Πτήση Ryanair Λευκορωσία: Είχε άλλες επιλογές ο πιλότος;

Πτήση Ryanair Λευκορωσία: Είχε άλλες επιλογές ο πιλότος;

Ήταν μονόδρομος ή όχι η συμμόρφωση προς τις εντολές από το μαχητικό αεροσκάφος MiG 29, το οποίο, κατ' εντολήν του Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναχαίτισε το Boeing 737 της Ryanair;

belarus
Πυκνώνει το μυστήριο αντί να αποκαλύπτεται το τι πραγματικά συνέβη στην πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία υπέστη «αναχαίτιση» στη Λευκορωσία. Τα ερωτήματα τώρα στρέφονται στο θάλαμο διακυβέρνησης του αεροσκάφους και αφορούν στις επιλογές του πιλότου. Ήταν, άραγε, μονόδρομος η συμμόρφωση προς τις εντολές από το μαχητικό αεροσκάφος MiG 29, το οποίο, κατ' εντολήν του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναχαίτισε το Boeing 737 της Ryanair;

Η κοινή λογική, όπως και οι κανόνες της διεθνούς αεροπλοΐας ορίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σενάριο όταν ένα πολιτικό αεροσκάφος δέχεται εντολή άμεσης προσγείωσης από μαχητικό του κράτους στον εναέριο χώρο του οποίου κινείται. Ο πιλότος του επιβατηγού απλώς υπακούει αμέσως. Ιδιαίτερα, δε, όταν υπάρχει πληροφορία για εκρηκτικά στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.



Ωστόσο, οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τη Λευκορωσία είναι συγκεχυμένες. Αμφισβητείται ακόμη και η αναχαίτιση από το MiG 29, ενώ ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, Ιγκόρ Γκόλουμπ δήλωσε ότι η απόφαση της εκτός δρομολογίου προσγείωσης στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντί για το Βίλνιους της Λιθουανίας, ήταν αποκλειστικά του κυβερνήτη της Ryanair.

O πτέραρχος Γκόλουμπ συμπλήρωσε επίσης ότι «δεν υπήρξε καμία εξωτερική παρεμβολή. Ο πιλότος της Ryanair αποφάσισε αφ' εαυτού να προσγειωθεί στο Μινσκ. Θα μπορούσε να έχει κατευθυνθεί στην Ουκρανία ή την Πολωνία».

Μέχρι στιγμής, ουδείς γνωρίζει ποιες ήταν οι εναλλακτικές επιλογές που πίστευε πως έχει το πλήρωμα της Ryanair. Τα ΜΜΕ στη Λευκορωσία, κατά το πλείστον φερέφωνα του καθεστώτος Λουκασένκο, μετέδιδαν ότι ο κυβερνήτης του Boeing ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου στο Μινσκ ότι αντιμετώπιζε μια δύσκολη κατάσταση εν πτήσει. Το τι αφορούσε αυτή η ειδοποίηση ή ακόμη και εάν έγινε ποτέ, δεν διευκρινίζεται επί του παρόντος.



Κλείσιμο
Όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα του flightradar24.com, η πτήση FR4978 βρισκόταν πολύ πιο κοντά στο Βίλνιους, παρά στο Μινσκ. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο πιλότος, για οποιονδήποτε λόγο, έκανε στροφή προς το αεροδρόμιο της Λευκορωσίας, το αεροσκάφος απείχε μόλις 83 χλμ. από το Βίλνιους, αλλά 170 από το Μινσκ. Αυτομάτως, μοιάζει παράλογο -ή, τουλάχιστον, παράδοξο- το να επιλεγεί όχι ο πιο κοντινός αλλά ο πιο μακρινός αερολιμένας, ενώ υπήρχε πληροφορία για βόμβα.

Ryanair


Ο πιλότος γνώριζε πολύ καλά ότι βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Παρόλ' αυτά, αντίθετα από την εκδοχή ότι ο κυβερνήτης ήταν παντελώς ανήμπορος να αντιδράσει, αμερικανικά media όπως η Washington Post επισημαίνουν ότι ο πιλότος δεν είχε μία και μόνη επιλογή. Σύμφωνα με τους αμερικανικούς κανονισμούς, ο κυβερνήτης είναι η απόλυτη και τελική εξουσία. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, εφόσον κρίνει ότι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θέτει σε κίνδυνο την πτήση του.

Όπως επισημαίνεται, στην πράξη, εάν ο πιλότος θεωρήσει ότι μια κυβερνητική εντολή συνεπάγεται απειλή για την ασφάλεια των επιβατών, μπορεί να αγνοήσει την εν λόγω εντολή και να πράξει κατά συνείδηση. Ιδιαίτερα εάν είχε λόγους να αμφισβητεί την εγκυρότητα της προειδοποίησης περί βόμβας στο αεροσκάφος του.


Ειδήσεις σήμερα 

Σαρλ Μισέλ: «Δεν θα ανεχθούμε να παίζουν ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών»

Survivor: Ο «καραγκιόζης» που έγινε «άξιος»

Μπάιντεν: «Σκανδαλώδης» η αναχαίτιση του αεροσκάφους της Ryanair από τη Λευκορωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης