαφορετικές εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν.

Οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών οι οποίες υποστηρίζουν τις αρχές του Αφγανιστάν ελπίζουν πως η διαδικασία θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός εκλεγμένου προέδρου πριν από τη διεξαγωγή της προσεχούς συνόδου του NATO στις αρχές του Σεπτεμβρίου. 

Ο Κέρι επρόκειτο να συναντηθεί με τους δύο υποψηφίους καθώς και με τον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια συμφωνία.

Αν και ο Καρζάι έχει δηλώσει πως ο επόμενος πρόεδρος θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 25η Αυγούστου, οι περισσότεροι εκ των αξιωματούχων που εμπλέκονται στη διαδικασία θεωρούν την προθεσμία αυτή υπερβολικά αισιόδοξη. 

Κατά ορισμένους εξ αυτών, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ως τα τέλη του Αυγούστου το νωρίτερο, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Έχουμε ελπίδες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια δέσμευση από αμφότερους τους υποψήφιους σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ελέγχου και μια συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», είπε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εν πτήσει.

Το NATO θέλει το Αφγανιστάν να εκπροσωπηθεί από έναν εκλεγμένο ηγέτη στη σύνοδό του, που θεωρητικά θα σηματοδοτούσε το τέλος της αποστολής των μάχιμων δυνάμεών του στη χώρα αυτή έπειτα από μια δεκαετία και πλέον.

Οι μάχιμες δυνάμεις των κρατών της Δύσης αναμένεται να αρχίσουν να αποσύρονται από το αφγανικό έδαφος περί τα τέλη του 2014.

Βάσει της προφορικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στην προηγούμενη επίσκεψη του Κέρι ο νικητής θα αναλάβει την προεδρία και θα σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ηττημένο να αναλαμβάνει κορυφαίο εκτελεστικό ρόλο. 

Ωστόσο η δομή και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης είναι ακόμη κάθε άλλο παρά σαφής και οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις.

Ο Αμπντουλά, ο οποίος νίκησε στον πρώτο γύρο αποτυγχάνοντας ωστόσο να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κατηγορεί τον Γάνι και τον Καρζάι ότι ενεπλάκησαν σε μια συμπαιγνία για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο - στον οποίο κατά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κέρδισε ο Γάνι.

Και οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην σύναψη της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας (BSA) την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί προαπαιτούμενη για να διατηρήσει ορισμένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν και πέραν του 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης