Ένα «τρελό σκυλί», όπως είναι το ψευδώνυμο του στρατηγού εν αποστρατεία Τζέιμς Ματίς είναι έτοιμο να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έγραψε στο twitter ότι ο Ματίς, ένας απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής αποστολών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, είναι ένας αληθινός στρατηγός.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Ματίς είχε ηγηθεί της αιματηρής επίθεσης στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004 και στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται η δήλωση ότι «έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο Τραμπ έχει εντυπωσιαστεί πολύ από το βιογραφικό του Ματίς και από τα όσα έχει ακούσει για εκείνον. Με 44 χρόνια υπηρεσίας ο Ματίς ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.
Την επιλογή του Μάτις επιβεβαίωσε ο ίδιος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Σινσινάτι.
«Θα διορίσουμε τον Τζέιμς Μάτις υπουργό Άμυνας. Είναι ότι πιο πλησιέστερο στον στρατηγό Πάτον» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του γνωρίζοντας την αποθέωση από το πλήθος που τον παρακολουθούσε.