Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε το αξίωμα

Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε το αξίωμα

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση που ξεκίνησε με το φόνο του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ – Παραίτηση ΥΠΕΣ για να μην απολύσει τον αρχηγό της αστυνομίας

slovakia_main01
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Τόμας Ντρούκερ, εν μέσω πρωτοφανών διαδηλώσεων στη χώρα για το φόνο του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου, που διερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα, έχει προκαλέσει πρωτοφανή πολιτική κρίση. Ο υπουργός Εσωτερικών, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο μόλις πριν τρεις εβδομάδες, παραιτήθηκε για να μην απολύσει τον αρχηγό της αστυνομίας, πάγιο αίτημα των διαδηλωτών.

Ο Ντρούκερ δήλωσε πως δεν βρήκε καμιά δικαιολογία για να απολύσει τον Πρόεδρο της Αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ, όμως αισθάνεται ότι το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί βαθιές διαιρέσεις στην κοινωνία.

«Φεύγω επειδή δεν μπόρεσα να ηρεμήσω την κατάσταση και η πόλωση παραμένει», δήλωσε ο Ντρούκερ στους δημοσιογράφους. «Δεν πιστεύω πως η αποχώρηση του Γκάσπαρ θα την ηρεμούσε», πρόσθεσε.

Πρωτοφανής πολιτική κρίση

Ο θάνατος του Κούτσιακ έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες στη χώρα, με τους διαδηλωτές να θεωρούν ότι στη χώρα κυριαρχεί η διαφθορά. Τον περασμένο μήνα οι διαδηλώσεις είχαν ήδη εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο τρικομματικός συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα Smer του Φίτσο σχημάτισε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο Ντρούκερ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του στενού συμμάχου του Φίτσο Ρόμπερτ Κάλινακ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας, ως διασφάλιση ότι ο φόνος του Κούτσιακ θα ερευνηθεί με το σωστό τρόπο.


Μερικές από τις έρευνες του Κούτσιακ αφορούσαν συμφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στη Σλοβακία, ο ιδιοκτήτης της οποίας σχετίζεται με τον Γκάσπαρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης