Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό - Τόνοι σκουπιδιών στο Παρίσι, πρόκληση οι Ολυμπιακοί

Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό - Τόνοι σκουπιδιών στο Παρίσι, πρόκληση οι Ολυμπιακοί

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν στη Γαλλία από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου - Πανεθνική απεργία αύριο

gallia
Ογκώδεις διαδηλώσεις, συνταξιοδοτικό, τονοι σκουπιδιών και στο βάθος Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024. Με σειρά προκλήσεων βρίσκεται αντιμέτωπος ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί την οργή του κόσμου για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ενώ η χώρα του θα φιλοξενήσει ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση οι Γάλλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εν μέσω κυλιόμενων απεργιών που έχουν επηρεάσει τα διυλιστήρια, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, για αύριο, έχει προκηρυχτεί πανεθνική απεργία στη Γαλλία.

Για τον λόγο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας προειδοποιεί για εκτεταμένη αναστάτωση στα αεροδρόμια της χώρας ενώ ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να περικόψουν κατά 20% τις προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου πτήσεις τους από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού.

Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, διατηρώντας μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο, το βασικό μέτρο του οποίου είναι η διετής παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Στο μεταξύ, ο απεργιακός «πυρετός» έχει μετατρέψει την «πόλη του φωτός», με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, σ΄έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Κάποιοι μάλιστα βγάζουν και φωτογραφίες με φόντο τα βουνά των απορριμμάτων κοντά σε εμβληματικά μνημεία των Παρισίων.

Στην πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, η απεργία των υπηρεσιών αποκομιδής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αμαυρώνει την εικόνα της χώρας, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σ΄ένα χρόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien».

Σε 500 ημέρες από σήμερα, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην τελετή έναρξης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στο Παρίσι.

Κλείσιμο
«Δεν θα πρέπει να κάνουμε λάθος, δεν έχουμε περιθώρια για λάθη», υποστηρίζει από την πλευρά της, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντέα Καστερά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

«Η κατασκευή των υποδομών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στην ώρα της: το 89% των έργων θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους», σύμφωνα με την Υπηρεσία Παράδοσης Ολυμπιακών Έργων (Solideo).

Γεγονός είναι πάντως ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φρενάρει την παράδοση των έργων υποδομής, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Monde».

Πάντως, από την πλευρά της ασφάλειας των πολιτών, η γαλλική κυβέρνηση έχει φροντίσει να χρησιμοποιήσει στο έπακρον την προηγμένη τεχνολογία.

Αν και έχει δεχθεί επιθέσεις για την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει συστήματα επιτήρησης με κάμερες και τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, τελικά η γαλλική κυβέρνηση θα θέσει σε λειτουργία τον «Μεγάλο Αδερφό».

Η σχετική νομοθεσία, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη γαλλική Γερουσία, περιλαμβάνει σχέδια για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πρώτη φορά στη Γαλλία, την ανίχνευση και την παρακολούθηση ύποπτης γλώσσας του σώματος ή κινήσεων του πλήθους μέσω καμερών κλειστών κυκλωμάτων και drones.

Στη συνέχεια, θα ειδοποιούνται οι αστυνομικές αρχές.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του πλήθους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν γύρω από τα στάδια, τους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο νόμος προβλέπει ότι αυτές οι «έξυπνες κάμερες» μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πειραματική βάση μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τιμ Μαγιόπουλος νέος CEO της SVB μετά την κατάρρευση - «Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε»

Κατάθεση παιδιάτρου στη δίκη Πισπιρίγκου - «Το παιδί δεν έπρεπε να πάθει ανακοπή, έπαθα σοκ, δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος»

Βαρουφάκης: Μου επέβαλε η Δανάη να κυκλοφορώ πλέον με τους αστυνομικούς μου μετά την επίθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης