Σουηδία: Πολιτική αβεβαιότητα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την άνοδο της ακροδεξιάς

ekloges-soudia-1

Στο 40,6% η κυβερνώσας κεντροαριστερής συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων - Στο 40,2% η κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης - Στο 17,6% το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών

Σε περίοδο εκτεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας μπαίνει η Σουηδία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής που δεν έδωσε την πλειοψηφία στους δύο κυρίαρχους κοινοβουλευτικούς συνασπισμούς της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς την ώρα που οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκαράτες υπόσχονται να επηρεάσουν τις εξελίξεις μετά την αύξηση των ποσοστών τους. Η κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων συγκέντρωσε 40,6% ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης 40,2%, χωρίς κανείς από τους δύο συνασπισμούς να μην συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία των 349 εδρών στη Βουλή.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, ωστόσο, δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις καθώς οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 17,6% - έναντι 12,9% στις εκλογές του 2014 - αν και οι δημοσκοπήσεις τους έδιναν ποσοστά μέχρι και πάνω από το 25%.

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν ξανά οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες του πρωθυπουργού της χώρας Στέφαν Λέβεν, διατηρώντας το ρεκόρ της πρωτιάς από το 1917, αν και το ποσοστό του 28,4% αποτελεί τη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και έναν αιώνα.

Σε πτώση και οι Φιλελεύθεροι που συγκέντρωσαν ποσοστό 19,8%.

Στους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης περιλαμβάνονται οι πρώην κομμουνιστές του κόμματος της Αριστεράς (7,9%) και οι κεντρώοι Χριστιανοδημοκράτες (8,6%) που είδαν το ποοστά τους να αυξάνονται.

Οι Πράσινοι, τέλος, που μέχρι σήμερα αποτέλουσαν τον τρίτο εταίρο της κυβέρνησης κατάφεραν μετά βίας να περάσουν το εκλογικό όριο του 4% για την είσοδό τους στη Βουλή.

Ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων της Σουηδίας, Γιαν Μπγιέρκλουντ, τόνισε ότι θέλει να σχηματιστεί κυβέρνηση της κεντροδεξιάς Συμμαχίας, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χάρη στη συνεργασία με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

«Θέλω μια κυβέρνηση της Συμμαχίας, αλλά αυτό δεν θα γίνει σε συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες», είπε ο Μπγιέρκλουντ κατά τη διάρκεια υποστηρικτών του κόμματός του.

Οι Φιλελεύθεροι ανήκουν στην τετρακομματική, κεντροδεξιά Συμμαχία, η οποία ισοψηφεί με την κεντροαριστερή συμπολίτευση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν.

Καθώς όλα τα κόμματα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης με δεδομένο ότι η πολιτική ισχύς στο επόμενο σουηδικό κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένη.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας Ουλφ Κριστερσόν προέτρεψε τον πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί, καθώς τα ως τώρα, προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών εμφανίζουν τη Συμμαχία να ισοψηφεί με την κεντροαριστερή συμπολίτευση.

«Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της», τόνισε ο Κριστερσόν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Λεβέν.

«Τώρα πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο Κριστερσόν είναι ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και ο υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Λεβέν δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι θα παραμείνει στον θώκο του τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συνεργασία των συμμαχιών εξουσίας μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες δεν μπόρεσε να καταγάγει καθαρή νίκη καμιά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις.

«Μας μένουν δύο εβδομάδες ωσότου να συγκληθεί σε σώμα το (νέο) κοινοβούλιο. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με ηρεμία, σεβόμενος τους ψηφοφόρους και το σουηδικό εκλογικό σύστημα», είπε ο Λεβέν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο, κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Είναι κατά συνέπεια φυσικό να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις», πρόσθεσε.

Ο Λεβέν είναι επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς στο κοινοβούλιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Εγκλωβισμένος

Κτυπαω το κεφάλι μου στο τοίχο που διάλεξα τη Σουηδία πριν καμμία 15 χρόνια. Επενδυσα τα καλύτερα μου χρόνια, χρήμα και κόπο σε μια χώρα που έχει βαλθεί να αυτοκαταστραφεί από την ιδεοληψία της. Μένω σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη και νιώθω ότι ζω στη Καμπούλ. Ειδικά ώρες γραφείου οι μόνοι που τριγυρνάνε στους δρόμους είναι μαντηλες με τα 15 παιδιάτρους η κάθε μία και μαντραχαλοι "ασυνόδευτοι". Πληρώνω ένα καρρο φόρους - πράγμα που το ήξερα όταν έφυγα για Σκανδιναβία - αλλά το κράτος πρόνοιας πάει κατά διαόλου. Τα παιδιά μας είναι εγκλωβισμένα σε δημόσια σχολεία οπου επικρατεί χαος και οι δασκάλες κάνουν αριστερή προπαγάνδα - ιδιωτικα δεν υπάρχουν ακόμα και αν προτίθεται κάνεις να τα πληρώσει. Παρακαλαω το θεό μην αρρωστήσω γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας επίσης πάει από το κακό προς το χειρότερο. Σε μια δεκαετία η Σουηδία θα είναι failed state.

🇬🇷 E Λ Λ Η Ν Α Σ 🇬🇷 - ΣΟΥΗΔΙΑ

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ότι και να ψηφίσει ο κόσμος η Σουηδία είναι χαμένη υπόθεση. Αν ψηφίσουν την κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, αριστερών κομμάτων ή την κεντροδεξιά θα συνεχίσει η εισροή μουσουλμάνων λαθρομεταναστών, αν κερδίσει το κόμμα των Εβραίων Sverigedemokraterna που πολλοί το ονομάζουν ακροδεξιό και άλλοι το αποκαλούν Sionistdemokraterna αφού διοικείται από άτομα με Εβραίικη καταγωγή, θα σταματήσει η λαθρομετανάστευση των μουσουλμάνων άλλα θα διοικούν την χώρα 100% Εβραίοι Η κατάσταση είναι φλου, από την Σκύλλα στην Χάρυβδη. Όποιος είναι σωστός ρίχνει ΛΕΥΚΟ, σε κανένα ΚΕΡΑΤΑ η ψήφος

Alternative For Sweden

Η Nordic Resistance . Μάθετε να σκέφτεστε και να λειτουργείτε ως λευκοί . Η μόνη λύση

Γυρνάει ο τροχός.

Αν υπολογίσουμε ότι στο 40,6 των κεντροαριστερών συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι αλλοδαποί ψηφοφόροι, τότε στην ουσία μιλάμε για ξεκάθαρο μήνυμα των Σουηδών. Οτι δηλαδή η πλειοψηφία θέλει κλειστά σύνορα και να ξαναπάρει πίσω τη χώρα της. Τελείωσαν τα ψέματα κύριοι! Γυρνάει ο τροχός...

Στη Σουηδία βέβαια οι αντιφασίστες δεν αστειεύονται

Μπουκάρουν στα σπίτια των ναζί,τους τσακίζουν και μετά τους διαπομπεύουν ξεβράκωτους στις γειτονιές.Υπάρχει ωραίο υλικό στο διαδίκτυο.

Χαχα

Το ιδιο που εκαναν κ οι ναζι στους εβραιους... Θα φατε καλα κουφαλες, ο τροχος γυρναει.. Οι φασιστες του μελλοντος (= του παροντος) ειναι οι "αντιφασιστες". Με το ιδιο νομισμα θα πληρωθειτε

Βασίλης

Πώς μία Σκανδιναβική χώρα πρότυπο λόγω ιδεοληψίας που είναι σοβαρή διαταραχή καταντάει τριτοκοσμικός σκουπιδότοπος...

Totenkopf

Στη φωτογραφία βλέπουμε τους "Σουηδούς"πολίτες απογονους των βίκινγκ,να,ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.ΞΥΠΝΑ ΕΥΡΩΠΗ

@

Δείτε τη φωτογραφία για να καταλάβετε τι συμβαίνει στη Σουηδία, αλλά και γενικά στη Δύση.

Δυο παρατηρήσεις

Οι Σουηδοί Δημοκράτες ΟΝΤΩΣ έχουν να κάνουν με υποστήριξη από και πρός τους Εβραίους και το Ισραήλ, μέχρι και Εβραίο(υς;) έχουν στο κόμμα τους (Kent Ekeroth). Δεύτερη παρατήρηση, θυμηθείτε ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες (οι...ακροδεξιοί - γελάω) πήραν 17% έχοντας όλα τα σουηδικά media (εφημερίδες-τηλεόραση-ράδιο) εναντίον τους. Μην ξεχνάμε την ΕΒΡΑΙΚΗ οικογένεια Bonnier που ελέγχει τις 5 μεγαλύτερες εφημερίδες της Σουηδίας...

Batman

Και ποιο είναι το πρόβλημα με τους Εβραίους; Γιατί έχουμε σαν έθνος κόλλημα με τους Εβραίους; Άσε μας ρε φιλαράκι! Πιο πολλα κοινά έχουμε με τους Εβραίους παρά με τους Άραβες και τους βαλκανικούς μουσουλμάνους! Οι Εβραίοι όπως και οι Έλληνες πάντα κοιτούσαν το έθνος τους και όπου πήγανε προκόψανε!

Katerina

Ακριβώς. Και μακάρι να μοιαζαμε και περισσότερο, δε θα ήμασταν σήμερα σε αυτά τα χάλια.

Βασικα

Βασικα η μονη σωτηρια της ελλαδας ειναι κοπι παστε ολων των πολιτικων του ισραηλ. Και φυσικα κανεις δε θα μπορει να μας χαρακτηρισει φασιστες διοτι θα ειναι σα να χαρακτηριζει το ισραηλ

Δεν εχουμε θέμα, ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ

Εμείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ θέμα με τους Εβραίους ( μας το έλυσαν οι Γερμανοί πριν 80 χρόνια ) . Αυτοί έχουν κόμπλεξ χιλιετιών . Σε αυτούς πες τα

olafssson

γιατι η αριστερα θελει τους λαθρομεταναστες .Γιατι ειναι μελλοντικοι ψηφοφοροι.Ορμπαν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekloges-ekso

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η σημερινή εκλογική διαδικασία - Στις 20.00 κλείνουν οι κάλπες - Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το βράδυ

4
sri_main01

Δύο ακόμη επιθέσεις, η 7η και η 8η κατά σειρά, σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε προάστια του Κολόμπο - Φόβοι για δεκάδες ακόμη νεκρούς - Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε το υπουργείο Άμυνας της χώρας - Σοκ στη διεθνή κοινότητα