LIVE

Κορωνοϊός

Προειδοποίηση στρατού σε Μόρσι: Θα θυσιάσουμε ακόμη και το αίμα μας

Προειδοποίηση στρατού σε Μόρσι: Θα θυσιάσουμε ακόμη και το αίμα μας

Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο των στρατηγών στον πρόεδρο της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία -  Ο Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε το στρατό να το αποσύρει - Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες στην Αίγυπτο καθώς σήμερα το απόγευμα εκπνέει το τελεσίγραφο του στρατού προς τον Πρόεδρο Μόρσι για να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων επτά νεκρών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οπαδών του με αντιπάλους του, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «οι αποφάσεις του προέδρου δεν υπαγορεύονται» απορρίπτοντας οποιαδήποτε απόκλιση από τη συνταγματική νομιμότητα, δίνοντας έτσι ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεών του.

Την ίδια ώρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του με τη ζωή του και προέτρεψε του πολίτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Μόρσι παραδέχτηκε ότι βρήκε δυσκολίες κατά το πρώτο έτος της θητείας του και ότι αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς.

Σε απάντηση του στρατιωτικού τελεσιγράφου να γίνει διαμοιρασμός της εξουσίας με τους αντιπάλους του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιτύχει ένα τέτοιου είδους διάλογο αλλά δεν τα είχε καταφέρει.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως προέδρου της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.

Την ίδια ώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) δήλωσε την Τετάρτη, μέσω ανάρτησης στο Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».

Στη δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του SCAF στο Facebook αναγραφόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η δήλωση αναρτήθηκε 3 μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η δήλωση εκ μέρους του στρατού της χώρας, έκανε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.
 
Εν τω μεταξύ, στους 16 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι πυροβολισμοί ακούγονταν διαρκώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Σε εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα, φαίνονται ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους τραυματίες, μικρές φωτιές να μαίνονται σε διάφορα σημεία γύρω από την περιοχή και εκατοντάδες άνδρες να κλαίνε και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του προέδρου Μόρσι.

"Ο Μόρσι τρομοκρατεί τον λαό του", σύμφωνα με το κίνημα Τάμαροντ

Σε ανακοίνωσή του, το κίνημα Τάμαροντ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί νομιμότητας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του που έκανε ο πρόεδρος Μόρσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα και αναφέρει: "Η μοναδική απάντηση στην ομιλία του Μόρσι είναι να διαμαρτυρηθούμε στους δρόμους, ξεκινώντας από σήμερα Τετάρτη, ώστε εκείνος και η ομάδα του να ακούσουν τη φωνή του μεγάλου αιγυπτιακού λαού. Δεν ζητούμε μόνο την απομάκρυνσή του, αλλά ζητούμε και την παραπομπή του ίδιου και της ομάδας του σε δίκη. Καλούμε την Ρεπουμπλικανική Φρουρά να συλλάβει τον Μοχάμεντ Μόρσι και να τον παραπέμψει σε δίκη άμεσα".

"Αυτός ο πρόεδρος τρομοκρατεί τον λαό του" και γι αυτό "δεν τον θεωρούμε πλέον πρόεδρο", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, ο ηγέτης του Τάμαροντ (που στα αραβικά σημαίνει εξέγερση) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Μόρσι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων να μοιραστούν την εξουσία με την αντιπολίτευση μέχρι σήμερα το μεσημέρι ή να αντιμετωπίσουν μία λύση που θα επιβάλλει ο στρατός.

«Οδικός χάρτης» από το στρατό  για να αποκατασταθεί η ισορροπία στη χώρα

Όπως μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης το πρακτορείο Reuters οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στη διάλυση του Κοινοβουλίου, την αναστολή του Συντάγματος και στην εφαρμογή ενός «οδικού χάρτη» αν ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν σεβαστεί το τελεσίγραφο που επιβλήθηκε. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει ακόμα τις λεπτομέρειες και το σχέδιο, βάσει του οποίου θα κινηθούν ώστε να επιλυθεί η πολιτική κρίση, που ώθησε εκατομμύρια διαδηλωτών να πλημμυρίσουν τους δρόμους και τις πλατείες της Αιγύπτου. 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα συνολικά έξι παραιτηθέντα μέλη της κυβέρνησης εκ των οποίων οι υπουργοί Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών, που στέκονται στο πλευρό των διαδηλωτών και εκφράζουν με την αποχώρησή τους τη συμπαράστασή τους.

Όσο για τους φόβους που αυξάνονται ότι με την απόρριψη του τελεσιγράφου των ενόπλων δυνάμεων από τον Μόρσι η χώρα θα οδηγηθεί σε πραξικόπημα, ο στρατός προσπαθεί να ρίξει τους τόνους απορρίπτοντας τις κατηγορίες.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό ο στρατός είναι έτοιμος να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου αν κριθεί απαραίτητο, ώστε να προληφθούν συγκρούσεις και να προστατευθούν οι διαδηλωτές.

Πάντως ο Μόρσι συναντήθηκε την Τρίτη με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες από τις συνομιλίες των δύο ανδρών.

ontveglive on livestream.com. Broadcast Live FreeΑκολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης