Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: Η στάθμη των υδάτων στην διπλανή πόλη «θα μπορούσε να φτάσει τα 12 μέτρα»

Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: Η στάθμη των υδάτων στην διπλανή πόλη «θα μπορούσε να φτάσει τα 12 μέτρα»

Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα, σύμφωνα με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής - η στάθμη των υδάτων στην πόλη αναμένεται να ανεβαίνει για τις επόμενες 72 ώρες.

ukraine_dam_in
Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές της.

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει (...) σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς», που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, ο διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, περιφέρειας η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στην νότια Ουκρανία.

Συνολικά τα «παρόχθια χωριά» 14 οικισμών, όπου κατοικούν «πάνω από 22.000 άνθρωποι», απειλούνται από πλημμύρα, διευκρίνισε.



«Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους», διαβεβαίωσε ο Αλεξέγενκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν απειλείται η ζωή τους και ότι «η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο».

Από την πλευρά του, ο διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απομάκρυνση των κατοίκων «περίπου 300 σπιτιών» που βρίσκονται ακριβώς πάνω στις όχθες του Δνείπερου.

Κλείσιμο
«Προχωράμε στην απομάκρυνση», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.



Ο Λεοντίεφ πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί ότι έβαλαν στο στόχαστρο το φράγμα της Καχόβκα καταφέροντας «πολλά πλήγματα» στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς. «Η πόλη συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο πυραυλικών πληγμάτων", σημείωσε ο Λεοντίεφ.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει σήμερα, με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την καταστροφή του.



Ο διορισθείς από τους Ρώσους δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα ανακοίνωσε επίσης σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η στάθμη των υδάτων στην πόλη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φράγμα θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 12 μέτρα.

Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι η στάθμη των υδάτων στην πόλη αναμένεται να ανεβαίνει για τις επόμενες 72 ώρες.


Ειδήσεις σήμερα:


Νέα κόντρα ανάμεσα σε Παπανώτα και Χριστοπούλου - «Χουάνα η παρθένα, η Οδύσσεια μιας κατατρεγμένης»

Γιώργος Γεωργίου: Οι αντιφάσεις ενός cult ήρωα - Οι ατάκες του που δίχασαν


Συνεχίζεται το «γλέντι» στο Twitter για την πτήση που έχασε η Ζέτα Μακρυπούλια


----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης