ΗΠΑ: Καταδικάζει τη βραδύτητα των νιγηριανών Αρχών για τη Μπόκο Χαράμ

ΗΠΑ: Καταδικάζει τη βραδύτητα των νιγηριανών Αρχών για τη Μπόκο Χαράμ

«Παρά την προσφορά για βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ και άλλων εταίρων της διεθνούς κοινότητας, η αντίδραση της κυβέρνησης της Νιγηρίας σε αυτήν την κρίση χαρακτηρίστηκε από μια τραγική και απαράδεκτη βραδύτητα»

Ο Lanvin έρχεται στα H&M!
ΗΠΑ: Καταδικάζει τη βραδύτητα των νιγηριανών Αρχών για τη Μπόκο Χαράμ
Oι ΗΠΑ επέκριναν έντονα σήμερα «την απαράδεκτη βραδύτητα» της Νιγηρίας να ανταποκριθεί στην κρίση με τις μαθήτριες που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ενώ επανέφεραν την κριτική που ασκούν σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους των ενόπλων δυνάμεων.

«Παρά την προσφορά για βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ και άλλων εταίρων της διεθνούς κοινότητας, η αντίδραση της κυβέρνησης της Νιγηρίας σε αυτήν την κρίση χαρακτηρίστηκε από μια τραγική και απαράδεκτη βραδύτητα», επισήμανε με ιδιαίτερα καυστικό τόνο ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόμπερτ Μενέντες, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Κάλεσα τον πρόεδρο (της Νιγηρίας Γκούντλακ) Τζόναθαν να επιδείξει την ηγεσία που το έθνος του απαιτεί» συνέχισε ο γερουσιαστής, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη Γερουσία.

Μια υπεύθυνη του Πενταγώνου, η Άλις Φρεντ, επίσης υποστήριξε ότι «η Νιγηρία είναι ένας εταίρος με τον οποίο είναι εξαιρετικά επισφαλές να συνεργαστεί κανείς».

«Απέναντι στην απειλή» της Μπόκο Χαράμ η οποία χρησιμοποιεί «εξελιγμένα» μέσα και όπλα, «οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας καθυστέρησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές και τακτικές», έκρινε η Φρεντ.
Κλείσιμο

Ο συνάδελφός της του υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Τζάκσον, επικεφαλής της διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αφρική, επέμεινε: οι ΗΠΑ «προτρέπουν τη Νιγηρία να μεταβάλει την προσέγγισή της απέναντι στη Μπόκο Χαράμ».

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί εδώ και χρόνια ένα μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις εναντίον της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Όταν στρατιώτες καταστρέφουν πόλεις, σκοτώνουν πολίτες, συλλαμβάνουν αθώους με καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, η δυσπιστία εμπεδώνεται» στον άμαχο πληθυσμό, υπογράμμισε ο Τζάκσον.

Η Φρεντ υπενθύμισε τον «απολογισμό των ακροτήτων στη Νιγηρία που διέπραξαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον της Μπόκο Χαράμ». Το στέλεχος του υπουργείου Άμυνας εξήγησε εξάλλου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «παρέχει βοήθεια» στο στρατό της Νιγηρίας, «αφότου (η Ουάσιγκτον) έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μονάδες» του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης