Κυνηγώντας το φως

Κυνηγώντας το φως

Τρία θρυλικά ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού αναβιώνουν μια από τις πιο εμβληματικές χορογραφίες στην ιστορία του μοντέρνου χορού, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Κυνηγώντας το φως
Ο John Adams γράφει μουσική, η Lucinda Childs χορογραφεί και ο Frank Gehry σχεδιάζει σκηνικά για μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις χορού της δεκαετίας του '80. Το “Available Light” είναι το προϊόν μιας εξαιρετικής συνεργασίας και μάλιστα σε μια εποχή όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ιδιοφυών δημιουργών. Τα τρία ιερά τέρατα της αμερικάνικης τέχνης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και έφτιαξαν μια παράσταση που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός αλλά και την κοινή τους αισθητική στις πειραματικές προσεγγίσεις.

Το έργο ήταν παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες και η αναβίωση του φέτος υλοποιήθηκε με την υποστήριξη σημαντικών διεθνών ιδρυμάτων. Μεταξύ αυτών και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, όπου και παρουσιάζεται η παράσταση από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου. Η πρεμιέρα της αναβίωσης έγινε στις 5 Ιουνίου 2015, στο Walt Disney Concert Hall του Λος Άντζελες, κτίριο που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Frank Gehry το 2003.

Κλείσιμο


Η Lucinda Childs, που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο της στην Ελλάδα, θεωρείται ζωντανός θρύλος του μοντέρνου χορού. Υπήρξε μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, Merce Cunningham, και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson, που έφερε επανάσταση στον χορό στις αρχές των 60s. Το 1976, συνεργαζόμενη ως χορογράφος και περφόρμερ με τον Robert Wilson και τον Philip Glass, στην επική, πεντάωρης διάρκειας, όπερα Einstein on the Beach, απέδειξε ότι χορογραφεί με την ίδια ευκολία ρηξικέλευθα σόλο ή ομαδικά κομμάτια για όπερα, αλλά και ότι διαθέτει ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο.

Ο Wilson έχει δηλώσει για την Childs πως έχει μέσα της «τόσα αντίθετα… μαλακά και σκληρά, φυσικά και αφύσικα», ενώ η ίδια ανέφερε ότι αυτό που την οδήγησε στον Wilson ήταν η «όρεξή της για το ασυνήθιστο, το διαφορετικό». Πάντως, όσοι παρακολούθησαν τη συνεργασία τους, μιλάνε για μια παράσταση-σταθμό του μεταμοντέρνου. Ο John Adams, πολυβραβευμένος μετα-μινιμαλιστής συνθέτης, κινείται εξίσου άνετα μεταξύ της ηλεκτρονικής μουσικής –όπως είναι αυτή που συνέθεσε για το συγκεκριμένο έργο και έχει τίτλο “LightoverWater”– και έργων για μουσική δωματίου, κινηματογραφικά σάουντρακ ή σύγχρονες όπερες.



Ο σταρ της αρχιτεκτονικής Frank Gehry, ευρύτερα γνωστός για το εμβληματικό μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, σε αυτή την παραγωγή ανατρέχει στη νεανική του αγάπη για τα βιομηχανικά υλικά και τις απλές λειτουργικές κατασκευές. Για την πρώτη παράσταση του Available Light, το 1983, ο Gehry δημιούργησε ένα σκηνικό σε δύο διαφορετικά επίπεδα, από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, ενώ το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες πάνω στη σκηνή. Στο έργο χόρευε και η ίδια η Childs, η οποία πλέον –στα 75 χρόνια της– έχει μοιράσει το ρόλο της σε δύο χορευτές.

Info
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15–18–25–36–45 ευρώ
Μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 11-14-20-29-36 ευρώ
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9-12-18-27-34 ευρώ
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 ευρώ
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ
Πληροφορίες–κρατήσεις: 210 9005800
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης