Σλοβακία: Νέα κυβέρνηση για να σταματήσει η πολιτική κρίση μετά το θάνατο δημοσιογράφου

Σλοβακία: Νέα κυβέρνηση για να σταματήσει η πολιτική κρίση μετά το θάνατο δημοσιογράφου

Η δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και την παραίτηση του πρωθυπουργού – Ο πρόεδρος της Σλοβακίας θα αποδεχθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα για να κατευνάσει τα πνεύματα

Στο διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου θα προχωρήσει αύριο ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Αντρέιγ Κίσκα, προσπαθώντας να σταματήσει την πρωτοφανή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ. 

Η δολοφονία του δημοσιογράφου, που διερευνούσε περιστατικά απάτης επιχειρηματιών με πολιτικούς δεσμούς  έχει οδηγήσει σε μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και στην παραίτηση του βετεράνου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίκο. 

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της χώρας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζητούν είτε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο είτε πρόωρες εκλογές, καθώς και να διεξαχθεί δίκαια η έρευνα για τον δημοσιογράφο. 

Στόχος η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με το Reuters, το κυβερνών κόμμα Smer επέλεξε τον αντικαταστάτη του Φίκο στο πρόσωπο του αναπληρωτή πρωθυπουργού Πίτερ Πελεγκρίνι. Παράλληλα, ο νυν υπουργός Υγείας, Τόμας Ντράκερ θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών για να διασφαλίσει ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ θα είναι ανεξάρτητη. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε το νέο σχέδιο για το κυβερνητικό σχήμα, έχοντας ήδη απορρίψει μία πρόταση. Ο Κίσκα διαφώνησε με την αρχική πρόταση για υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας άλλη υποψηφιότητα, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Πελεγκρίνι. 

Αν και ο Κίσκα παραδέχθηκε ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένος με τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, διευκρίνισε ότι έχει υπερβεί τα όρια των προεδρικών του αρμοδιοτήτων. Στόχος του νέου σχήματος είναι να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ISTANBULNEWAIRPORT

Οι διαμαρτυρίες εργαζομένων του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων θα τεθεί σε λειτουργία στις 29 Οκτωβρίου, συχνά παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας, διατροφής και στέγασης στη δομή, με τις ενώσεις να την παρομοιάζουν με στρατόπεδο συγκέντρωσης

Florence-trumper

Η συγκεκριμένη πολιτεία  έχει πληγεί περισσότερο από τον κυκλώνα, με τα ποτάμια να συνεχίζουν να υπερχειλίζουν, ενώ χιλιάδες σπίτια και δρόμοι εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα

in_01

Η πρακτική του στιγμιαίου προφορικού διαζυγίου, το οποίο είναι γνωστό ως «τριπλό τάλακ» είναι πολύ κοντά στο να καταστεί  ποινικό αδίκημα για το οποίο δεν θα μπορεί να δοθεί εγγύηση και θα μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως τριών ετών