CIA: Ο Πούτιν χαίρει άκρας υγείας - «Πιστεύει πολύ στον εκφοβισμό και στην εκδίκηση»

CIA: Ο Πούτιν χαίρει άκρας υγείας - «Πιστεύει πολύ στον εκφοβισμό και στην εκδίκηση»

Ο Γουίλιαμ Μπερνς διέλυσε, προς το παρόν, τις φήμες περί «σοβαρής ασθένειας» του Πούτιν - Ο επικεφαλής της CIA δικαιολόγησε και τη σκληρή στάση που κρατά τελευταία ο Ρώσος πρόεδρος

BURNS_CIA_2
Την έντονη φημολογία που έχει ξεσπάσει, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφορικά με την κατάσταση υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν διέλυσε, προσωρινά τουλάχιστον, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, με δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σε event στο Άσπεν του Κολοράντο.   

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές περίο σοβαρής ασθένειας από την οποία μπορεί να πάσχει ο 70χρονος Ρώσος πρόεδρος, ο Μπερνς είπε, με εύθυμη διάθεση πως  «υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του προέδρου Πούτιν, αλλά, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι εντελώς υπερβολικά υγιής».

Ο διευθυντής της CIA διευκρίνισε ότι τα λεγόμενά του δεν αποτελούν επίσημη αξιολόγηση πληροφοριών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατες αναφορές για την υγεία του Πούτιν έγιναν ξανά πριν από δυο ημέρες, κατά την άφιξή του στην Τεχεράνη, όταν κατέβηκε από το αεροσκάφος που τον μετέφερε.  Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε την ιρανική πρωτεύουσα όπου είχε συνομιλίες με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ  και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Putin can't walk: Watch him hobble along red carpet arriving in Iran


Κλείσιμο
Ο Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, τόνισε ότι ήταν σε επαφή με τον Ρώσο ηγέτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

«Ο κ. Πούτιν πιστεύει πολύ στον έλεγχο, τον εκφοβισμό και στην εκδίκηση» και αυτά τα χαρακτηριστικά του έχουν σκληρύνει την τελευταία δεκαετία, καθώς ο κύκλος των συμβούλων του έχει συρρικνωθεί, ανέφερε ο επικεφαλής της CIA.

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του ως ηγέτης της Ρωσίας είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη. Πιστεύει ότι το κλειδί για να γίνει αυτό είναι να αναδημιουργηθεί μια σφαίρα επιρροής στη γειτονιά της Ρωσίας και δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να ελέγξει την Ουκρανία» σημείωσε ο Μπερνς.

Ο Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα το Νοέμβριο για να προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία μετά από πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας. Αλλά ο διευθυντής της CIA είπε ότι «έφυγα πιο προβληματισμένος από όταν έφτασα».

Τα σχέδια του Ρώσου προέδρου βασίστηκαν σε «βαθιά εσφαλμένες υποθέσεις και σε κάποιες πραγματικές ψευδαισθήσεις, ειδικά για την Ουκρανία και τη θέληση για αντίσταση», είπε ο Μπερνς.

«Ο Πούτιν πιστεύει πραγματικά τη ρητορική του. Τον άκουσα να λέει ιδιωτικά όλα αυτά τα χρόνια ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα. Λοιπόν, οι πραγματικές χώρες αντεπιτίθενται. Και αυτό έχουν κάνει οι Ουκρανοί» είπε.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους περίπου 15.000 νεκρούς και ίσως 45.000 τραυματίες, είπε ο Μπερνς. Εκτίμησε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν λίγο λιγότερες.

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς υποδηλώνει ότι ο στρατός είχε πάρει σκληρά μαθήματα.



Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με τον 17χρονο κολυμβητή στην Ικαρία - Πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του

Θέμα χρόνου η παραίτηση Ντράγκι, μία ανάσα από πρόωρες εκλογές η Ιταλία

Στη νεκροψία οι απαντήσεις για τον αιφνίδιο θάνατο της 26χρονης αστυνομικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης