Τα πρωτοσέλιδα στον γαλλικό Τύπο και γενικότερα τα σχόλια των ΜΜΕ στέκονται στην παταγώδη αποτυχία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες του γύρισαν μπούμερανγκ, αναδεικνύοντας στον πρώτο γύρο νικητή το κόμμα της σταρ της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση.
Όπως μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο ημερήσιος Τύπος της Γαλλίας αναλύει λεπτομερώς την επόμενη ημέρα, κυρίως όμως την έκκληση για ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο».
Le Figaro
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδό της τη μονομαχία Μελανσόν - Μπαρντελά, με βασικό της άρθρο, υπό τον τίτλο: «Γαλλική τραγωδία». Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης του χθεσινού πρώτου γύρου, οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν τις εκλογές με μια λέξη: «Καταστροφή!».
«Ο Μακρόν ήθελε να ενώσει το κεντρώο κόμμα, να διχάσει την αριστερά και να απομονώσει την ακροδεξιά «Εθνική Συμπείρωση». Όλοι οι υπολογισμοί του αποδείχτηκαν ψευδείς», επισημαίνει, το επίμαχο δημοσίευμα.
Οι εφημερίδες «L'Humanité» και «Libération» καλούν σε «ενιαίο μέτωπο», μετά το «σοκ» του πρώτου γύρου των εκλογών.
Libération
Η εφημερίδα Liberation κάνει λόγο για «σοκ», καλώντας για σχηματισμό μπλοκ που θα φρενάρει τη νίκη της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των εκλογών (7 Ιουλίου). Το σχετικό δημοσίευμα ζητά την συσπείρωση ενός μετώπου που θα βάλει τρικλοποδιά στην ακροδεξιά την Κυριακή.
Κλείσιμο
Le Monde
Για «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα μετά το χθεσινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών.
Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) έλαβε περίπου 12 εκατ. ψήφους - σχεδόν τριπλάσιες από τα 4,2 εκατ. ψήφους που είχε αποσπάσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022.
Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία, δημοσιογράφοι μιλούν για το «αποτυχημένο στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, καθώς ηττήθηκε και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, σχολιάζει το δημοσίευμα.
20 minutes
Για «μεγάλο χαμένο του πρώτου γύρου» τον Εμανουέλ Μακρόν γράφει η γαλλική εφημερίδα «20 minutes», ενώ κάνει λόγο για «διχασμό» στο στρατόπεδο του κεντρώο Γάλλου προέδρου.
Αujourd' hui
«Η ακροδεξιά στο κατώφλι της εξουσίας» γράφει η εφημερίδα Aujourd’hui, ενώ η «Parisien» εστιάζει στο «μπούμερανγκ» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.Το κεντρώο κόμμα του βρέθηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,7%.
France 24
Στο ίδιο μήκος και το γαλλικό δίκτυο France 24 που σχολιάζει ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, όπως αναμενόταν, είναι πλέον η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας μετά την ιστορικά υψηλή επίδοση στον α' γύρο των εκλογών (33,1).
La Voix du Nord
«Ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε ένα στοίχημα. Το έχασε. Ακόμα χειρότερα, είναι μια καταστροφή για το στρατόπεδό του», επισημαίνει η Στέφανι Ζορν στην τοπική εφημερίδα La Voix du Nord.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, βασικού μετόχου του Ομίλου Alphabet Education στον οποίον ανήκουν το Keele University Greece, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η ΑΚΜΗ, μίλησε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν σε κάθε φοιτητή βιώσιμες, μεταβιβάσιμες δεξιότητες για να εξελιχθεί σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η ιστορική πόλη των Δελφών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διαλόγου που ξεπερνά τα όρια μιας διοργάνωσης και αγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.