Η αϋπνία μας κάνει αμέτοχους πολιτικά

aypnia-1280x853

Λιγότερες πιθανότητες να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν έχουν όσοι κοιμούνται λιγότερο

Όσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πάει να ψηφίσει, αλλά και γενικά να ασχοληθεί με τα κοινά, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες υπέρ των συμπολιτών του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young της Γιούτα και έχαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature Human Behaviour.

Οι ερευνητές με επικεφαλής των John Holbein μελέτησαν δείγμα 1.117 ανθρώπους από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία συσχετίζοντας τις ώρες ύπνου τους με το βαθμό κοινωνικής και πολιτικής υπευθυνότητάς τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι κοιμούνται λίγες ώρες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν δωρεές ή να στηρίξουν πρωτοβουλίες για το κοινό καλό. Ενώ επίσης είναι πιθανότερο να επιλέξουν να μην ψηφίσουν στις εκλογές.

Με άλλα λόγια, οι άυπνοι άνθρωποι είναι πιο εγωκεντρικοί και πιο αμέτοχοι πολιτικά, έχοντας συμπεριφορές που εξασθενούν τον ιστό της κοινωνικής συνοχής (μείωση πολιτικής συμμετοχής, εθελοντισμού, φιλανθρωπικής δράσης κ.α.).

Οι άνθρωποι που κοιμούνταν 40 λεπτά λιγότερα είχαν 4% μικρότερη πιθανότητα να ψηφίσουν ενώ η πιθανότητα να πάνε στις κάλπες οι άυπνοι πολίτες μπορεί να μειωθεί έως και 14% για αυτό τον λόγο.

«Η απώλεια του ύπνου φαίνεται να έχει ευρύτερες συνέπειες από το επηρεάζει μόνο τη δουλειά ή την ψυχική διάθεση κάποιου. Μπορεί να τον κάνει να θεωρεί τον ίδιο τον εαυτό του ως προτεραιότητα, αντί να κάνει πράξεις που ωφελούν την κοινωνία», δήλωσε ο Holbein.

Η όλο και αυξανόμενη αποχή από τις εκλογές, καθώς επίσης και η μείωση του εθελοντισμού και της κοινωνικής ενεργοποίησης υπέρ των συνανθρώπων, μπορούν μέχρι ενός σημείου να αποδοθούν στην αϋπνία σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Με απλά λόγια, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην προσφέρουν το χρόνο, τα χρήματα και την ενέργεια τους για κοινωνικές υποθέσεις, επειδή είναι πολύ κουρασμένοι για κάνουν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

korat

Οι γάτες Κόρατ έχουν εξαιρετικά εξελιγμένες τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης και της όσφρησης. Είναι ευγενικά κατοικίδια, κινούνται απαλά και αέρινα στο χώρο, και δεν αντέχουν τους ξαφνικούς και δυνατούς θορύβους

190627094554_pateras2

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος, που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές, απειλώντας το 95% των ενηλίκων άνω των 50 ετών

selfie

Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια selfie και γιατί το ποσοστό των ανδρών είναι τεράστιο συγκριτικά με αυτό των γυναικών - Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπλήσσει με τα ευρήματά της