Περιμένοντας τους... βαρβάρους

Περιμένοντας τους... βαρβάρους

Η «Επέλαση των Βαρβάρων» του Ντενίς Αρκάν προβάλλεται απόψε στη Λέσχη Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο

Περιμένοντας τους... βαρβάρους
Η «Επέλαση των Βαρβάρων» του Ντενίς Αρκάν
, μία κορυφαίες ταινίες του 21ου αιώνα θα προβληθεί, με ελεύθερη είσοδο και συζήτηση στη Λέσχη «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού» (Φερών 3, Πλατεία Βικτωρίας) σήμερα, Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 20.15.

Κλείσιμο
Πρόκειται για μία καναδογαλλική ταινία παραγωγής 2003, η οποία κέρδισε το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, καθώς και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών. Επικεντρώνεται στην ιστορία του Ρεμί (Ρεμί Ζιράρ
), ο οποίος λίγο πριν υποκύψει στη θανάσιμη ασθένεια που τον χτύπησε, συμφιλιώνεται με τον απόμακρο γιο του. Ο τελευταίος συγκεντρώνει, μάλιστα, κοντά στον πατέρα του αγαπημένους παλιούς φίλους και προσπαθεί να κάνει τις τελευταίες μέρες του όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες. Αρκετό χιούμορ και λίγη πίκρα σε αυτό τον άκρως συγκινητικό απολογισμό της γενιάς του ’60, με όλη την παλιοπαρέα που πρωτοείδαμε στην ταινία «Η παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας» (1986).

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε πει για την ταινία του: «Είναι ένα θέμα που με απασχολούσε καιρό, αλλά ποτέ δεν είχα καταφέρει να του δώσω μια μορφή που να με ικανοποιεί. Κατέληγα πάντα με σενάρια πένθιμα και καταθλιπτικά. Ώσπου μου ήρθε η ιδέα να ξαναχρησιμοποιήσω τους ήρωες της 'Παρακμής της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας» Το χιούμορ ο κυνισμός και το πνεύμα τους μου επέτρεψαν να χειριστώ το θέμα με μια ελαφρότητα που μ’ ευχαριστούσε. Ο Ρεμί είναι πεπεισμένος ότι εισερχόμαστε στην εποχή των βαρβάρων. Πιστεύει ότι ο Δυτικός Πολιτισμός, αυτός που γεννήθηκε από τον Δάντη και τον Montaigne πρόκειται να εκλείψει. Για εκείνον το σημαντικό είναι να διασωθούν τα έγγραφα, όπως τον Μεσαίωνα. Αυτός θα είναι ο ρόλος της Ναταλί [Μαρί Ζοσέ Κροζέ
], που θα κληρονομήσει τη βιβλιοθήκη του.

»Τώρα η αμερικανική αυτοκρατορία είναι η απόλυτη κυρίαρχος του κόσμου. Έτσι ο κόσμος θα πρέπει να αποκρούσει διαρκώς τις επιθέσεις των βαρβάρων που θα είναι ασταμάτητες. Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν η πρώτη από αυτές τις επιθέσεις, η οποία κατάφερε ν’ αγγίξει την καρδιά της αυτοκρατορίας. Είναι προφανές ότι θ’ ακολουθήσουν κι άλλες».

Την ταινία θα προλογίσει ο Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και μοντέρ), ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση μετά το τέλος της προβολής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης