Διπολική διαταραχή: Τεστ αίματος επιταχύνει τη διάγνωση της ψυχικής νόσου

Διπολική διαταραχή: Τεστ αίματος επιταχύνει τη διάγνωση της ψυχικής νόσου

Η εξέταση είναι απλή, οικονομική και εύκολα προσβάσιμη, ενώ παρέχει στους ασθενείς ένα άμεσο, απτό αποτέλεσμα - Τι έδειξε η σχετική έρευνα

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-01T105325_898
Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να εντοπίσει βιοδείκτες που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή, διευκολύνοντας ενδεχομένως τη διάγνωση, υποστηρίζει μια ομάδα Βρετανών ερευνητών σε μια δημοσίευση που φιλοξενείται στο JAMA Psychiatry.

Η διπολική διαταραχή επηρεάζει σχεδόν το 1% του πληθυσμού, ενώ περίπου το 40% διαγιγνώσκεται λανθασμένα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. «Τα άτομα με διπολική διαταραχή θα βιώσουν περιόδους χαμηλής και περιόδους υψηλής διάθεσης ή μανίας», δήλωσε ο Jakub Tomasik, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Cambridge. «Ωστόσο, συχνά επισκέπτονται τον γιατρό μόνο σε καταστάσεις χαμηλής διάθεσης, γι’ αυτό και η διπολική διαταραχή συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή», αναφέρει.

«Σε συνθήκες χαμηλής διάθεσης, οι δύο διαταραχές μπορεί να μοιάζουν, ωστόσο οι δύο καταστάσεις χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης: Εάν σε κάποιον με διπολική διαταραχή συνταγογραφηθούν αντικαταθλιπτικά, χωρίς την προσθήκη σταθεροποιητή διάθεσης, μπορεί να προκαλέσει μανιακό επεισόδιο», διευκρίνισε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Sabine Bahn, καθηγήτρια νευροτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης