Γαλλία: Συνεχίζεται για έκτη μέρα ο «πυρετός» κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Γαλλία: Συνεχίζεται για έκτη μέρα ο «πυρετός» κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Η έκτη αυτή ημέρα διαμαρτυρίας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές μέχρι τα διυλιστήρια, τον ενεργειακό τομέα και το εμπόριο

gallia_diadilosi
Διαδηλώσεις, απεργίες, αποκλεισμός κυκλικών κόμβων: ξεκίνησαν σήμερα οι πρώτες ενέργειες των κινητοποιήσεων που θέλουν να παραλύσουν την Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης του Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από την πιθανή έγκρισή της από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Η σημερινή έκτη ημέρα κινητοποιήσεων προβλέπεται ότι θα έχει μαζική συμμετοχή και θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για την γαλλική κυβέρνηση που θέλει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος συνταξιοδότησης το οποίο αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού μοντέλου αλά γαλλικά.



Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης καταγγέλλουν ένα «άδικο» σχέδιο, που τιμωρεί κυρίως τους μισθωτούς των βαρέων επαγγελμάτων, και καταδικάζεται μαζικά στις δημοσκοπήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προέβλεψε μία ημέρα «εξαιρετικά ισχυρών κινητοποιήσεων» και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να μην κωφεύει» στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας , ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει για τους πλέον ευάλωτους Γάλλους η παράλυση της χώρας.

Κλείσιμο

Η πρώτη ενέργεια μεγάλων διαστάσεων της σημερινής ημέρας ήταν ο αποκλεισμός όλων των διυλιστηρίων της Γαλλίας, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του το συνδικάτου CGT-Chimie διαβεβαιώνοντας ότι τα διυλιστήρια των TotalEnergies, EssoExxonMobil και Petroineos βρίσκονται σε αποκλεισμό.

Την χθεσινή νύκτα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να μπλοκάρουν τον οδικό άξονα της Ρεν στην δυτική Γαλλία.

Η έκτη αυτή ημέρα διαμαρτυρίας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές μέχρι τα διυλιστήρια, τον ενεργειακό τομέα, το εμπόριο ή την διαχείριση των απορριμμάτων και διαδηλώσεις που αναμένεται να χαρακτηρισθούν από μαζική συμμετοχή.

Στις 31 Ιανουαρίου, τα συνδικάτα υποστήριξαν ότι κατέβασαν στους δρόμους 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε ολόκληρη την χώρα (1,27 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές).

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 1,1 έως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να κατεβούν στους δρόμους σήμερα. Το συνδικάτο CGT καλεί σε 265 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, οι Γάλλοι παραμένουν στην μεγάλη τους πλειονότητα αντίθετοι με την μεταρρύθμιση, παρά το ότι θεωρούν ότι εν τέλει να εφαρμοσθεί.



«Μαύρη εβδομάδα»

Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF και οι συγκοινωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας αναμένουν μεγάλες διαταράξεις στην κυκλοφορία σήμερα, αλλά και αύριο.

Στις αεροπορικές συγκοινωνίες, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά 20% έως 30% τα προγράμματα πτήσεων για την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο τομέας των οδικών μεταφορών συμμετέχει επίσης στις κινητοποιήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής.



Στον τομέα της εκπαίδευσης, το συνδικάτο Snuipp-FSU της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προβλέπει ότι το 60% των εκπαιδευτικών θα συμμετάσχουν στην απεργία και πολλές χιλιάδες σχολεία είναι κλειστά σήμερα. Κινητοποιήσεις αναμένονται σε είκοσι πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο γενικός γραμματέας της CGT Energie προβλέπει «μαύρη εβδομάδα» στον τομέα της Ενέργειας, με μείωση της παραγωγής, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Τρεις από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς που επιτρέπουν την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Γαλλία έχουν κλείσει για επτά ημέρες.

Τα συνδικάτα προβλέπουν επίσης και πιο ασυνήθιστες απεργιακές κινητοποιήσεις: κλειστά καταστήματα, ανοικτοί σταθμοί διοδίων, αποκλεισμένοι κυκλικοί οδικοί κόμβοι, ματαίωση παραστάσεων, ενέργειες που θυμίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» την περίοδο 2018-2019.

Δημοκρατική νομιμοποίηση

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι αναμένεται κινητοποίηση αντίστοιχη της πρώτης ημέρας δράσης, στις 19 Ιανουαρίου, με την συμμετοχή 1,12 εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η Γερουσία θα εγκρίνει την μεταρρύθμιση μέχρι την Κυριακή και σχεδιάζει ψηφοφορία στις 16 Μαρτίου και στα δύο σώματα του Γαλλικού Κοινοβουλίου.

«Αν η μεταρρύθμιση εγκριθεί, δεν είναι πολύ πιθανόν οι κινητοποιήσεις να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο», δηλώνει η κυβερνητική πηγή που περιμένει την αποδέσμευση των πλέον μετριοπαθών συνδικάτων.

Όμως, ο Λοράν Εσκύρ, του συνδικάτου Unsa, προειδοποίησε χθες ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν σταματούν αναγκαστικά με την έγκριση του νομοσχεδίου. «Ενας νόμος που έχει υιοθετηθεί, μπορεί να αποσυρθεί».

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό: όταν οι νόμοι ψηφίζονται από το κοινοβούλιο, υπάρχει σημαντική δημοκρατική νομιμοποίηση», απάντησε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Η απολογία του σταθμάρχη: Δεν θυμάμαι τι έγινε - Εικάζω ότι το κλειδί κούμπωσε στιγμιαία


Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Ήταν λίγο επιπόλαιος» λέει για τον σταθμάρχη Λάρισας ο συνάδελφός του από τα Παλαιοφάρσαλα


Σύγκρουση τρένων: Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ πήγε στα Τέμπη, είδε «εκατόμβη» και... εξαφανίστηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης