Μελάνωμα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος

Μελάνωμα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε περιοχές με αυξημένη ηλιοέκθεση όπως είναι οι γάμπες, η πλάτη, τα χέρια και το πρόσωπο. Η κυρία Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Αντιπρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), μιλά στο ygeiamou για τον καρκίνο του δέρματος που πλήττει συχνά νέους ανθρώπους κάτω των 40 ετών

191009192911_melanomamen
Τo μελάνωμα είναι η πιο θανατηφόρος μορφή καρκίνου του δέρματος και προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα που παράγουν μελανίνη, την ουσία η οποία δίνει στο δέρμα το μελαμψό του χρώμα και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί πιο σπάνια στο εσωτερικό του ματιού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα όπου υπάρχουν επίσης μελανινοκύτταρα. Ακόμη πιο σπάνια είναι η εμφάνιση του μελανώματος σε σημεία όπου φυσιολογικά δεν υπάρχουν μελανινοκύτταρα όπως για παράδειγμα το έντερο, το εσωτερικό της μύτης και ο λάρυγγας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σκουρόχρωμους πληθυσμούς το μελάνωμα είναι σπάνια νόσος και εμφανίζεται σε ασυνήθιστες θέσεις όπως οι παλάμες και τα πέλματα και κάτω από τα νύχια. Το μελάνωμα του δέρματος εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες στην περιοχή της γάμπας και σε αντίθεση με τους άλλους καρκίνους του δέρματος προσβάλει συχνά νέους ανθρώπους, ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Τα συμπτώματα του μελανώματος

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε περιοχές με αυξημένη ηλιοέκθεση όπως είναι οι γάμπες, η πλάτη, τα χέρια και το πρόσωπο. Συνήθως εμφανίζεται σαν μια αλλαγή μορφής μιας ελιάς που υπάρχει ή σαν μια καινούρια ελιά στο δέρμα. Πιο σπάνια το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και ως ένα ογκίδιο στο δέρμα το οποίο δεν είναι σκουρόχρωμο και μπορεί να μην μας τραβήξει από νωρίς την προσοχή. Γι’ αυτό, ως γενικό κανόνα θα πρέπει να ελέγχουμε με το γιατρό μας κάθε νεοεμφανιζόμενη βλάβη στο δέρμα μας ή κάθε ελιά η οποία αλλάζει σχήμα ή χρώμα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης