Φυματίωση: «Έκρηξη» θανάτων στην πανδημία – Μείζον πρόβλημα η ανθεκτικότητα της νόσου

Φυματίωση: «Έκρηξη» θανάτων στην πανδημία – Μείζον πρόβλημα η ανθεκτικότητα της νόσου

Ισχυρό το αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού στον αριθμό των θανάτων λόγω φυματίωσης στην περιοχή της Ευρώπης, την ίδια ώρα που η ανθεκτικότητα της νόσου μεγαλώνει και η δράση των φαρμάκων αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο

fumatiosi_2250505851

Γιγαντώθηκε ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση στην Ευρώπη κατά την περίοδο της πανδημίας (2020-2022), σκαρφαλώνοντας στους 7 .000 επιπλέον θανάτους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιτήρησης και παρακολούθησης της φυματίωσης από το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Η αύξηση της θνησιμότητας θεωρείται το άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας, καθώς δε θα είχε συντελεστεί εάν οι προσπάθειες διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης είχαν συνεχιστεί απρόσκοπτα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει μια οδυνηρή κατάσταση που θα μπορούσε να αποφευχθεί πλήρως. Αποκαλύπτεται ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση δεν προστατεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 7.000 έχασαν άδικα τη ζωή τους λόγω των διαταραχών λειτουργίας των ιατρικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της φυματίωσης. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια άλλη εξελισσόμενη δραματική κατάσταση, τον επιπολασμό της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, που συνεχίζει να αυξάνεται. Γι’ αυτό, προτρέπουμε τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν τα προγράμματα εξέτασης της φυματίωσης, να κάνουν έγκαιρη διάγνωση και να εφαρμόζουν τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ» επισημαίνει ο δρ Hans Henri P. Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης