Τα Σκόπια θα είναι υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης το 2028

Τα Σκόπια θα είναι υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης το 2028

Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για τη διεκδίκηση του τίτλου – Στόχος η τόνωση του τουρισμού και η οικονομική ανάπτυξη

skopje
Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης θα διεκδικήσει η πόλη των Σκοπίων για το 2028, που προγραμματίζει σειρά έργων για να φιλοξενήσει το θεσμό.

Κι ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα... ομολογουμένως κιτς αγάλματα που «κοσμούν» την πόλη, ως έργο-παρακαταθήκη του Νίκολας Γκρούεφσκι, που με τον τρόπο αυτό αποφάσισε να τονώσει τον εθνοπατριωτισμό των πολιτών, ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ ανακοίνωσε βελτιώσεις και ανακαινίσεις.

Τα έργα θα γίνουν στο πλαίσιο της κατάκτησης του πολυπόθητου στόχου, ήτοι της ανάδειξης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, έναν θεσμό που εμπνεύστηκε η Μελίνα Μερκούρη το 1983.

«Θα φέρει επισκέπτες και θα βελτιώσει την οικονομία»

Ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, υπεραμύνθηκε της απόφασης της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει τον θεσμό.

«Ο τίτλος θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στην πόλη μας και θα βελτιώσει την οικονομία. Και το 2028 κάποια στιγμή θα γίνει παρελθόν, ωστόσο θα αφήσει παρακαταθήκη που θα μείνει στην πόλη για δεκαετίες», ανέφερε, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα των Σκοπίων.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι σύνθετη και χρειάζεται χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Ο συντονιστής του προγράμματος Ρόμπερτ Αλατζογιόβσκι υποστήριξε ότι η διαδικασία επιλογής κρατά δύο χρόνια και η οριστική απόφαση λαμβάνεται μετά από τέσσερα χρόνια.

Στόχος να αποκτήσουν τα Σκόπια διεθνή εμβέλεια

Κλείσιμο
Η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο το Νοέμβριο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος ώστε να συμπεριλάβει σε αυτό ιδέες και προτάσεις από τους πολίτες.

Η χρονιά της διεκδίκησης, σύμφωνα με τον δήμαρχο δεν είναι τυχαία, καθώς το 2028 συμπληρώνονται 65 χρόνια από τον σεισμό που έγινε στην πόλη, η οποία ξεπέρασε το τραύμα με την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας.

«Σκοπός μας είναι να κάνουμε τα Σκόπια και πάλι διεθνή, μέσα από μια διαδικασία αστικής πολιτιστικής ανάπλασης», επισήμανε, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την τύχη των κιτς αγαλμάτων που βρίσκονται σε όλη την πόλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης