Ο Τζον Κένεντι, η Μέριλιν Μονρόε και το "Happy Birthday Mr. President"

Ο Τζον Κένεντι, η Μέριλιν Μονρόε και το "Happy Birthday Mr. President"

O πιο ακριβοπληρωμένος συγγραφέας Τζέιμς Πάτερσον επανέρχεται με μία βιογραφία - «Ο οίκος των Κένεντι» επιχειρεί να αποτυπώσει το απόσταγμα του μεγαλείου και της τραγωδίας της πιο γνωστής αμερικανικής δυναστείας

IMG_2499
O πιο ακριβοπληρωμένος συγγραφέας του κόσμου Τζέιμς Πάτερσον επανέρχεται με μία βιογραφία. «Ο οίκος των Κένεντι» επιχειρεί να αποτυπώσει το απόσταγμα του μεγαλείου και της τραγωδίας της πιο γνωστής αμερικανικής δυναστείας. Σε ένα απόσπασμα αναφέρεται και στην εμβληματική βραδιά των γενεθλίων του Τζον Κένεντι και στο γεμάτα υπονοούμενα «Happy Birthday» της Μέριλιν Μονρόε.

Marilyn Monroe Happy Birthday Mr President


Στις 19 Μαΐου 1962, μία εκδήλωση για τον εορτασμό των 45ων γενεθλίων του προέδρου Κένεντι είναι σε εξέλιξη στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης. Τα πραγματικά γενέθλια του Τζον Κένεντι ήταν δέκα ημέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου. Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα ήθελε να διοργανώσει ένα μεγάλο έρανο. Τα εισιτήρια για να βρεθεί κανείς σε απόσταση αναπνοής από τον ένοικο του Λευκού Οίκου με την στόφα χολιγουντιανού σταρ άγγιζαν τα 8.500 δολάρια και πήγαιναν προς ενίσχυση του ταμείου των Δημοκρατικών.
Το θέαμα περιελάβανε και τους κοινούς θνητούς. Δεν μοιάζουν πολλά 10 δολάρια για να αποτελέσει κανείς μέρος της ιστορίας, ακόμα και αν την παρακολουθεί μόνο με κιάλια. Ο Πίτερ Λόουφορντ, παντρεμένος με την μεγαλύτερη αδελφή του Κένεντι, Πατρίσια, είναι ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης. Κομψός μέσα στο σμόκιν του, έχει ανέβει στην σκηνή, αντιμέτωπος με ένα ανυπόμονο πλήθος. Το γεγονός ότι καλεί επανειλημμένα στη σκηνή την Μέριλιν Μονρόε, χωρίς εκείνη να εμφανίζεται δεν βοηθάει.
IMG_2492
Κλείσιμο

Η 35χρονη σειρήνα του Χόλυγουντ είναι τόσο γνωστή για την εκρηκτική θηλυκότητα και το πλατινέ μαλλί της, όσο και για την διαβόητη ασυνέπειά της. Οι 15.000 θεατές περιμένουν με κομμένη ανάσα, μέχρι που η ηθοποιός εμφανίζεται στη σκηνή και με μία ανάσα ανακούφισης ο Λόφορτν αναγγέλλει την άφιξή της: «Κύριε Πρόεδρε –ο Λόουφορντ γελάει– η αείμνηστη Μέριλιν Μονρόε», σε μία προσπάθεια να καυτηριάσει την καθυστέρησή της. Δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι 3,5 μήνες αργότερα η Μέρλιν θα έφευγε πρόωρα από την ζωή.

Η Μονρόε διασχίζει την σκηνή με βήματα γκέισας, καθώς το ολόχρυσο φόρεμά της είναι ασφυκτικά στενό, κυριολεκτικά ραμμένο πάνω της. Το συνοδεύει μία λευκή γούνα που αφήνει ακάλυπτους τους ώμους της, όλα σχεδιασμένα από τον Ζαν Λουί. Κόστιζε 12.000 δολάρια. Πολλά χρόνια αργότερα πουλήθηκε σε μία δημοπρασία πέντε εκατομμύρια.

«Ήταν μια θορυβώδης βραδιά, μια πολύ ατμοσφαιρική νύχτα», θυμάται ο φωτογράφος του περιοδικού Life Μπιλ Ρέϊ. Όταν, όμως, εμφανίστηκε στη σκηνή επικράτησε σιγή. Μετά από μία μακρά, ανεξήγητη παύση, ακούστηκε το Happy Birthday to you και το πλήθος αφηνίασε. Η λάγνα εκδοχή του γενέθλιου κομματιού διήρκησε δευτερόλεπτα. Τόσο αρκούσε για να περάσει στην ιστορία.

Η Τζάκι εμφανίζεται να λέει στην αδελφή της Λί: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανησυχώ για τη Μέριλιν Μονρόε». Αντί να συνοδεύει τον σύζυγό της, αυτή και τα παιδιά βρίσκονται στο κτήμα της οικογένειας έξω από τη Βιρτζίνια, απολαμβάνοντας αυτό που συνήθιζε να αποκαλεί «μια καλή καθαρή ζωή».
IMG_2498

Παράλληλα, στη σκηνή κάνει την εμφάνισή της μία τεράστια τούρτα γενεθλίων, ενώ ο πρόεδρος απευθύνεται στο πλήθος. «Τώρα μπορώ να αποχωρήσω από την πολιτική αφού μου έχουν τραγουδήσει το Happy Birthday με τόσο γλυκό, μοναδικό τρόπο», λέει με ένα άτακτο χαμόγελο.

Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο επικεφαλής του κινηματογραφικού στούντιο της United Artists Αρθουρ Κριμ παραθέτει μια ιδιωτική δεξίωση για τα δικά του γενέθλια στο διαμέρισμά του στον 69ο δρόμο. Ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου καταγράφει τη μοναδική γνωστή φωτογραφία, στην οποία συνυπάρχουν η Μέριλιν, ο Μπόμπι και ο Τζον. Ο Μπόμπι κοιτάζει το πρόσωπο της Μονρόε, ενώ η πλάτη του προέδρου είναι προς την κάμερα.

Ο Άρθουρ Σλέσινγκερ, στενός συνεργάτης του προέδρου, θυμάται εκείνη τη νύχτα ως την πρώτη που αυτός και ο Μπόμπι συναντήθηκαν με τη Μέριλιν Μονρόε. «Δεν νομίζω ότι έχω δει καμία γυναίκα τόσο όμορφη» είχε σχολιάσει. «Αλλά είχε κάτι σχεδόν μεταφυσικό πάνω της. Σαν να μιλάς με κάποιον που βρίσκεται κάτω από το νερό». Ο Σλέσινγκερ είχε επίσης σχολιάσει για εκείνη τη νύχτα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Μπόμπι είχαν επιδοθεί σε ένα διακριτικό φλερτ μαζί της, με εκείνη να δείχνει μία ελαφρά προτίμηση προς τον τελευταίο, αλλά να αποσύρεται λίγο αργότερα στον δικό της απόκοσμο σύμπαν.

Την επόμενη ημέρα η Τζάκι είναι έξαλλη. Όχι με τον σύζυγό της, αλλά με τον αδελφό του. Έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτός τα ενορχήστρωσε όλα πίσω από την πλάτη της. Τηλεφωνεί στην κουνιάδα και σύζυγό του και της λέει: «αυτή την κωμωδία την σκηνοθέτησε ο Μπόμπι Έθελ. Μαζί του τα έχω, όχι με τον Τζακ» (έτσι αποκαλούσαν τον Τζον Κένεντι οι δικοί του).

H ηθοποιός Σούσαν Στράσμπεργκ, της οποίας ο πατέρας ήταν ο καθηγητής υποκριτικής της Μέριλιν και την θεωρούσε «ετεροθαλή αδερφή», ισχυρίστηκε πως εκείνο ήταν το ένα και μοναδικό βράδυ που η ηθοποιός πέρασε με τον πρόεδρο. «Ήταν OΚ να κοιμηθείς με έναν χαρισματικό πρόεδρο», είχε πει, ειδικά για την Μονρόε που λάτρευε τη μυστικοπάθεια και το δράμα της υπόθεσης. Η έμπιστη φίλη και μακιγιέρ της, όμως, υποστηρίζει ότι η πρώτη επαφή των δύο είχε λάβει χώρα δύο μήνες νωρίτερα, σε δείπνο του ζεύγους Λόουφορντ και στη συνέχεια είχε ακολουθήσει ένα ταξίδι στο Palm Springs.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins εξηγεί: Τι κάνει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες;

Ανησυχία: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία

Πιο αυστηρά τα μέτρα το Πάσχα - Στόχος οι άδειοι δρόμοι και η ελάχιστη διασπορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης