Μία κούκλα εξομολογείται

Μία κούκλα εξομολογείται

Η Μίνα Ορφανού μιλάει για την Αθήνα, τον έρωτα και φυσικά για τις «Κούκλες»

Μία κούκλα εξομολογείται
Η Μίνα Ορφανού είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, με την τέχνη να κυλάει στο αίμα της. Ζωγραφίζει εξαιρετικά, φτιάχνει πανέμορφους πίνακες και αγιογραφίες, διακοσμεί χώρους και φυσικά ασκεί με ταλέντο την υποκριτική. Δεν φοβάται να εκφράσει την άποψή της δυνατά, στηρίζει τις επιλογές της, είναι περήφανη για τον εαυτό της και έχει αυτοπεποίθηση. Βρέθηκα με τη Μίνα στο ιστορικό κλαμπ Κούκλες, απ’ όπου και ξεκίνησε, λίγο πριν την μεγάλη πρεμιέρα για τη φετινή σεζόν, που γίνεται σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Η ίδια μού μίλησε για τη φετινή της δουλειά, τον έρωτα, την Αθήνα και για άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.



Φέτος η Μίνα θα βρίσκεται στο κλαμπ Κούκλες, που το έχει η Μαριλού Φραγκιαδάκη. «Ξαναγυρνάω στα παλιά μου λημέρια. Από εκεί ξεκίνησα, εκεί με πρωτογνώρισε ο Κούτρας, ένας σκηνοθέτης που με βοήθησε στην μετέπειτα πορεία μου, οπότε δεν γίνεται να ξεχάσεις το μέρος απ' όπου άρχισες. Στις “Κούκλες” φέτος ο κόσμος θα δει μια πιο φαντασμαγορική παράσταση, με νέα σόου, και κάτι τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Αυτή τη στιγμή οι “Κούκλες” είναι το πιο in μαγαζί στην πρωτεύουσα, κάτι που δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά το φανερώνει έμπρακτα ο κόσμος που το προτιμά, με πολλούς πελάτες -και διάσημους ακόμη- να έρχονται από το εξωτερικό (όπως ο Ζαν Πολ Γκοτιέ). Τα κορίτσια είμαστε όλες φίλες, συνεργαζόμαστε πολύ καλά και είναι όλες ταλαντούχες».

Κλείσιμο


Πηγαίνοντας την κουβέντα στην πρώτη κινηματογραφική δουλειά της, τη «Στρέλλα» (2009), η Μίνα μού μίλησε για την πλοκή του έργου, το αμφίσημο τέλος και την πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει. «Αυτός ο ρόλος για μένα δεν ήταν ιδιαίτερη πρόκληση. Ίσως επειδή ήμουν ακόμη αθώα, και ήταν η πρώτη μου δουλειά. Αλλά ήρθαν όλα πολύ ομαλά. Μπορώ να πω ότι έδωσα περισσότερη βάση στο να αποστηθίσω το κείμενο απ’ έξω, παρά στην υπόθεση. Την ιστορία τη συνειδητοποίησα μετά, αφού πέρασαν κάποια χρόνια. Το τέλος της ταινίας παραμένει ασαφές. Ενδεχομένως να έμεινε μαζί με τον πατέρα της, ή απλώς να συμφιλιώθηκαν, μέσα σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άφησαν το παρελθόν πίσω».

Ο κινηματογράφος είναι μία από τις μεγάλες της αγάπες, όπως φυσικά το θέατρο και η τηλεόραση, αλλά δείχνει μια ιδιαίτερη εκτίμηση στη μεγάλη οθόνη. «Η συνεργασία σε ένα καθημερινό σίριαλ δεν σου δίνει το περιθώριο της ελεύθερης επικοινωνίας, λόγω του φόρτου εργασίας», δηλώνει η ίδια. «Γνωριμίες κάνεις πιο εύκολα στο θέατρο. Εκεί συναντάς και ηθοποιούς μεγαλύτερους, που άφησαν εποχή με τα έργα και τις ερμηνείες τους, κάτι που είναι σπουδαίο. Ωστόσο, δεν θαυμάζω κανέναν άλλον ηθοποιό, γιατί είμαι της άποψης ότι αν θαυμάζεις άλλους, τότε δεν θαυμάζεις τον εαυτό σου. Όταν βγαίνει κάποιος και λέει ότι έχει πρότυπο, τότε δεν έχει προσωπικότητα. Οι γονείς ενδεχομένως να μπορούσαν να αποτελέσουν ένα υγιές πρότυπο, αλλά και αυτό με μία επιφύλαξη».



Η Μίνα είναι ζωγράφος, αγιογράφος και διακοσμήτρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η υποκριτική ωστόσο ήταν κάτι έμφυτο σε αυτή, και από τη στιγμή που το ανακάλυψε ο Κούτρας, αναδύθηκε προς τα έξω, με μεγάλη φυσικότητα. Η ίδια μεγάλωσε στη Ρόδο, αλλά κατάγεται από την Κάλυμνο, όπου και γεννήθηκε, και την επισκέπτεται όποτε έχει χρόνο. Όταν έρχεται, όμως, η ώρα να διαλέξει ένα μέρος διακοπών, προτιμά το βουνό, κάπου που να έχει πράσινο, και φυσικά φασολάδα ζεστή. «Η Ελλάδα μας είναι ένα υπέροχο μέρος. Όπου και να πας αισθάνεσαι σαν το σπίτι σου. Μιλάς απλά ελληνικά και ο άλλος σε καταλαβαίνει», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Φεύγοντας όμως από την διάθεση των διακοπών, τη ρώτησα αν θα άλλαζε κάτι στην Αθήνα, που ομολογουμένως είναι μια παρεξηγημένη πόλη. «Δεν θα άλλαζα τίποτα από την Αθήνα», δηλώνει η ίδια. «Ούτε καν τα σκουπίδια, για να βλέπουμε σε καθημερινή βάση τι σκουπίδια είμαστε και εμείς, και αφού δεν έχουμε καθρέφτη να δούμε τον πραγματικό μας εαυτό, κάποιος πρέπει να μας το υπενθυμίζει. Επομένως αυτό δεν πρέπει να λείψει. Και στο κάτω κάτω της γραφής, δεν θέλω να λείψει τίποτα από αυτή την πόλη, γιατί είναι πρωτεύουσα και δικαιολογείται να έχει καυσαέριο, και ηχορύπανση και φωτορύπανση και όλα τα αρνητικά που μπορεί να έχει μία πρωτεύουσα. Όποιος έχει πρόβλημα με την Αθήνα, μπορεί να πάρει τα πράγματά του και να γυρίσει στο χωριό του. Άλλωστε οι πρωτευουσιάνοι είναι ελάχιστοι πλέον».

Η Μίνα αγαπάει την Αθήνα και δεν θα την άλλαζε για καμία άλλη πόλη στον κόσμο. «Η Αθήνα μου αρέσει ιδιαίτερα το βράδυ. Είναι σαν ένας τεράστιος θάμνος, πάνω στον οποίο κάθονται εκατομμύρια πυγολαμπίδες», λέει με πάθος στα μάτια της. «Στο Λεκανοπέδιο μου αρέσει να συχνάζω όπου έχει περισσότερο πράσινο, γιατί μπορώ να συνδυάσω και τη γυμναστική μου. Καθημερινά τρέχω περίπου 10 χλμ., οπότε με εξυπηρετεί. Αλλά όπου και να πας στην Αθήνα είναι εξίσου όμορφα, είτε στο κέντρο είτε παραλιακά».



Σε μία ιδιαίτερα δυναμική προσωπικότητα, όπως αυτή της Μίνας, δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω για τη διαφορετικότητα, ειδικά στις μέρες μας που τείνουμε προς μία ομογενοποίηση. «Η διαφορετικότητα στις μέρες είναι δύσκολη, λόγω πολλών παραγόντων. Για παράδειγμα, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων πωλούν τα ίδια ρούχα σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, οι πλαστικοί χειρούργοι έχουν τα ίδια υλικά, ακολουθούν τις ίδιες ακριβώς τακτικές, και τους βγάζουν όλους καρμπόν. Πάνω σ΄αυτό το θέμα, η Μίνα ήθελε να εκφράσει και μια άποψή της. «Ένα πράγμα που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ο ενθουσιασμός των ανθρώπων με τα πρόσωπα της τηλεόρασης, και ο τρόπος που συμπεριφέρονται όταν τους δουν στον δρόμο. Επειδή η τηλεόραση τους πρόβαλε, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Είναι και αυτοί απλοί άνθρωποι, και κάποια στιγμή θα αποσυρθούν και θα έχουν άλλους ρυθμούς. Οπότε θα πρέπει να σταματήσει ο κόσμος να κάνει σα ξελιγωμένος όταν βλέπει έναν “διάσημο” έξω. Οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους του, αν για παράδειγμα δεν θέλει να βγάλει φωτογραφία, είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αν και η αλήθεια είναι ότι οι πραγματικοί διάσημοι βρίσκονται στο εξωτερικό, εδώ είμαστε μία τριτοκοσμική χώρα».

Στη συνέχεια, η συζήτηση πήγε στις σχέσεις, όπου η Μίνα έχει μερικές πολύ αξιόλογες θέσεις, πάνω στις δεύτερες ευκαιρίες και τους έρωτες. «Κατ' αρχήν όποιος πει ότι δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία είναι ψεύτης. Όταν έχεις ερωτευτεί πραγματικά και έχεις συναισθήματα, δεν δίνεις μόνο μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά πάρα πολλές. Αν δεν είσαι ερωτευμένος δεν δίνεις καμία, σου είναι αδιάφορο. Στη ζωή μου έχω αγαπήσει πραγματικά, έχω ερωτευτεί, έχω κερατωθεί, έχω χωρίσει, και τα 'χω ξαναφτιάξει. Δεν μου αρέσουν όμως οι μακροχρόνιες σχέσεις. Είμαι της φάσης να περνάω καλά και στηρίζω τις επιλογές μου. Ένα αρνητικό του χαρακτήρα μου ίσως είναι το ότι είμαι απόλυτη σε ορισμένα πράγματα, και χαρακτηρίζομαι από μία τρέλα, αλλά είμαι ακομπλεξάριστη 100%. Για να με πλησιάσει κάποιος θα πρέπει να έχει προσωπικότητα και περηφάνια, ειδάλλως να μην το επιχειρήσει καν».



Η Μίνα, όντας η δημοφιλέστερη και πιο καταξιωμένη και ταλαντούχα τρανς στην εγχώρια ηθοποιία, μίλησε και για τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε στην αρχή. «Τα χαστούκια που έφαγα όταν άρχισα να αλλάζω, και οι δυσκολίες που αντιμετώπισα, με βοήθησαν στα χρόνια που ακολούθησαν να πάω μπροστά. Τη μεγαλύτερη, βέβαια, δυσαρέσκεια και αρνητικά σχόλια για εμένα τα πήρα από άτομα που ανήκουν στον χώρο της τέχνης. Είναι μύθος ότι ο καλλιτέχνης είναι ακομπλεξάριστος άνθρωπος. Ακόμη και σήμερα βιώνουμε άσχημες συμπεριφορές και απαράδεκτη μεταχείριση από ορισμένους, ανεξαρτήτως της δημοσιότητας».

Πριν ολοκληρώσουμε την όμορφη συζήτησή μας, η Μίνα μου μίλησε για τις προτάσεις που είχε, και την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα θέατρα. «Φέτος δέχτηκα συνολικά πάνω από πέντε θεατρικές προτάσεις, αλλά σε όλες είπα όχι, διότι ήταν με ποσοστά. Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να δουλεύω τζάμπα, ούτε είμαι ψωνισμένη για να λέω ότι δουλεύω στο τάδε θέατρο. Προτιμώ να κάθομαι στον καναπέ μου, παρά να παίζω σε ένα θεατρικό, και να έρχεται ο άλλος ο τζαμπατζής με τα εισιτήρια από το Αθηνόραμα, ή με τα κουπόνια, και να βλέπει. Νομίζω πως κανέναν δεν συμφέρει αυτή η πραγματικότητα, ειδικά έναν ηθοποιό, που στο τέλος αντί να βγάλει κάτι, μένει χρεωμένος. Εμένα από την τελευταία θεατρική μου δουλειά μου χρωστούν λεφτά, τα οποία δεν ξέρω ποτέ αν θα πάρω… Έτσι, φέτος δέχτηκα την πρόταση της Μαριλού Φραγκιαδάκη για τις “Κούκλες”, διότι είναι σωστή επιχειρηματίας, ξέρει καλά τη δουλειά της, πληρώνει καλά, και καταφέρνει να οργανώσει όλα τα κορίτσια που παίζουν, που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο».



Αυτή λοιπόν είναι η Μίνα Ορφανού. Μία καλλιτέχνιδα που αγαπάει τη ζωή και προσπαθεί να τη κάνει όσο το δυνατόν πιο χαρούμενη γίνεται, δίπλα σε άτομα που αγαπά. Άκουσα να τη λένε «ψυχάρα» και μαθαίνοντας πράγματα για την ιστορία της, μιλώντας μαζί της, κατάλαβα πόσο δίκιο είχαν όσοι την αποκαλούν έτσι. Η Μίνα μας δίνει ένα μάθημα ζωής, που μας λέει να είμαστε αληθινοί, να υποστηρίζουμε τον εαυτό και τις επιλογές μας, και να μη φοβόμαστε να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Ποτέ…

Info
Koukles Club - Drag Queen Show
Διεύθυνση: Ζαν Μωρέας 32, Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 694 755 7443
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης