Κάν' το όπως οι γλύπτες!

Κάν' το όπως οι γλύπτες!

Με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων, ο Σταύρος Δάμος δημιουργεί πορτρέτα που θα σε εντυπωσιάσουν!

Κάν' το όπως οι γλύπτες!
Ο Σταύρος Δάμος γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη, όπου μένει και εργάζεται. Ακολουθώντας τη σύγχρονη ψηφιακή ζωγραφική, δημιουργεί τα έργα του για λογαριασμό διαφημιστικών εταιρειών, εκδόσεων και περιοδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως freelancer εικονογράφος.

Κλείσιμο


Μελετώντας εις βάθος τα έργα δασκάλων όπως ο Gustave Dore, o Albrecht Durer, o Franklin Booth, o J.C. Leyndecker και ο Norman Rockwell, ο Σταύρος διαμόρφωσε το προσωπικό του στυλ. Όπως τονίζει ο ίδιος, προσπαθεί να δει το κάθε θέμα που του ανατίθεται για εικονογράφηση με τον ίδιο τρόπο που θα το έβλεπε ένας γλύπτης. Ο καθορισμός έντονων φορμών σχημάτων που δίνουν τον βασικό όγκο και η έμφαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο γύρω από το οποίο αρχίζει η εικονογράφηση είναι τα πρώτα βήματα της εικονογράφησης. Στη συνέχεια, με πολλές έντονες γραμμές και διάφορες υφές σε διάφορα επίπεδα, συνεχίζεται ως το τέλος το «χτίσιμο» της εικονογράφησης.



Οι δημιουργίες του γίνονται κυρίως με ψηφιακά μέσα, λόγω της εξοικονόμησης χρόνου που του εξασφαλίζουν σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των εργαλείων που του προσφέρουν. Οι μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα, όπως οι βόλτες με φίλους και η μουσική, τον βοηθούν προκειμένου να καθαρίσει το μυαλό του και να δημιουργήσει με όρεξη μέσα σε ένα όχι προκαθορισμένο εργασιακό ωράριο, αλλά σε ένα ελεύθερο ωράριο το οποίο ελέγχει ο ίδιος.

Τα πορτρέτα είναι το αγαπημένο θέμα εικονογράφησης του Σταύρου από τον πρώτο καιρό. Ξεκίνησε εικονογραφώντας διάσημα πρόσωπα με το δικό του προσωπικό ύφος, κάνοντας έτσι τις δουλειές του κομμάτια του εαυτού του. Η βασική θεματολογία του έχει άμεση σύνδεση με τις πηγές έμπνευσής του, οι οποίες είναι οι ταινίες και η μουσική. Στον ελεύθερο χρόνο του, προσπαθεί να ανακαλύπτει καινούργιους τρόπους και τεχνοτροπίες σχεδίασης, νέες ιδέες και τεχνικές. Η αγάπη για τις τέχνες τού δίνει όρεξη και θετική αύρα για το μέλλον. Η υπερπληθώρα που υπάρχει στο δημιουργικό κόσμο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού. «Αυτό που κρίνει τον ρόλο που έχει ο καθένας είναι η ίδια του η δουλειά, η ποιότητά της. Πιστεύω πως στο μέλλον θα επιβιώσουν στο δημιουργικό τομέα όσοι έχουν έναν προσωπικό χαρακτήρα στη δουλειά τους και ξεφεύγουν από γενικότητες, ομοιομορφίες και προσωρινά ρεύματα και στυλ», μου λέει ο Σταύρος. Ο ίδιος μάς μίλησε για τη δουλειά και τους στόχους του.



Ποιο έργο σου ξεχωρίζεις και γιατί;
Ξεχωριστή δουλειά είναι το πορτρέτο του Bob Dylan, το οποίο δημιουργήθηκε για έναν διαγωνισμό που ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του καλλιτέχνη και ο οποίος το επέλεξε μεταξύ πολλών συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Ποιος είναι ο σπουδαιότερος λόγος που δημιουργείς ένα έργο;
Όταν αυτό δεν αποτελεί μια ανάθεση, τότε η επιλογή ενός έργου είναι καθαρά μια επιθυμία της στιγμής. Είτε έχει να κάνει με την έκτακτη επικαιρότητα, είτε με τις προσωπικές μου προτιμήσεις από τον κινηματογράφο και τη μουσική.

Ποιο πρόσωπο δεν θα ζωγράφιζες και γιατί;
Δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που δεν θα ζωγράφιζα... Δεν επιλέγω, ωστόσο, να εικονογραφώ θέματα που προσβάλλουν ζητήματα πίστης.



Δημιουργείς από τη Θεσσαλονίκη και όχι από την Αθήνα. Γιατί ;
Το πελατολόγιο μου βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, συνεπώς με τους πελάτες μου δεν χρειάζεται να έχω μια φυσική, προσωπική επαφή. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να αφήσω την πόλη μου, την οποία και αγαπώ!

Πού θα ήθελες να φτάσεις; Έχεις κάποιο όνειρο σε αυτό που κάνεις;
Όχι κάποιο συγκεκριμένο... Θα ήθελα να μπορώ να συνεχίσω να δημιουργώ αυτά που με γεμίζουν και ευχαριστούν.

Ποιο είναι το πιο ωραίο σχόλιο που έχεις ακούσει για τη δουλειά σου;
Κάθε φορά που ακούω πως η δουλειά μου είναι ξεχωριστή, χαίρομαι ιδιαίτερα!

Και για το τέλος θέλω να μου πεις μια επιθυμία σου και μια υπόσχεση.
Επιθυμία να γνωρίσω και να εξερευνήσω καινούργιους δημιουργικούς κόσμους και υπόσχεση να μην αποδεχθώ ποτέ τη μετριότητα ως πήχη και οδηγό για τίποτα.

Δείτε περισσότερα εδώ: www.behance.net/StDamos
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης