H ώρα είναι… Κόπα Αμέρικα

H ώρα είναι… Κόπα Αμέρικα

Mετά το τέλος της ελληνικής Super league, των μεγάλων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της σεζόν έφτασε η ώρα για την καλοκαιρινή… σιέστα των ποδοσφαιρόφιλων. Ή μήπως όχι;

H ώρα είναι… Κόπα Αμέρικα
Tα ξημερώματα της Παρασκευής, το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού πλανήτη στρέφεται στη Λατινική Αμερική και το Κόπα Αμέρικα, το οποίο διεξάγεται στα γήπεδα της Χιλής, από τις 11 Ιουνίου μέχρι και τον μεγάλο τελικό της 4ης Ιουλίου.

Πρόκειται για μία διοργάνωση, η οποία παραδοσιακά προσφέρει θέαμα και συγκινήσεις, αφού το… έντονο ταπεραμέντο των Λατινοαμερικάνων κυριαρχεί από το χορτάρι και τους πάγκους μέχρι και τις εξέδρες. Γνωρίστε την μεγάλη διοργάνωση μέσα από 5 σημαντικά στοιχεία που ακολουθούν και παρακολουθήστε χωρίς διακοπή σε LiveStreaming στον Stoiximan.gr
Κλείσιμο
όλη τη δράση, από τον πρώτο αγώνα μέχρι και τον μεγάλο τελικό.

1. Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα

Η διοργάνωση ξεκινάει πίσω στο 1916 όταν 4 ομάδες βρέθηκαν στην Αργεντινή για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή και η Ουρουγουάη ήταν οι 4 πρώτες ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά που αργότερα θα μετατραπεί στο γνωστό μας Κόπα Αμέρικα, με την «σελέστε» να είναι η πρώτη Πρωταθλήτρια.

Η επιτυχία του τουρνουά οδήγησε στη σύσταση της Ομοσπονδίας των ομάδων της Λατινικής Αμερικής (CONMEBOL) η οποία έδωσε στη διοργάνωση το όνομα που έχει σήμερα, το 1975. Από το 1987 μέχρι το 2001 η διοργάνωση διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια, ενώ πλέον διεξάγεται κάθε 4, με τη συμμετοχή των 10 ομάδων της CONMEBOL και δύο προσκεκλημένων της CONCACAF(Ομοσπονδία, Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής), φέτος το Μεξικό και τη Τζαμάικα.


2. Η μορφή της διοργάνωσης

Στο φετινό, 44ο Κόπα Αμέρικα συμμετέχουν 12 ομάδες. Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Βενεζουέλα, Περού και οι προσκεκλημένοι Μεξικό και Τζαμάικα. Οι ομάδες είναι τοποθετημένες σε 3 ομίλους των 4 ομάδων από τους οποίους προκρίνονται στα προημιτελικά οι δύο πρώτοι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νοκ-άουτ φάση, σε περίπτωση ισοπαλίας δεν υπάρχει παράταση, αλλά απευθείας η διαδικασία των πέναλτι.

3. Η μπάλα του τουρνουά

Το όνομα της μπάλας του τουρνουά είναι Cachaña, το οποίο σημαίνει «επιτυχημένη ντρίμπλα» και σχεδιάστηκε από την Nike, επίσημο χορηγό της διοργάνωσης. Τα χρώματα της μπάλας αντιπροσωπεύουν τα χαρακτηριστικά χρώματα της σημαίας της οικοδέσποινας Χιλής, με το μπλέ να συμβολίζει τον ουρανό πάνω από την Χιλή, το κόκκινο τους ανθρώπους και το άσπρο της Άνδεις τα βουνά διασχίζουν τη χώρα. Το αν η συγκεκριμένη μπάλα είναι από αυτές που… αλλάζουν κατεύθυνση με ευκολία όπως στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες, ωστόσο ο Stoiximan.grπροσφέρει απόδοση (25,00) για το ενδεχόμενο να σημειωθεί γκολ με σουτ πίσω από τη σέντρα! Άλλωστε, Λατίνοι είναι αυτοί…

4. Γήπεδα και αγώνες

Τα παιχνίδιαθα διεξαχθούν σε 8 διαφορετικές πόλεις της Χιλής, με το ανακαινισμένο 70.000 θέσεων, Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο να φιλοξενεί την πρεμιέρα και τον τελικό. Συνολικά πρόκειται για 9 στάδια στα οποία θα διεξαχθούν 26 αγώνες.

5. Μασκότ

Zincha είναι το όνομα της μασκότ που θα μας κρατήσει παρέα στις 25 μέρες του τουρνουά. Πρόκειται για μία μείξη αλεπούς και οπαδού με τους Χιλιανούς οπαδούς να αποφασίζουν το όνομα της μασκότ σε ψηφοφορία.

Το Κόπα Αμέρικα ξεκίνησε λοιπόν και οι συγκινήσεις αναμένονται μεγάλες, κρατήστε θέση στο Stoiximan.gr και απολαύστε όλες τις αναμετρήσεις της διοργάνωσης, διαλέγοντας από τα περισσότερα ειδικά στοιχήματα της αγοράς.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης