Αφγανιστάν: Το Πεντάγωνο καταρτίζει σχέδια για να απομακρύνει από τη χώρα χιλιάδες Αφγανούς διερμηνείς

Αφγανιστάν: Το Πεντάγωνο καταρτίζει σχέδια για να απομακρύνει από τη χώρα χιλιάδες Αφγανούς διερμηνείς

Η διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων είναι «ελαφρώς μπροστά» από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Afghanistan_withdrawal
Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται να προχωρήσει στην απομάκρυνση Αφγανών διερμηνέων που φοβούνται για τη ζωή τους, ενώ η διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν είναι «ελαφρώς μπροστά» από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δήλωσε κορυφαίος αξιωματικός του Πενταγώνου.

«Αναγνωρίζουμε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός Αφγανών που υποστήριξαν τις ΗΠΑ και τη συμμαχία και μπορεί να κινδυνεύουν», είπε την Τετάρτη σε μερικούς δημοσιογράφους ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι. «Αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί σε αυτούς και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εγγυηθούμε την προστασία τους και, αν είναι απαραίτητο, να τους απομακρύνουμε (σ.σ. από τη χώρα), αν αυτό θέλουν», συνέχισε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματικός, οι δηλώσεις του οποίου δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη. «Υπάρχουν σχέδια που καταρτίζονται πολύ γρήγορα, όχι μόνο για τους διερμηνείς αλλά και για πολλούς άλλους που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη λάβει διαταγή από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην εκκένωσή τους.

Χιλιάδες αφγανοί πρώην διερμηνείς και άλλοι αναμένουν απάντηση στα αιτήματα που έχουν υποβάλει στις ΗΠΑ να τους χορηγηθούν βίζες. Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε συνομιλίες με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είναι αρμόδιο για τον φάκελο αυτό, προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, η καθυστέρηση στη διαδικασία για τις βίζες είναι τέτοια που οι υποψήφιοι μετανάστες ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλη χώρα, εν αναμονή λήψης αποφάσεων των αμερικανικών προξενικών αρχών. Η αμερικανική περιοχή Γκουάμ έχει αναφερθεί ως πιθανή προσωρινή λύση.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, ενημέρωσε χθες Πέμπτη μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου πως η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν εκτυλίσσεται με «σταθερό ρυθμό» και είναι «ελαφρώς μπροστά» από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. «Ο προϋπολογισμός μας θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τις αεροπορικές δυνατότητες που χρειαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαπραχθούν ποτέ ξανά σε ετούτη τη χώρα τρομοκρατικές ενέργειες» από οργανώσεις που εδρεύουν στο Αφγανιστάν, είπε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, που εκφράστηκε ενώπιον μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα περάσουμε πλέον σε νέες διμερείς σχέσεις με τους αφγανούς εταίρους μας», συνέχισε. Στο πλαίσιο της «νέας» διμερούς σχέσεις οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να βοηθούν» τις αφγανικές αρχές «να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους προς τους πολίτες τους», ωστόσο δεν θα χρειάζεται πλέον αμερικανική στρατιωτική παρουσία πέραν αυτής που κρίνεται «επαρκής για την προστασία των διπλωματών μας», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε τον Απρίλιο τη διαταγή να αποσυθούν οι περίπου 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ που είναι ακόμη παρόντες στη χώρα, η οποία θα πρέπει να έχει εκτελεστεί την 11η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που συμπληρώνεται η 20ή επέτειος από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο που είχαν προκαλέσει την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Η απόσυρση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έχει προχωρήσει κατά ποσοστό από 16 ως 25%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εβδομαδιαία εκτίμηση του Πενταγώνου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από την Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για το Αφγανιστάν.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα

Υπόθεση «ψευτογιατρού»: Οι… συμβουλές σε 16χρονο καρκινοπαθή και οι «σπάνιες πρώτες ύλες» από την Ελβετία

Τραγωδία στα Χανιά: Τα αναπάντητα ερωτήματα - Τι ερευνούν οι αρχές

Σε σταθερό ρυθμό αποσυμπίεσης το ΕΣΥ: Μειώνονται κρούσματα, διασωληνωμένοι, εισαγωγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης