Ο Τραμπ δείχνει το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια και δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες

Ο Τραμπ δείχνει το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια και δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες

«Θέλουμε να επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News - Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες εσφαλμένες κι ανησυχητικές

D9BuDIlW4AEnSti
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε σήμερα πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τεχεράνη, οποτεδήποτε είναι έτοιμη, ακόμα κι αν κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

«Θέλουμε να επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι» υπογράμμισε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.

«Είμαι έτοιμος όταν εκείνοι είναι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας κατόπιν ότι «δεν βιάζεται».

Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, επικαλούμενη ένα βίντεο που λέει ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

«Το Ιράν το έκανε» είπε ο Τραμπ στο Fox. «Ουσιαστικά γράφει Ιράν παντού… Εικάζω ότι δεν ήθελαν να αφήσουν πίσω αποδείξεις».

Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη.

Κλείσιμο
Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό. Αυτό τους έχει ειπωθεί με τον πλέον σθεναρό τρόπο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».

Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες εσφαλμένες κι ανησυχητικές.

Το Ιράν στέλνει μια ομάδα σε ένα από τα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο 

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως έστειλε ειδικούς σε ένα δεξαμενόπλοιο τα μέλη του πληρώματος του οποίου διέσωσε έπειτα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από μια επίθεση, ώστε να δουν αν μπορούν τώρα να επιστρέψουν στο πλοίο.

«Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί και στα δύο δεξαμενόπλοια... Στείλαμε ειδικούς για να κρίνουν αν το διασωθέν από το Ιράν πλήρωμα μπορεί να επιστρέψει στο (ένα) δεξαμενόπλοιο», είπε ο Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ, επικεφαλής λιμενικός αξιωματούχος στην παράκτια επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.

Ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης περισυνέλεξαν 44 ναύτες από τα δύο δεξαμενόπλοια, μετέδωσε χθες το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA). Οι ναύτες μεταφέρθηκαν στο ιρανικό λιμάνι Ζασκ στον Κόλπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης