Δολοφονήθηκε τελικά ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ;

Δολοφονήθηκε τελικά ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ;

Νέες μελέτες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από το θάνατο του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου

Δολοφονήθηκε τελικά ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ;
Έβαλε τις τελευταίες πινελιές του στον Κήπο του Ντωμπινύ ή στο Σιτοχώραφο με κοράκια, λίγο πριν οι καμβάδες του μείνουν για πάντα βουβοί… Ήταν Ιούλιος του 1890 όταν ο σπουδαίος καλλιτέχνης Βίνσεντ Βαν Γκογκ έχανε τη ζωή του από μία σφαίρα στην κοιλιά και έκτοτε μυστήριο καλύπτει το θάνατό του.

Μπορεί η φήμη του να εκτοξεύθηκε μετά το τραγικό περιστατικό και παρότι έχουν περάσει από τότε 124 χρόνια, οι ειδικοί εξακολουθούν να διερωτώνται γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του.

Αυτοκτόνησε σε μία προσπάθεια να σπάσει τα δεσμά του από την κατάθλιψη ή δολοφονήθηκε; Δεκάδες είναι οι ερευνητές που έχουν μελετήσει την υπόθεση προσπαθώντας να δώσουν μία απάντηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό παθολόγο και ειδικό σε υποθέσεις τραυματισμών και θανάτων από πυροβολισμούς, Βίνσεντ Ντι Μάιο, ο ζωγράφος των φημισμένων Ηλιοτρόπιων δεν αυτοκτόνησε.

Κλείσιμο
Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Vanity Fair ο Ντι Μάιο υποστήριξε ότι ο Ολλανδός ζωγράφος δεν αυτοπυροβολήθηκε, επιβεβαιώνοντας όσα είχαν γράψει στο βιβλίο «Van Gogh: The Life», οι συγγραφείς Στίβεν Νάιφεχ και Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ, στο οποίο αμφισβητούν την θεωρία της αυτοκτονίας.

Αντιθέτως, οι δύο συγγραφείς που έχουν βραβευθεί με Πούλιτζερ για βιβλίο τους σχετικά με μία ακόμα ιδιοφυία της τέχνης, τον Τζάκσον Πόλοκ, ασπάζονται το σενάριο που θέλει δύο παιδιά να έχουν πυροβολήσει τον Βαν Γκογκ, ο οποίος για να μην αποκαλύψει τους δράστες προτίμησε να χάσει τη ζωή του λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η σφαίρα που στοίχισε τη ζωή του εκτοξεύθηκε από κοντινή απόσταση αν εξετάσει κανείς το τραύμα στην κοιλιά του ζωγράφου.

Ο Ντι Μάιο από την άλλη υποστηρίζει ότι αν ο Ολλανδός καλλιτέχνης είχε αυτοκτονήσει θα υπήρχαν ίχνη από τη σφαίρα, η οποία θα είχε αφήσει χαρακτηριστικά σημάδια στο δέρμα του γύρω από το σημείο εισόδου της.

Αντιθέτως, κανένα τέτοιο στοιχείο δεν έχει καταγραφεί, επομένως, όπως τονίζει ο Ντι Μάιο «το τραύμα στον Βαν Γκογκ δεν προκλήθηκε από τον ίδιο. Με άλλα λόγια, δεν αυτοπυροβολήθηκε».

Παρ’όλα αυτά, ένας επιμελητής του Μουσείου Βαν Γκογκ σχολίασε πως παρότι ο ευαίσθητος Ολλανδός καλλιτέχνης μπορεί να έχασε τη ζωή του αποφασίζοντας να σιωπήσει για να προστατεύσει τα παιδιά που από λάθος τον πυροβόλησαν, στην κοινή γνώμη έχει καταγραφεί η «αυτοκτονία του». Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ειδικός, «η αυτοκτονία είναι το μεγάλο φινάλε της ιστορίας ενός μάρτυρα της τέχνης, αποτελεί το αγκαθωτό στεφάνι του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης