Καταρράκτης: Η πάθηση που θολώνει την όραση

Καταρράκτης: Η πάθηση που θολώνει την όραση

Ο καταρράκτης αποτελεί από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αποτελεί μία από τις σοβαρότερες οφθαλμοπάθειες στις προηγμένες κοινωνίες και αφορά 15 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, πλέον σε όλο και πιο νέες ηλικίες. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 την αντιμετώπιση του φαινομένου με αύξηση των επεμβάσεων κατά 30%

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-03T104512_215
Ο οφθαλμός μας, ως μια βιονική φωτογραφική κάμερα, αποτελείται από ένα σύστημα διαυγών και μη ιστών που στόχο έχουν την καθαρή αποτύπωση της εικόνας στον αισθητήρα του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Στα διαυγή αυτά μέρη συμπεριλαμβάνεται και ο κρυσταλλοειδής φακός, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα του οφθαλμού. Ο κρυσταλλοειδής φακός μοιάζει με μια χάντρα διαμέτρου 10 χιλιοστών και βοηθά να εστιάζουμε ευκρινώς σε διαφορετικές αποστάσεις. Ο καταρράκτης είναι η πάθηση κατά την οποία αυτός ο φακός χάνει τη διαφάνειά του και θολώνει. Η θόλωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της όρασης.

Ο καταρράκτης παρουσιάζεται συνήθως στην τρίτη ηλικία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο εμφανίζεται σε όλο και νεότερες ηλικίες. Μια από τις αιτίες που ενοχοποιούνται για την αλλαγή αυτή είναι η αυξημένη έκθεση σε βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία λόγω της λέπτυνσης της στιβάδας του όζοντος. Μερικές φορές, ο καταρράκτης μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμό του οφθαλμού, από ορισμένες φλεγμονές ή και από λήψη φαρμακευτικών ουσιών. Η λήψη κορτιζόνης για μεγάλο διάστημα από το στόμα ή συχνότερα η ενστάλαξη κολλυρίων κορτιζόνης μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καταρράκτη σε νεότερες ηλικίες. Καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί επίσης μετά από ενδοφθάλμιες επεμβάσεις, όπως μετά από μια αντιγλαυκωματική επέμβαση ή μια υαλοειδεκτομή σε μάτια που έχουν πάθει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Ατομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και άτομα με υψηλή μυωπία εμφανίζουν καταρράκτη νωρίτερα. Σε άλλες, σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί στη νεογνική, βρεφική ή παιδική ηλικία (συγγενής καταρράκτης), αν η μητέρα έχει νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από κάποια μολυσματική ασθένεια (π.χ., από ερυθρά).



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης