Γερμανία: Η πρώτη τηλεοπτική «κόντρα» των τριών υποψήφιων για την Καγκελαρία

Γερμανία: Η πρώτη τηλεοπτική «κόντρα» των τριών υποψήφιων για την Καγκελαρία

Τα ξίφη τους διαστάυρωσαν η πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ, ο Χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ και ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς -  Τι είπε για την Ελλάδα η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ

laset_berbock
Την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση είχαν χθες οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ, ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ, η πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ και ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Φόρουμ-Ευρώπη» της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR.

Ο Λάσετ δεν βρισκόταν στο πλατό, αλλά συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, αναλύοντας τις απόψεις του από το κρατίδιό του, στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, η Αναλένα είπε τα εξής: «Μια ελεύθερη Ευρώπη φυσικά και χρειάζεται ασφαλή εξωτερικά σύνορα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό καθήκον και όχι κάτι που θα κάνουν μόνα τους μεμονωμένα κράτη μέλη». Πρόσθεσε επίσης ότι η Frontex «δεν πρέπει απλώς να φυλάει τα σύνορα αλλά και να σώζει ζωές ανθρώπων που κινδυνεύουν».

Για τη χώρα μας, ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε την βοήθεια και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών σε ότι το μεταναστευτικό: «Οι άλλες ευρωπαικές χώρες δεν πρέπει να αφήσουν μόνη της Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο μεταναστευτικό».

Από την πλευρά του, ο Λάσετ υποστήριξε ότι, η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα των προσφύγων και χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή λύση ενώ ο Σολτς ζήτησε επίσης έναν δίκαιο μηχανισμό κατανομής των προσφύγων εντός της ΕΕ.

Kαι οι τρεις πάντως συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα πρέπει να έχει σαφή φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς και να προσδοκά στενή ευρωατλαντική συνεργασία με τον 46ο Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σε ότι αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ που έχει το ΝΑΤΟ για τις χώρες-μέλη του που δεν ικανοποιείται ακόμη από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στο 1,5% του ΑΕΠ, η πράσινη υποψήφια καγκελάριος Μπέρμποκ χαρακτήρισε «ανόητη» την προσήλωση στον συγκεκριμένο στόχο.

Για τον μερκελικό - Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ, η απόφαση του ΝΑΤΟ με τη συμφωνία της Γερμανίας «παραμένει στόχος και για την επόμενη κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς, ο οποίος θεωρεί ότι το Βερολίνο σε καλό δρόμο για να υλοποιήσει τον νατοϊκό στόχο.

Και οι τρεις υποψήφιοι για την Καγκελαρία σχολίασαν την ομοφωνία των αποφάσεων στην ΕΕ.

Κλείσιμο
Η Αναλένα Μπέρμποκ υποστήριξε ένθερμα τις «αποφάσεις πλειοψηφίας παντού» ακόμα και με αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο Σολτς υποστήριξε τις αποφάσεις πλειοψηφίας, ώστε «να μιλάμε με μία φωνή στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών».

Για τον Λάσετ, η κατάργηση της ομοφωνίας πρέπει να εφαρμοστεί κυρίως στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα

«Ήμουν πρόθυμος να πάρω ναρκωτικά»: Εξομολόγηση-χείμαρρος του πρίγκιπα Χάρι για το τραύμα από τον χαμό της Νταϊάνα!

Γιαννάκου (ΘΕΜΑ 104,6): Θλιβερά τα όσα είπε ο Κώστας Τσιάρας

Συνεπιμέλεια: Ψηφίστηκε ο νόμος - Οι διαρροές από τη ΝΔ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης