Ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ: Σκληρός και αρνητικός ο Μακρόν - Νεύρα από τον Ζάεφ

Ένταξη Σκοπίων στην ΕΕ: Σκληρός και αρνητικός ο Μακρόν - Νεύρα από τον Ζάεφ

«Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά» το μήνυμα του Γάλλου προέδρου λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής

zaev-macv
Στην άρνησή του στο ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο φως» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Σκόπια - όπως αυτή εκφράστηκε και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας - επέμεινε ο Εμμανουέλ Μακρόν προκαλώντας τον εκνευρισμό του Ζόραν Ζάεφ.

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε: «Αγαπητοί ηγέτες, μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική».

«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».

Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Β. Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι αυτό που ζητείται από τους ηγέτες είναι ένα «πράσινο φως», κάτι που δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα. «Θα είναι όμως, ένα ξεκάθαρο σήμα της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα λάβουν τη σωστή απόφαση κατά την αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής.

Κλείσιμο
Η διαφωνία της κυβέρνησης Μακρόν σχετίζεται και με την απροθυμία των Γάλλων να συναινέσουν σε πιθανό «laissez passer» για κύματα Αλβανών και Σκοπιανών που θα μπορέσουν να μετακινηθούν ελεύθερα στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια στιγμή που το μεταναστευτικό μοιάζει με ανυπέρβλητο πρόβλημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης