Ο Τραμπ απομάκρυνε και τον επικεφαλής σύμβουλό του, Στιβ Μπάνον!

Ο Τραμπ απομάκρυνε και τον επικεφαλής σύμβουλό του, Στιβ Μπάνον!

Ο ίδιος, πάντως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, λέει ότι είχε επιδώσει επιστολή παραίτησης - Μόλις χθες, ο θεωρούμενος ακροδεξιός Μπάνον είχε χαρακτηρίσει «ένα μάτσο κλόουν» τους εθνικιστές στη Βιρτζίνια

Ο Τραμπ απομάκρυνε και τον επικεφαλής σύμβουλό του, Στιβ Μπάνον!
Για μία μεγάλη «μερίδα» του αμερικανικού Τύπου, ο Στιβ Μπάνον ήταν ο άνθρωπος που έκανε κουμάντο στον Λευκό Οίκο. Γιατί γράφουμε σε αόριστο χρόνο; Γιατί από απόψε, ο αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου αποτελεί παρελθόν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να τον απομακρύνει -και αυτόν!

Ο ίδιος ο Μπάνον, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λέει ότι ήταν εκείνος που, πρώτος, επέδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο την επιστολή παραίτησής του.

Άλλη πηγή, ωστόσο, διέψευσε πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, που ανέφεραν ότι ο Μπάνον είχε υποβάλει την παραίτησή του. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Μπάνον δεν είχε σκοπό να φύγει οικειοθελώς από τον Λευκό Οίκο.

Κλείσιμο


Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, ο διευθυντής του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart είχε παραιτηθεί από τις 7 Αυγούστου, αλλά η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης καθυστέρησε, λόγω των γεγονότων στη Βιρτζίνια, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μέχρι λοιπόν πριν από λίγα λεπτά, ο Στιβ Μπάνον ήταν ανώτατος σύμβουλος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο. Πλέον, η Κέλιαν Κόνγουεϊ είναι η μόνη από την αρχική ομάδα των συμβούλων του πλανητάρχη, που παραμένει στη θέση της.

Οι πολέμιοί του τον χαρακτηρίζουν ακροδεξιό, ρατσιστή και ισλαμοφοβικό, μεταξύ άλλων, όμως ο ίδιος αιφνιδίασε τους πάντες, όταν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, πήρε αποστάσεις από τον πρόεδρο Τραμπ, με αφορμή τα γεγονότα της Βιτζίνια, και χαρακτήρισε «ένα μάτσο κλόουν» τους εθνικιστές.

Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωνε «οικονομικός εθνικιστής», αλλά και… Νταρθ Βέιντερ.

«Πανηγυρίζει» η Wall Street

Η απομάκρυνση του θεωρούμενου ως υπέρ-συντηρητικού στρατηγικού συμβούλου του Τραμπ ήταν αρκετή, για να κάνει εκ νέου... χαρούμενους τους επενδυτές στη Wall Street.

Ο Στιβ Μπάνον θεωρήθηκε ο βασικός εμπνευστής της ατζέντας του Τραμπ κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα εμπορικού προστατευτισμού, ενώ ορισμένα προοδευτικά αμερικανικά ΜΜΕ δεν έχουν διστάσει να τον χαρακτηρίσουν ως ρατσιστή.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, όπως έγραψε το newmoney.gr, ο Dow Jones ενισχυόταν έστω και κατά το οριακό 0,01% στις 21.751 μονάδες, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 0,18% στις 2.434 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,33% υψηλότερα στις 6.242 μονάδες.

Το «who is who» του Στιβ Μπάνον

Απόφοιτος του Harvard Business School, εργάστηκε στην Goldman Sachs. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό. Αργότερα αποφάσισε να εργαστεί στο Χόλιγουντ ως μικροπαραγωγός ταινιών και σειρών.

Το 2012 πήρε τα ηνία του Breitbart News. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα με θέματα που διακατέχονται από ακροδεξιές απόψεις, μισογυνισμό, ξενοφοβία και ρατσισμό και προσελκύει εκείνους που πιστεύουν στην ανωτερότητα των λευκών.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάνον φέρεται ως ο ενορχηστρωτής διαφόρων δημοσιευμάτων των αρχών του 2016, που είχαν ως στόχο τον Τζεμπ Μπους και την Χίλαρι Κλίντον, δύο εκ των βασικών αντιπάλων του Τραμπ στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο.



«Μπροστάρης» στον πόλεμο Τραμπ με τα media

Ο ίδιος, δε, τα είχε βάλει με τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ ουκ ολίγες φορές, ανοίγοντας... μέτωπο μαζί τους. «Τα ΜΜΕ θα πρέπει να ντρέπονται, να αισθάνονται ταπεινωμένα. Να σκάσουν και απλά να ακούσουν για λίγο. Τα μέσα ενημέρωσης είναι η αντιπολίτευση. Ακόμα δεν καταλαβαίνουν γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωνε χαρακτηριστικά στους Times της Νέας Υόρκης.

Σε μια άλλη περίπτωση, όταν τον είχαν ρωτήσει εάν ανησυχεί που ο -πρώην- εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, είχε χάσει την αξιοπιστία του, ο Μπάνον σχολίαζε: «Αστειεύεστε; Για μας αυτό είναι παράσημο τιμής. Τα media έχουν μηδενική ακεραιότητα, μηδενική νοημοσύνη και μηδενικό εργασιακό κάματο».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης