Εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά Χριστοδουλίδη με 2,4 μονάδες διαφορά - Θα αναμετρηθεί με τον Μαυρογιάννη στον β' γύρο

Εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά Χριστοδουλίδη με 2,4 μονάδες διαφορά - Θα αναμετρηθεί με τον Μαυρογιάννη στον β' γύρο

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων,  ο τέως υπουργός Εξωτερικών λαμβάνει 32%

26773242
Τη πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου κερδίζει σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, και ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι λίγο περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που δεν είχε προβλέψει καμία δημοσκόπηση.

Με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 32%

Α. Μαυρογιάννης: 29.6%

Α. Νεοφύτου: 26.1%

final-cyprus


Μαυρογιάννης: Να δώσουμε μαζί τη μάχη

Έκκληση, «τη μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι μαζί», έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης απόψε, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με το Νίκο Χριστοδουλίδη. «Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του ήταν σαφής και τιμά τόσο εμένα, όσο κι όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε.

Κλείσιμο
Πλαισιωμένος από τα παιδιά του, συνεργάτες κι υποστηρικτές του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο στόχος του να περάσει στον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών επετεύχθη. Ευχαρίστησε τους χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την ισχυρή εντολή «να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για ν’ ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανώσεις, κινήσεις και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που τον υποστήριξαν.

«Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει τις όποιες διαφορές μας», είπε.

«Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ τη μάχη αυτή να την δώσομε μαζί», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο για το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και τον λαό μας».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν επικοινώνησε ακόμα με κανέναν ανθυποψήφιό του ο ίδιος, ούτε και δέχθηκε αντίστοιχο τηλεφώνημα. Θα το κάνει αύριο το πρωί, είπε.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με συνθήματα όπως «Αλλαγή, αλλαγή, ανοικτή επιταγή», «Όλοι μαζί για την αλλαγή», «Κύπρος μπορείς για την αλλαγή», «Εμπρός Αντρέα μαζί σου η νεολαία», «Ανδρέα μπορείς, δίπλα σου κι εμείς».

Ο κ. Μαυρογιάννης βρίσκεται ακόμη στο επιτελείο του και κόσμος εξακολουθεί να πανηγυρίζει έξω από τα γραφεία.

Η πρώτη αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος κατετάγη τρίτος στη σημερινή εκλογική διαδικασία στη Κύπρο, στη πρώτη του δήλωση ανέφερε πως οι αποφάσεις του κόμματος του για τον δεύτερο γύρο θα ληφθούν συλλογικά. Όπως πληροφορείται το protothema.gr στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή του κ. Νεοφύτου, της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, υπουργών και άλλων στελεχών της κυβερνητικής παράταξης για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όλα δείχνουν πως θα αποφασιστεί στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και οι επαφές θα αρχίσουν από απόψε.

Η πρώτη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών:

Απολύτως σεβαστό το αποτέλεσμα. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές και παίρνοντας περισσότερες ψήφους. Δεν ήταν όμως αρκετό. Ευχαριστώ όσους μας εμπιστεύτηκαν και πορεύτηκαν μαζί μας σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, παρά την προσπάθεια διάσπασης. Ευχαριστώ και όλους τους άλλους που πίστεψαν στις αρχές και το πρόγραμμα. Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι που υπερασπίστηκαν αξίες, όπου αργά ή γρήγορα θα δικαιωθού. Η απόφαση για την επόμενη μέρα είναι πως ο ΔΗΣΥ είναι δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες. Τα όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περεταίρω στάση μας. Ένα είναι το βέβαιο, ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Θα παραμείνω προσωπικά προσηλωμένος σε αυτή την αποστολή. Θα παραμείνω σταθερός σε όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης, με τις αξίες και τις αρχές μας. Φάρος οι αρχές μας για εθνική δικαίωση, δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες.

Λειτουργώ θεσμικά, μην με συγχίζεται με άλλους. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κουβεντιάσαμε αυτό που δήλωσα μόλις τώρα. Έχω άποψη, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα είναι συλλογική από το Πολιτικό Γραφείο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού.



Την πρωτιά Χριστοδουλίδη έδειξαν και τα exit polls αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας

Δείτε τα exit polls:

OMEGA
ANT1
SIGMA
RIK


Με βάση τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου κάλπης στη Κύπρο, την επόμενη Κυριακή αναμένεται να αναμετρηθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Κομβικό ρόλο θα παίξει η στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μένει τρίτος και είναι ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος του ΔΗΣΥ.

Επειδή και ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, θεωρείται βέβαιο πως η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του Αβέρωφ Νεοφύτου θα στηρίξει τον Νίκος Χριστοδουλίδη, και όχι τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίο στηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ.

Πως ψήφισαν στο Βέλγιο 

269 ψήφισαν στο Βέλγιο για τον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Οι εγγεγραμμένοι ήταν 306. Έγκυρα ήταν 267 ψηφοδέλτια και άκυρα 2.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκεντρώνει 38,95% με 104 ψήφους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης 23,22% με 62 ψήφους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 21,35% με 57 ψήφους, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 8,61% με 23 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 3,75% με 10 ψήφους, ο Γιώργος Κολοκασίδης 2,62% με 7 ψήφους, ο Χρίστος Χρίστου 0,37% με 1 ψήφο, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους 0,37% με 1 ψήφο, ο Ανδρόνικος Ζερβίδης 0,37% με 1 ψήφο και η Τσελεστίνα Ντε Πέτρο 0,37% με 1 ψήφο.

Μεγάλη η συμμετοχή

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή, παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στις 6 οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της Κύπρου έκλεισαν.

O συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις Προεδρικές εκλογές, ανέρχεται στους 561.033, ενώ συνολικά 14 είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι.

Σύμφωνα με Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή έως τις 5 το απόγευμα ανήλθε στο 67,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Με ανάμεικτα συναισθήματα

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τη σύζυγο τις κόρες και τα εγγόνια του ψήφισε στη Λεμεσό. Σε δήλωση του, ανέφερε πως τα συναισθήματα του είναι ανάμεικτα. «Από τη μια», είπε, «νιώθω ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια, πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο, αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον, ο οποίος τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην πολιτική, με ένα, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο».
nikosanastasidiadis
Ο Νίκος Αναστασιάδης με τα εγγόνια του

Συνεχίζοντας, είπε ότι «έφτασε η ώρα νομίζω να απολαύσω όλους όσοι βλέπετε γύρω μου» εννοώντας την οικογένεια του.

Σε παρατήρηση ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η αποχή και ερωτηθείς αν έχουν φτάσει τα μηνύματα στους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα πως τα μηνύματα έχουν φτάσει στους ψηφοφόρους. «Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και να υπερτονίσω, είναι να θεωρηθεί από τον καθένα ότι είναι δικαίωμα που μετατρέπεται σε καθήκον, ιδιαίτερα στις εκλογές ύπατου άρχοντα της χώρας», πρόσθεσε.

Κάλεσμα στους νέους

Η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στη Λάρνακα ανέφερε πως πρέπει να πείσουμε τη νέα γενιά να συμμετέχει στις εκλογές για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κυρίως γι’ αυτήν. Σημείωσε παράλληλα ότι η Δημοκρατία είναι πάντοτε λειψή αν δεν συμμετέχουν ισότιμα η κοινωνία των πολιτών και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι.
annita_dimitriou
Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου

«Ο λαός θα επιλέξει σταθερότητα»

Ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως είναι βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
averof_neofitou
Ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

Είπε πως για μήνες μιλούσαν οι υποψήφιοι, εκτιμούσαν οι δημοσκόποι, σήμερα όμως μιλά ο κυρίαρχος λαός σε αυτό το «μεγάλο πανηγύρι».

Σήμερα δια της ψήφου του ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό που θα μετρήσει είναι το αποτέλεσμα της «ττενέκκας» (τενεκές – κάλπη).


Έχω εμπιστοσύνη στο λαό

Ο υποψήφιος Πρόεδρος, Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού, πως με την ψήφο του και την συμμετοχή του θα οδηγήσει τον τόπο σε καλύτερες μέρες.



Δεν ξεχνώ από που ξεκίνησα

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ψήφισε στην Πάφο. Δήλωσε πως «όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς από που ξεκίνησες. Ο κάθε Κύπριος μπορεί να καθορίσει με την ψήφο του το μέλλον. Απευθύνομαι στη νέα γενιά, να συμμετάσχουν μαζικά, αφού το μέλλον ανήκει σε αυτούς. Έχω την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή. Ο κυπριακός λαός είναι περήφανος, ελεύθερος και το έχει αποδείξει μέσα από την ιστορία, ότι τις κρίσιμες στιγμές είναι εδώ. Η επόμενη ημέρα των εκλογών, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Οι εκλογές θα τελειώσουν, οι προκλήσεις θα είναι ενώπιον μας. Μόνο με ενότητα μπορούμε πραγματικά να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού».

Προεδρικές εκλογές: Ψήφισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης


nikosxristodoulidis
Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης


Οι βασικοί διεκδικητές των εκλογών κατά τη προεκλογική περίοδο συγκρούστηκαν για τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν κατά τη πολιτική τους διαδρομή, κυρίως σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία και τη διαφθορά.

Υπήρξαν όμως και οι «άλλοι» υποψήφιοι που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με προτάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν ερωτηματικά, αν όχι θυμηδία.

Η υποψήφια Πρόεδρος Σελεστίνα Ντε Πέτρο, εγγονή του πρώην βουλευτή Λέανδρου Ζαχαριάδη, αφού αποφάσισε να αλλάξει όνομα και να βαφτιστεί καθολική διεκδίκησε τις εκλογές προτείνοντας εφαρμογή επεκτατικής θρησκευτικής πολιτικής (!) και διεθνές δικαστήριο για να δικάζονται στη Κύπρο όλες οι διαφορές μεταξύ ατόμων με διαφορετικές θρησκείες. Η «σημαντικότερη» πρόταση της ήταν η έξοδος από την ΕΕ κάποιων πόλεων της Κύπρου ενώ οι υπόλοιπες θα παραμείνουν στην ΕΕ. Οι πόλεις που κατά τη πρόταση της θα εξέλθουν της ΕΕ θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και δεν θα χρησιμοποιούν ευρώ.

 

ΣΕΛΕΣΤΙΝΑ_ΝΡΕ_ΠΕΝΤΡΟ
Η υποψήφια Πρόεδρος Σελεστίνα Ντε Πέτρο

 

Η υποψήφια Πρόεδρος Γιούλια Χόβρινα – Κομνηνός, ισχυρίζεται ότι η οικογένεια της έχει σχέση ε την δυναστεία των Κομνηνών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ίδια είναι ρωσικής καταγωγής και προσφάτως άρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Έχει αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα και προτείνει να μην υπάρχουν κέντρα υποδοχής μεταναστών, αλλά να τους μαζεύει το κράτος σε κάποιο πλοίο έξω από τα χωρικά ύδατα ώστε να γίνεται διαλογή σε ποιους θα επιτρέπει και σε ποιους όχι να μπουν στο νησί. Προτείνει επίσης εγκατάλειψη του ευρώ και υιοθέτηση της κυπριακής λίρας. Όσο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιορίζεται στον χαρακτηρισμό της «ένοπλης σύγκρουσης». Υποστηρίζει ακόμα ότι είναι η καταλληλότερη να λύσει το κυπριακό γιατί δεν έχει συναισθηματική σύνδεση με την τουρκική εισβολή και μπορεί να συνομιλήσει με τους Τουρκοκύπριους.

 

ΓΙΟΥΛΙΑ_ΧΟΒΡΙΝΑ_ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η υποψήφια Πρόεδρος Γιούλια Χόβρινα – Κομνηνός

 

 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Λουκάς Σταύρου, έχει προτείνει την υποβολή αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία, χωρίς να αποκλείει στο μέλλον και την ένταξη της Κάτω Ιταλίας, στην οποία όπως υποστηρίζει ζουν 20 εκατομμύρια Έλληνες. Βεβαίως θεωρεί αυτονόητη και την ένταξη της Βόρειας Ηπείρου, ενώ ευνοεί ένταξη στο ελληνικό κράτος και της Σερβίας για δημιουργία ομοσπονδίας. Τάσσεται επίσης υπέρ της αποστολής ελληνικού στρατού στη Κύπρο και απελευθέρωση των κατεχομένων με πόλεμο.

 

ΛΟΥΚΑΣ_ΣΤΑΥΡΟΥ_2
Ο υποψήφιος Πρόεδρος Λουκάς Σταύρου

 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρόνικος Ζερβίδης εμφανίζεται κρατώντας μία μπανάνα, υποστηρίζοντας πως η Κύπρος δεν είναι σοβαρή χώρα αλλά «Μπανανία». Δηλώνει πως δεν είναι τρελός και θα εκλεγεί μόνο αν γίνει θαύμα. Πάντως σε περίπτωση εκλογής του το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι τη προσευχή του για το θαύμα.

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ_ΖΕΡΒΙΔΗΣ
Ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρόνικος Ζερβίδη

 

Στη μακρά λίστα υπάρχουν υποψήφιοι που φαντασιώνονται μια νέα Οκτωβριανή επανάσταση και άλλοι που θεωρούν ότι πρέπει να χαριστούν τα πρόστιμα για τους μη εμβολιασμένους που παρέβησαν τα μέτρα κατά τη πανδημία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Άνοιξε η Αθηνών Λαμίας από την Καλυφτάκη μέχρι τα Οινόφυτα

Τραγωδία στην Πάτρα - Πέθανε 5,5 μηνών κοριτσάκι, οι γονείς δωρίζουν τα όργανά του

Ταϊλάνδη: Τρόμος για φωτιά σε κινητήρα ρωσικού Boeing με 321 επιβάτες - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης