Πύργος Γκρένφελ: Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη

Πύργος Γκρένφελ: Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη

Η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2023 - Περί τους 640.000 Βρετανούς εξακολουθούν να διαμένουν σε κτίρια με την ίδια επικίνδυνη εξωτερική επένδυση

grenfell_eksw
Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο, τα ονόματα των 72 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αναγνώστηκαν σήμερα Τρίτη στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής παρουσία επιζώντων και οικογενειών των θυμάτων, που εξακολουθούν ακόμη να ζητούν δικαιοσύνη και αλλαγές προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία.

Επιζώντες και οικογένειες θυμάτων συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, παρουσία της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν και του υπουργού Στέγασης Μάικλ Γκόουβ. Αναγνώστηκαν τα ονόματα των 72 θυμάτων.

Μια σιωπηλή πορεία οργανώθηκε επίσης στη βάση του πύργου, στη λονδρέζικη συνοικία Νορθ Κένσινγκτον όπου πράσινες καρδιές, που έχουν γίνει το σύμβολο του Γκρένφελ, τοιχοκολλήθηκαν στους δρόμους.

«Ο πύργος Γκρένφελ έχει γίνει το σύμβολο των κοινωνικών ανισοτήτων και της αδικίας που υπάρχουν στη χώρα μας», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Justice 4 Grenfell αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Κλείσιμο
«Η πρώτη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης είναι να προστατεύει τη ζωή των πολιτών. Από το δικαίωμα στη ζωή μέχρι την υποχρέωση να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα, οι υποχρεώσεις αυτές είναι γραμμένες στον νόμο και είναι εκεί που η κυβέρνηση απέτυχε και εξακολουθεί να αποτυγχάνει», πρόσθεσε.

grenfell_1
grenfell_3

grenfell_5


Στις 14 Ιουνίου 2017 ο πύργος των 24 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο αναφλέγηκε σαν πυρσός. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν ελαττωματικό καταψύκτη και επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα λόγω της εύφλεκτης επικάλυψης της πρόσοψης. Η πυρκαγιά προκάλεσε 72 θανάτους μεταξύ των οποίων ενός μωρού που γεννήθηκε νεκρό.

Μετά πέντε χρόνια, τέσσερις υπουργούς Στέγασης και μια ατέρμονη και πολυδάπανη δημόσια έρευνα, τρεις οικογένειες που απομακρύνθηκαν περιμένουν ακόμη μια μόνιμη λύση επανεγκατάστασης, ενώ οι αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας δεν έχουν εφαρμοστεί.

Ακόμη και σήμερα, 640.000 Βρετανοί εξακολουθούν να ζουν σε κτίρια καλυμμένα με επένδυση του ίδιου τύπου με εκείνην του πύργου Γκρένφελ, ένα σκάνδαλο συνώνυμο πολυδάπανων εργασιών για πολλούς ιδιοκτήτες και από το οποίο οι αρχές δυσκολεύονται να εξέλθουν, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας The Times.

Η κυβέρνηση δήλωσε εξάλλου τον Μάιο πως εξακολουθεί να συμβουλεύει τους κατοίκους ενός κτιρίου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά να περιμένουν βοήθεια προτού απομακρυνθούν, ερχόμενη σε αντίθεση με τις συστάσεις της δημόσιας έρευνας και προκαλώντας την οργή των επιζώντων της πυρκαγιάς.

Η δημόσια έρευνα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από το 2023, έδωσε κυρίως την εικόνα αξιωματούχων που ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Guardian, η διαδικασία μπορεί να κοστίσει περισσότερες από 250 εκατ. στερλίνες (291 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλησεις - ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ζητά ο Μπαχτσελί

Σε Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλος, Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης για την υπόθεση Novartis, προτείνει ο εισαγγελέας

Ένοχος για καταπάτηση περιουσίας και βανδαλισμό ο πρώην της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, που εισέβαλε στον γάμο της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης